Drážky pro elektřinu

Autor: Jarek a Martina (39 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
5. 4. 2010
0 komentářů
Drážky pro elektřinu
Příspěvek stavebníka
17.7.2009 jsemobkopal odvod dešťové vody a chybějící cca 4m jsem dodělal. Odvod mám klasickou kanalizační oranžovou trubkou o průměru 160 mm. Na konec trubky, která končila cca 4m před potokem jsem nasadil spojku, protože jsem už neměl trubku 160 mm s hrdlem.

Do této spojky jsem nasadil zbývající 4m trubky a obsypal zásypovým pískem a nato jsem dal zeminu. Před potokem cca 1,5m jsem nechal trubku volnou, protože tam přijde beton, aby mi neujížděla trubka se svahem.

Stihl jsem ještě vysekat a přišroubovat do ytongu rozvaděč pro přívod elektřiny. Přívod s rozváděčem budu mít v technické místnosti, kde jsem jednu stěnu popstavil z 15cm ytongu a tak tam rozvaděč šel pěkně zasekat. Elektřinu si budu dělat sám, protože jsem to nějaký čas dělal. Aspoň ušetřím nějakou tu korunu. Materiál mám od kamaráda ze skladu a tak je taky za dobrou cenu. Nějaké kabely jsem nakoupil na AUKRU. 23.7.2009 jsem se pustil do vysekání otvorů pro zásuvky a vypínače. Tyto otvory jsem vyřezal nářadím pro vyřezávání otvorů. Sekat je to holý nesmysl, protože je to obrovská dřina a není to tak přesné. Normálně se to vyřeže a potom se to vysekne sekáčem. Většinu kabelů budu tahat v podlaze, abych nemusel moc vysekávat drážky do cihly. Ty co jsem musel vést v cihle tak jsem obřezal rozbrušovačkou a vysekl sekáčem drážku.

Jediný problém je v tom, že se u toho neuvěřitelně práší.

Reklama

Jelikož již elektrikařinu nějaký čas nedělám, tak jsem musel znova prostudovat normy ČSN a zjistlil jsem, že všechny zásuvky v dosahu neproškolené osoby musí být na chránič. V koupelně musí být na chránič dokonce i světlo. To ve starší normě nebylo. Nevadí stejně jsem měl koupené 4 ks 1f chráničů 25A a tak to pěkně rozdělím. Tři chrániče budou dole a jeden na zásuvkový okruh do vrchního patra. Druhá možnost byla prokazatelně proškolit osoby, které tam budou...

V sobotu 1.8.2009 jsem dosádroval všechny krabice pro rozvod elektřiny a zítra už budu tahat rozvody. Krabice jsem dával tak, aby měli cca 0,5 cm přesah pro omítku. V kuchyni a kouplelně jsem je vysazoval více, protože tam přijde ještě obklad. Krabice, které jsou pouze pro rozvod světel jsem dával zároveň s cihlou.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarek a Martina
Jarek a Martina (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací