Základová deska, založení stavby

Autor: Jarek a Martina (39 příspěvků)
2. 3. 2009
1 komentář
Základová deska, založení stavby
Příspěvek stavebníka
Po vytvrdnutí základových pásů a přípravě podkladu pod betonovou desku jsem připravil bednění z desek kolem celého obvodu základových pásů.

Po zhotovení tohoto bednění se na místo budoucí základové desky nanosily kari sita o průměru 4 x 10 x 10, které mě vyšli na cca 11 500 kč. Dále se musel svařit I profit o průměru 16cm, který půjde přes celou desku od jednoho základového pásu na druhý. Je tam položen, protože nad ním bude stát vnitřní nosná zeď a zdálo se mi zbytečné kopat pro něj základový pás, když už tam byl hotový betonový podklad ze staré budovy. Tento I profil mě stál 5700kč.

Vodovodní trubku jsem potáhl miralonem aby nedošlo k jejímu poškození, a aby případně v betonu měla aspoň malou roztažnost. Teď už bylo vše připraveno k betonování základové desky. Základovou desku jsem se rozhodl udělat pomocí betonu, který si vyrobím sám, protože jsem měl dostatečné množství štěrku skoro zadarmo. Vzhledem k nerovnostem staré základové desky a hlavně I profilu, který měl 16 cm byla výška betonu na základové desce místy až 25 cm. Při takhle vysoké a hlavně rozlehlé základové desce (cca 12x12m) to doporučuji jen silnějším povahám. Něco se sice na tom ušetří, ale není to až taková úspora a hlavně doma vyrobený beton v míchačce nikdy nebude tak kvalitní jako beton z betonárky. Hlavně je to pořádná dřina. Já měl na to 8 lidí a dvě míchačky a stejně to trvalo až do večera.(příště budu zkušenější a nechám si beton přivézt)

Základová deska, založení stavby
Reklama

Na betonovou desku včetně základových pásů jsem použil cca 330 pytlů cementu, který jsem kupoval na Slovensku po 69 kč. Takže cca 23 000 kč + štěrk, kterého nebylo taky málo. Jelikož bylo v srpnu krásné počasí a beton tvrdnul velmi rychle stihnul jsem ještě natřít pásy pod základové zdivo penetračním nátěrem PENETRAL ALP. Stačili mi na to dvě plechovky asi za 700 kč. Na tenhle penatrační nátěr jsem přilepil IPU. Ta stála 496 kč/balík. Koupil jsem ji na Slovensku.(česká ipa). Ipu jsem lepil malým plynovým hořákem Jakž takž to šlo.

Základová deska, založení stavby

Nakonec jsem ještě v srpnu stihnul založit první vrstvu zdiva. U broušeného zdiva HELUZ je pokládka první vrstvy zdarma. Dokonce k cihlám zdarma přiloží i zakládací maltu, která musí být 10 MPa. Klasická 5 MPa se nesmí používat pod nosné zdivo. Zaměřit první vrstvu přijel technik od firmy HELUZ hned ráno. Postavil si doprostřed základové desky rotační leaser a měřil výškovou nerovnost základové desky. Nebylo to nejhorší. Největší rozdíl dělal asi 2 cm, ale to v jednom rohu "ujelo". Po zaměření se na pásy z IPY nanesla zdící malta ve výšce, kterou určil technik. Už při první straně bylo jasné, že zdící malty je málo. Nevystačila ani na půlku základových pásů. Zatímco technik stále vyměřoval výškové nastavení jel jsem narychlo shánět 10 MPa zdící maltu. Na blízkém Slovensku jsem objel tři velké stavebniny, ale všude měli jenom 5 MPa. Nakonec jsem ji sehnal. Musel jsem koupi asi 10 pytlů což se notně prodražilo. Zdící maltu na první řadu cihel jsme nechali jeden den vytvrdnout a druhý den začali se stavbou. Dům mi stavěly místní zedníci. Cihly dle projektu zakládali s přesahem 5 cm. První řada cihel se má kvůli lepší tepelné vodivosti vysypat perlitem. Perlit jsem koupil na Slovensku. Bohužel ho tam měli jen 5 pytlů a to po 263 kč/pytel. Musel jsem jet zhánět perlit někde jinde. Nikde ho neměli až v 60 km vzdáleném Baumaxu, ale tam měli taky poslední 3 pytle. Nakonec jsem koupil ještě 3 pytle ekostyrénu po 226 kč/pytel. V podstatě je to jedno jestli tam dáte perlit nebo ekostyrén, akorát ekostyrén tak dobře nezapadá mezi mřížky do cihel neboť není tak jemný jako perlit. Už při zakládání první řady cihel jsem pochopil, že to s cihlami z HELUZU nebude takové jednoduché. Některé tvary cihel chyběli a některých bylo zase moc. Například cihly 44 SB K 1/2 nbyly vůbec, ale za to jsem měl 2 x tolik cihel 44 SB K. Tyto cihly nejsou normálně moc ve stavebninách skladem. Dovoz by byl neúměrně drahý a proto jsem se rozhodl, že tyto cihly budu řezat napůl.(vlastně mi to doporučili zedníci co mi to stavěli). Cihly se ale při řezání stašně drolí a je dost těžké je úplně přesně nařezat. Z tohoto důvodu jsem musel koupil 7 pytlů termomalty za 1800 kč. Touto maltou se dozdívali nepřesnosti u nařezaných cihel. Musím přiznat, že to někdy dělali dosti nepoctivě a sem tam jsem přeš škvíry mezi cihlami viděl zkrz stěnu. Při upozorněmí mi to zafoukali montážní pěnou.

Reklama
Základová deska, založení stavby

Další problém byl v tom, že zdící lepidlo, které jsem dostal také zdarma, tak bylo asi v 5 pytlích ztvrdlé a nedalo se použít. Jelikož originál lepidlo od heluzu stojí přes 300 kč/pytel koupil jsem lepidlo CERESIT po 109 kč/pytel. Stímto lepidlem jsme to slepily a drží to taky. Samozřejmě jsem se snažil toto vyreklamovat, ale peníze nepřišli ani po 4 měsících. Nejvíc mě ale překvapilo to jaké rozdíly byly mezi cihlami, které přišli z HEVLÍNA a které přišli z LIBOCHOVIC. Ty co přivezli z HEVLÍNA byly už od pohledu lepší. Navíc mezi nimy byl i rozdíl šířce. Rozdí byl až 1 cm. Po telefonickém rozhovoru z HELUZEM jsem zjistil, že je to normální i u cihel SB. Nakonec se to dostavělo (na to, že jsme cihly dořezávaly ručni pilou to není nejhorší)a dále jsme pokračovali v září.

Archivní článek: srpen 2008

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarek a Martina
Jarek a Martina (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama