Výkopové práce

Autor: Bogdan a Bára (15 příspěvků)
26. 1. 2011
0 komentářů
Výkopové práce
Příspěvek stavebníka
7.10. 2009 byl náš DEN D. Měli jsme ohlášení stavby a již nic nebránilo začít. Na odpoledne jsem měl domluvený bagr, který mi měl udělat skrývku ornice. Dorazil na čas a tak jsme začli.

Do té doby jsem měl ještě pořád nutkání cuknout, ale když začal bagr vykonávat své dílko, tak již bylo jasné, že není cesty zpět.

Nevěřil jsem co ta mašinka umí. Byla to paráda se dívat jak mu to jde od ruky. Měl jsem přibližně označenou polohu domku, takže jsme ornici stáhli ještě cca o 1 m na každou stranu, ať při zaměření nevznikne problém. Pak ještě připravil příjezdovou cestu, do které jsem měl na druhý den již domluvené dovezení 4 Tater strusky - cca 50t.

Druhý den ráno začali navážet strusku a zároveň dorazili známí geometři, kteří mi přesně zaměřili polohu domku, výšku budoucí "nuly" a udělali lavičky. Měli to hotové za 2 hod. a skutečně to stálo za to. Ocenil jsem to hlavně pak v průběhu stavby, kdy se ukázalo, že míry i úhly seděly na 110%. Raději jsem si to nechal udělat odborníky, protože jsem nechtěl riskovat, že se seknu hned někde na začátku, což by asi nebylo dobré :-(.

Reklama

Nezbývalo než natáhnout provázky a začít s vysypáváním základových pásů vápnem, protože na odpoledne jsem byl domluvený se stejným bagristou, který mi měl kopat základové pásy. Pásy jsem dle konzultace s projektantem dělal 40 cm široké a od "nuly" jsem šel 1,3 m do hloubky. K večeru bylo vykopané. Následující den jsem si ještě kolíky označil výšku betonu v pásech a položil zemnící pásek, který je dle projektu vyvedený v pěti rozích pro připojení hromosvodu a v jednom místě pro připojení uzemnění rozvaděče.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Bogdan a Bára
Bogdan a Bára (15 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama