Řešení vody v domě a na zahradě

Řešení vody v domě a na zahradě
Příspěvek stavebníka
Přívod vody do domu je jednou ze základních otázek moderního bydlení. Je sice v naprosté většině případů řešen jednoduše napojením na veřejnou vodovodní síť. Někdy je ovšem vhodnější nebo jediné řešení čerpání vody z vlastních zdrojů. Jakým způsobem se pak takový přívod řeší?

V některých odlehlých místech nemusí být veřejná vodovodní síť rozvedena, nebo je dům vybaven vlastní studnou s pitnou vodou, z které může čerpat možná zdravější vodu a také bez poplatků. Pak se takové individuální řešení vyplatí.

Domácí vodárna

Z vlastní studny nebo jiného zdroje je možné vodu do domu přivádět prostřednictvím domácí vodárny. Jedná se o zařízení, které je složeno samozřejmě z čerpadla, z centrální řídicí jednotky, nádržky a motoru. Centrální řídicí jednotka pak hlídá odběr vody. Pokud je voda v domě odčerpávána, jednoduše sepne čerpadlo a to začne vodu do potřebného místa přivádět.

Pokud voda aktuálně odebírána není, zařízení stojí. Vodárna může být umístěna třeba ve sklepě, jen by měla být dobře odizolována proti chladu a případnému mrazu. Pro tišší chod je vhodné vybírat vodárny a čerpadla, které jsou vybavená pružnou spojkou – gumovou součástí, která tlumí vibrace a tím také hluk.

Reklama

Čerpadlo na zahradu

Na zahradě je čerpání vody obvykle také realizováno a to přinejmenším pro účely zalévání zahrady. Nejběžněji jsou využívána asi ponorná čerpadla, eventuální horizontální čerpadla. Kromě čerpání vody na zalévání ovšem hrají svou důležitou roli také v péči o bazén. Jednak mohou být použita pro vytvoření oběhu vody, která neustále cirkuluje a čistí se, nebo před zimní sezonou se některé bazény vypouštějí, aby nedošlo k zamrznutí vody a poškození bazénu.  

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
K+H čerpací technika (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací