Příprava pro betonování

Autor: Petr a Lenka (11 příspěvků)
Kategorie: Základy a deska
23. 10. 2009
1 komentář
Příprava pro betonování
Příspěvek stavebníka
17.-18.10.2009 – Nejprve jsem v pátek sehnal dvě nákladní auta a jeli jsme do místního kamenolomu, kde se těží arkózový pískovec namodralé barvy, abychom měli co nejvíce do základu pro úsporu betonu. Hned na expedici nám ale řekli, že kámen není, což se mě zdálo krajně nepravděpodobné, aby lom neměl nějakou tu zásobu kamene.

Nabídli nám jen menší frakci, která ovšem nebyla ještě vytříděná a tak zcela nepoužitelná, protože v ní byly větší kusy kamene až po prach.Nakonec to spravil menší úplatek bagristovi a pořádný kámen do základů byl na světě.

Dovezli jsme ho okolo 27 tun a kolem třech tun jsme měli již na zahradě, takže docela dobrá zásoba, aspoň tedy doufám. V sobotu ráno dojel Lenčin táta spolu s jejím bratrem a dali jsme se do příprav. Bylo potřeba srovnat výšky pásů i podlah, protože budeme spolu ze základy betonovat rovnou i desku ve sklepě, aby bylo vše jednolité. Po přeměření jsme zjistili, že jsme špatně měřili při bagrování a chybělo nám odkopat deset cm. Tak jsme se dali všichni do práce a i s mými bratry jsme odkopávali hlínu. Jen můj taťka svařoval šalovací dílce pro ohraničení pásů a sklepa, které zůstanou v betonu, a ně se ještě namontoval šalovací desky, které se po zatuhnutí betonu oddělají. Zbytek šalování se vloží až při betonování. Zemnící pásek se ještě taky dodá.

Po zarovnání správných výšek jsme se dali do navážení kamene, který byl složen opodál. Některé kusy byly opravdu velké a mohli vážit i kolem dvou metráků a tak nám nezbylo nic jiného než je rozbíjet palicí. Naštěstí to šlo, i když palice to odnesla puknutím železného topora, ale to zpraví pár svárů, takhle jsme pokračovali i v neděli.

Reklama

Vše bylo po velké dřině nachystáno na betonování, které snad uskuteční příští týden.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Lenka
Petr a Lenka (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací