Šalování bednění + Betonáž

Autor: David a Verča (11 příspěvků)
Kategorie: Základy a deska
20. 2. 2009
0 komentářů
Šalování bednění + Betonáž
Příspěvek stavebníka
Bohužel se omlouvám, že nemám žádnou fotodokumentaci z této fáze betonování, ale pokusím se ji najít potom někde v počítači nebo doma na fotkách a vložit aspoň menší ochutnávku (ukázku).

Na tuhle akci sem měl domluveného dalšího švagra (už třetího) je to tesař a já byl v časové tísni, sehnal mi bednění z podlážek, které mi dovezl další švára, Míra, traktorem  ,  takže to byla taková skládačka, po vnějších i vnitřních stranách jsme tedy rozmístili tohle bednění a kde pochybělo tak jsme použili desky, bednění jsme poté zajistili proti pnutí z obou stran, poté i zespodu, aby se beton netlačil ven a udělali ještě jištění opěrnými kolíky, mezi které jsme umístili tzv. šprajc a udělali ještě mnoho dalších jištění. Po této práci přišel na řadu již zmiňovaný nivelák (nivelační přísroj) a naměřili jsme přesné výšky každý 0, 5m, aby byla zajištěna dostatečná rovina. Tyto výšky jsem vždycky označil hřebíkem (60), který jsem zatloukl tak do poloviny. To vše šlo po celém obvodu. Bednění bylo tedy nachystané a zajištěné ze všech směrů. Dovnitř bednění jsem zase rozmístil kamení, ale opatrně aby se nedotýkalo toho bednění a aby se kolem toho kamene krásně oblil beton, nesměl jsem zapomenout ještě na výšky, aby kamení nebylo vyšší než již zmiňované výšky (tak 5 cm rozmezí). Kamení jsem před betonáží polil vodou, aby se navázalo.

Betonáž

Beton jsem měl opět objednaný od obce, betonovali jsme ve 3-4 lidech, začalo se v 9:00 a konečná byla v 15:00. Horší už to bylo v tom, že bednění bylo výš než korba od sklápěčky, ale tento problém už byl vyřešený předem. Švagr dovezl starou korbu z vlečky-prostě jenom taková plošina. Na kterou jsme udělali v jednom rohu takové mantinely. Jak sklápěčka s betonem dojela, tak vysypala beton co nejvíce k tomu rohu a švára měl na přední části traktoru lžíci, takže vždycky přijel-nabral-odvezl a vyklopil přesně tam, kde bylo třeba, no prostě paráda. Do betonu jsme vkládali roxory o průměru 10, které byly nastříhané na 2m délky a zahnuté do pravého uhlu. Tyto roxory jsem dával po dvou do každého rohu a záhybu, aby držely větší silou při sobě. Beton jsme zhutnili lopatami a poklepali kladivem po bednění, aby se krásně usadil. Museli stále dávat pozor na stanovené výšky, abychom dodrželi rovinu. Vše proběhlo bez problému. Spotřebovalo se 9,2 m3 betonu. Bednění jsem odšaloval asi za týden, dával jsem tomu čas. Už to konečně dostávalo nějakou tu podobu, začínal jsem mít z toho radost a těšil se na další fázi.

Šalování bednění + Betonáž
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
David a Verča
David a Verča (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama