Různé způsoby ohřevu teplé vody - výhody a nevýhody

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
5. 3. 2013
3 komentáře
Různé způsoby ohřevu teplé vody - výhody a nevýhody
Příspěvek stavebníka
Pří výběru kotle je vždy předem nutné rozhodnutí, zda jej hodláme využívat pouze k vytápění anebo i k ohřevu vody.  Dříve se často využíval na ohřev teplé vody nejčastěji investičně nejlevnější systém takzvaného ohřevu průtokem přes tepelný výměník zahřívaný plamenem hořáku.

Tento způsob ohřevu ale není vhodný tam, kde je velký odběr. V takovém případě je pak výhodnější využít přímý nebo nepřímý ohřev vody v zásobníku. V tomto případě jsou sice prvotní investice vyšší, ale z hlediska provozu je tento systém rozhodně hospodárnější.

Při požadavku na kombinaci solárního ohřevu teplé vody s tepelným čerpadlem je doporučeno použít standardní dvouplášťový bojler pro tepelné čerpadlo a předřadit mu bojler solární. Kombinované bojlery se dvěma vložkami pro solární ohřev a tepelné čerpadlo mají obvykle malou plochu výměníku a tepelné čerpadlo není schopné nahřát vodu na požadovanou teplotu.

Možným řešením je použití bojleru, který je kombinací dvouplášťového bojleru a bojleru s vložkou pro solární ohřev (vhodné pro malé výkony TČ). Nedoporučuje se  použití  integrovaných  zásobníků tepla, které mají v sobě i průtokový ohřev teplé vody.

Reklama

Tyto zásobníky nejsou vhodné pro systémy tepelných čerpadel, protože je nutné v nich po celý rok udržovat teplotu nad 50°C. To vylučuje ekvitermní regulaci zdroje tepla a výrazně snižuje průměrný topný faktor tepelného čerpadla.   

Různé způsoby ohřevu teplé vody - výhody a nevýhody

Při ohřevu vody a současně zajištění potřeb vytápění je zapotřebí přibližně dvojnásobek plochy solárních kolektorů a zapojení kombinovaného zásobníku, který akumuluje energii pro vytápění a zároveň poskytuje zásobu teplé vody, přivádí kapalinu do zásobníku, kde se ve vnějším plášti zásobníku předává teplo otopné vodě a současně zajišťuje přípravu teplé vody.

Reklama
Různé způsoby ohřevu teplé vody - výhody a nevýhody

Ohřívat teplou vodu v bojleru není u tepelných čerpadel zcela jednoduché.  Někteří dodavatelé kvůli tomu tvrdí, že se to nevyplatí a že je lepší klasický elektrický bojler.

Hlavním důvodem pro toto tvrzení je ale ve většině případů skutečnost, že jednoduchý regulátor  jejich  tepelného čerpadla  neumí vodu ohřívat nezávisle na  topném systému. Ohřev teplé vody představuje v rodinném domě  mezi 15 až 25% spotřeby tepla. Proto má jistě smysl ji tepelným čerpadlem ohřívat.

Reklama
Různé způsoby ohřevu teplé vody - výhody a nevýhody

Tepelné čerpadlo je schopné, na rozdíl od jiných výrobků, si na sebe samo vydělat. Investice vložená navíc se vám v krátké době vrátí.  Proto je vždy nejlepší způsob jak získat dobrou kvalitu za nejnižší cenu vybrat si dodavatele opravdu kvalitního a pokusit si se s ním dohodnout na případné slevě.

Různé způsoby ohřevu teplé vody - výhody a nevýhody

Některé druhů kondenzačních kotlů mají vybavení pro dohřívání vody v takzvaném režimu ECO. Po stisknutí tlačítka ECO se na displeji zobrazí tato tři písmena a kotel začne dohřívat zásobník až při poklesu o 10 °C pod nastavenou teplotu.

Kombinací vhodného režimu ohřevu vody lze dosáhnout optimálního nastavení pro stále se měnící nároky na množství a teplotu ohřívané vody, například při dočasné změně počtu osob v domě.

Různé způsoby ohřevu teplé vody - výhody a nevýhody

Článek "Různé způsoby ohřevu teplé vody - výhody a nevýhody" vznikl na základě přání stavebníka Tomáše Šrahůlka, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o různých způsobech ohřevu vody napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto:  allgreen.com,  s3-media4.ak.yelpcdn.com, b-es.org, ecofiend.com, energy.gov.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací