Betonování základové desky a stropu sklepa

Autor: Petr a Lenka (11 příspěvků)
20. 1. 2011
0 komentářů
Betonování základové desky a stropu sklepa
Příspěvek stavebníka
Na tento den jsme se všichni těšili, protože jsme tím ukončili etapu nekonečného vylívaní a skládání ztraceného bednění a konečně jsme se vyhrabali ze země.

Beton jsme si objednali z nedaleké betonárky na sobotu 17.6.2010. Byl objednaný na osmou na ráno. Ale mix ani po osmé nikde a už jsme ho netrpělivě vyhlíželi, když mě zavolali, že se trochu opozdí. Tak kolem dvou hodin, protože nestíhají. Moc se to nehodilo protože začínalo být čím dál větší teplo, což není pro betonování zrovna moc dobré, a tak jsme začali alespoň skrápět desku a strop vodou, aby ji potom netahalo z betonu. Na stropu voda mizela před očima, až je neuvěřitelné kolik vody se do stropních vložek může vsáknout. Skrápěli jsme tak dlouho, dokud voda nezačala protékat mezi vložkami do sklepa.

Mix konečně dojel kolem desáté, a hned začal dávkovat první beton. Dva jsme rozhrnovali a Lenčin táta začal beton stahovat třímetrovou latí do roviny. Docela jsme se bál, aby se náhodou nevyvalily věncovky, které byly kolem stropu, ale naštěstí to vydržely.

S čím dál větším množstvím betonu bylo jeho roztahování těžší a byli jsme docela rádi, když se mix vyprázdnil a jel pro další várku. Měli jsme čas vše rovnoměrně srovnat a trochu si oddechnout. Místy i přes kropení vložek beton houstl, protože se z něho ztrácela voda vsakováním do stropu, a tak jsme museli beton místy jemně naředit. Než dojel domíchávač, nanosili jsme zbytek kari sítí do míst kde stál, aby byli všude a také se zašalovala deska v místě kde byl mix najetý. Ten se do dvaceti minut vrátil plný a vše se znovu rozjelo. Doufal jsem, že budou dva plné mixy stačit, ale musel se ještě jednou otočit pro dva kubíky, aby bylo vše hotovo.

Reklama

Nakonec na desku padlo dvacet kubíků betonu, a zbyly asi čtyři kolečka, které si vzal soused na zabetonování schodů, což se nám zrovna hodilo, aby se zbytečně nevyhodil.

Kvůli vysokým teplotám, jsme desku dvakrát až třikrát denně zalévali vodou po celý týden, aby beton moc nepraskal.

Konečně jsme měli po čtyřech měsících hotový plac na zdění z ytongu, který byl už nachystaný.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Lenka
Petr a Lenka (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama