Elektroinstalace, hromosvod a garážová vrata

Autor: Víťa a Káťa (15 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
21. 10. 2010
1 komentář
Elektroinstalace, hromosvod a garážová vrata
Příspěvek stavebníka
Dříve než jsme se pustili do elektroinstalace, zprovoznil jsem komín a dovezl od kamaráda za flašku staré kamínka.

Nezdá se to, ale měli jsme ve dvou co dělat, abychom kamna vůbec unesli. Jsou šamotové a dlouho z nich po vyhasnutí sálá ještě teplo. Je to teď skvělé, když už ty teploty nejsou ráno moc vysoké.

Montáž elektroinstalace proběhla bez velkých problémů. Nejdříve se vysekaly drážky, a protože  kamarád sebou přivezl  frézu, nebyla to taková dřina. Postupovali jsme od anténního rozvodu (v trubkách),  přes světelný a nakonec zásuvkový okruh. Rozvaděč budu mít pod schodištěm, proto veškeré rozvody směřovaly sem. Elektrikář vše v rozvaděči usadil,  vydrátkoval a propojil. Samozřejmě jsme nezapomněli na rozvod domácího telefonu, čidel apod. Pod stropem jsme kabely dávali do příchytek a nezasekávali. Budu mít všude snížené stropy ze sádrokartonu.

Provizorně jsme vytvořili  tři světelné okruhy a dva zásuvkové. Můžu tak svítit zvlášť nahoře v patře , dole v přízemí a v garáži. Dvě zásuvky jsme zprovoznili taky nahoře a dole.  V garáži mám rovněž v provozu 380V a (220V pro pohon garážových vrat).

Reklama

Také hromosvod už máme hotový. Jelikož jsme v okolí nejvyšší stavba, trochu jsem byl nervózní  z toho , když hlásili nějaké ty bouřky. Raději jsme hromosvod udělali a zprovoznili. Pokrývači , kteří  nám položili střechu, nám už připravili dle našich požadavků úchyty na hromosvod. My jen kulatinu, která se na hromosvod používá zacvakali do úchytů. Vypadá to jednoduše, ale problém byl v tom, že střešní krytina satjam je ve sklonu střechy 40 st. takřka nepochůzí. Klouže to na ni jak sviňa!! :o)

Před montáží garážových vrat jsme museli nejdříve omítnout na hotovo stěnu, na které budou vrata držet, protože později by se stěna už špatně omítala. Garážová vrata jsme si vybrali sekční, ale trochu jsme měli strach, že se nám jiná firma než nám montovala okna,netrefí do odstínu ořechu. Realita byla naštěstí jiná. Barva a montáž garážových vrat proběhla na 1 s hvězdičkou :o)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Víťa a Káťa
Víťa a Káťa (15 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací