Základová deska

Autor: Venclík a Jájinka (11 příspěvků)
7. 1. 2011
0 komentářů
Základová deska
Příspěvek stavebníka
Kamenná část sklípku byla hotova a zbývalo vyšalovat horní část zdí a vylít základové pasy. Pro vyhrabání pasů jsme se rozhodli pro osvědčeného pána ze sousední vesnice, který má s hrabáním základů pro rodinné domky dlouholetou zkušenost. Den před příjezdem jsme vyvápnili vnější hranu u obvodových zdí a u vnitřních nosných po obou stranách.

Následující den 28.6.2010 v 17:00 přijel bagrista na parcelu a v 20:30 už byl na cestě domu a dílo bylo hotovo.

Následovalo dočištění základových pasů a položení zemnícího pásku. Zemnící pásek po radě našeho kamaráda, který dělá revizního technika, byl položen nastojato na vnější hranu základových pasů. Na rizikový přechod základových pasů a sklepa jsme ještě dali několik ocelových výztuží pro zamezení zlomu. Prostupy pro elektřinu, vodu a kanalizaci jsme udělali v jednom místě. Pak už jsme jen rozvozili kolem základových pasů žulové kameny a objednali datum betonování. Dne 14.7.2010 přivezli mixy 16 m3 betonu B20, do kterého padly všechny žulové kameny a pár nasbíraných kamenů z pole. Byla to první větší akce, kde bylo třeba hodně fyzických sil, které nám poskytl brácha, táta, kamarád Hanz a strejda Ruda.

Po zalití jsme dodělali zdi sklepa a následovalo dobetonování základových pasů do výšky budoucí základové desky. Betonovalo se pomocí šalovacích desek a nivelačního přístroje, kterým jsme docílili výškové odchylky po obvodě domu ±5mm.

Reklama

Po vybetonování obvodu bylo třeba srovnat a zhutnit zeminu mezi základovými pasy. Na srovnání byl přizván známí s minibagrem. Na zhutněnou zeminu přišlo 15 cm drtě frakce 8-22, do které jsme položili roury o průměru DN100mm pro odvětrání radonu, které budou vyvedeny hned vedle komína nad střechu parotěsnou rourou DN110mm.

Dále nám kamarád s pomocí jeřábu položil betonové panely na zdi sklepa, které teď tvoří strop. Dalším krokem, do kterého jsme se pustili sami, byla instalace kanalizace. Před samotným začátkem instalace, jsme se raději poradili se známým instalatérem, který nám to i po položení shlédnul a schválil. Byla to celkem hračka a ušetřená částka oproti tomu, kdyby nám to dělala firma, byla znatelná. Poté následovalo položení kari síti, které jsme si přes známého nechali přivést přímo na stavbu. Kari sítě jsme objednali zároveň i pro sousedy a tak jsme dostali nemalou slevu. Sítě jsme vzájemně provařili a nad sklep jsme je dali dokonce ve dvou vrstvách 3 cm od sebe.  Pod celým domem byla použita kari síť 8x150x150 + nad sklepem ještě 6x100x100 ve druhé vrstvě. Pak už zbývalo jen spočítat, kolik přijde betonu na vylití desky. Síla desky byla 10 cm a nad sklepem dokonce 15 cm + 20cm betonových panelů.

U betonárky jsme tedy objednali 9.10.2010 20m3 betonu B20. Počasí nám přálo a v deset hodin přijel první mix s 8 m3, další se 6 m3 a na poslední mix jsem po odhadu, zavolali do betonárky, že už bude třeba jen 4,33 kubíku. Deska se vylila celá a nezbil ani kolec betonu, i když jsme měli připravené místo, kam beton dáme. Desku jsme stahovali za pomocí latě a dvou lešenových trubek, které jsme si vždy dali do roviny pomocí niveláku. Ve výsledku se naše dílo podařilo, po zatuhnutí desky byla rovinná odchylka do 1cm.

Reklama

Před prvními mrazy jsme ještě stihli udělat opěrnou zeď u vchodu do sklepa, zabetonovat prvních pět schodů a osadit sklep dveřmi. Ještě jsme také odvezli za pomocí známých pár valníků vybagrované země, která nám tam překážela.

Tím byla naše práce na baráčku pro rok 2010 ukončena, všem moc děkujeme za pomoc a už se jen těšíme na jaro, až budeme moc začít hnát stavbu vesele nahoru.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Venclík a Jájinka
Venclík a Jájinka (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama