Betonování základů a základové desky ve sklepě

Autor: Petr a Lenka (11 příspěvků)
1. 11. 2009
1 komentář
Betonování základů a základové desky ve sklepě
Příspěvek stavebníka
24.10.09 - Na betonování základů jsme si objednali mix z nedaleké betonárky, i když jsme nejprve uvažovali o tom že to zkusíme namíchat sami, ale po výpočtech jsme od toho rychle upustili, protože jsme se dostali přibližně k 27m3, spíše ale víc, jak se později potvrdilo.

Betonování bylo objednáno na sobotu na osmou hodinu ranní, ale již v sedm hodin volal řidič, jestli může přijet tak o dvacet minut dříve. Neměli jsme nachystané úplně vše, a tak se ráno muselo zrychlit nachystat vše co by mohlo být potřeba. Problém byl s prvním základovým pásem, kde zůstal pouze úzký prostor pro nájezd mixu, a tak se udělal dodatečně přejezd z trámků 10krát10 cm, jak se ale ukázalo zbytečně, protože při prvním najetí 50ti tunového mixu praskl jako sirky. Naštěstí se napasoval do země a udělal rovinu.

Nejprve se začali vylévat pásy ve sklepě, aby udělali protitlak na šalování, které oddělovali sklepní pásy od pásů pod domem. Další problém byl na světě, když šalování nevydrželo obrovský tlak betonu a praskly sváry, které vše drželo pohromadě. Vše se řešilo velmi rychle zapřením bednění napříč o trámy. Později se to však bude muset vyrovnat, což ale nebude problém.

Beton se lil přímo do sklepa a tam se lopatami rozhrabával do zadní části. Vždy při odjezdu mixu se do pásů házely kameny co se do nich vešlo a ušlapávaly se co nejvíc to šlo.

Reklama

Po vylití pásů jsme se vrhli na desku ve sklepě, kde jsme měli nachystané výšky na podlahu. Našlapali jsme do nich kari sítě, které se vždy překrývali přes jedno oko a ještě se připevnily k zemi roxory. Po stažení do roviny se ještě po obvodu napíchaly roxory pro budoucí ztracené bednění.Vše bylo hotovo v jednu hodinu, což považuji za úspěch. Nakonec se u nás mix otočil čtyřikrát. Třikrát po devíti kubíkách a jednou se sedmi, takže nakonec 34m3 betonu a k tomu skoro 30 tun kamene.

Druhý den byl beton již tuhý a zasloužil si pokropit, aby moc nepraskal což jsme dělali pravidelně. Ještě jsem na roxory nasadil pet láhve, aby se někdo náhodou nezranil. Touto činností jsme letos nejspíš skončili z důvodu jíž špatného počasí a tak budeme pokračovat až na jaře.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Lenka
Petr a Lenka (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací