Co postavit? Dům + inspirace

Autor: Tom & Petra (7 příspěvků)
18. 7. 2017
7 komentářů
Co postavit? Dům + inspirace
Příspěvek stavebníka
Máme pozemek a co dál? Bylo na čase začít plánovat, jaký domek si postavíme. Někdo vybírá pozemek podle představy o domu. My na to šli opačně a naštěstí nám to prošlo. Teda skoro.

Pozemek se nachází v malé obci (kolem 500 obyvatel), autem 20-25minut od Prahy. Velikost 1705 m2, je rovinatý a orientovaný krásně na jih. Plyn, voda, kanalizace a elektřina ukryta na kraji pozemku. A teď to skoro. Moucha je sloup NN stojící 5m od kraje pozemku. My už si na něj nějak zvykli a tak se vám stane, že si naplánujete dům a při zkušebním vyměření na pozemku zjistíte, že „otevřete vstupní dveře z domu ven“ a nakráčíte si přímo do sloupu. A když tam ty dveře prostě chcete, musí sloup z domu! Ale o tom se rozepíšeme příště. Jak by náš dům měl vypadat? Jaké prostory chceme? Když došlo na věc, vytvořili jsme si základní seznam místností, který vyhovoval našim potřebám a budeme se ho možná držet při dalším plánování: Přízemí 

  • Kuchyně se spíží, jídelna a obývací část (cca 40-60m2)
  • Krbová kamna?
  • Toaleta s umyvadlem
  • Technická místnost
  • pračka, sušička, kotel
Reklama

Patro

  • 2 dětské pokoje (zatím z jednoho pokoj pro hosty z druhého fitko)
  • cca 12-16m2 každý
Reklama
  • cca 12m2 + šatna
  • Vana i sprcha?

Garáž

Reklama
  • Pro 1 nebo 2 auta
  • místo na kola a další sezónní věci (lyže, nářadí, sekačku, sportovní věci atd)

První nástřel jsme měli, teď jen najít dům, který ho splňuje. Původní záměr v rámci šetření času a nervů byl typový dům. Brzy jsme zjistili, že typové domky pro nás nebudou to pravé. Dispozičně žádný neodpovídal našim představám, přestože nás jich pár zaujalo zvenčí. I na vlastní tvorbu půdorysů došlo, ale v domě od nás opravdu bydlet nechcete. :D Tak a co teď? Vzpomněli jsme si na kamaráda architekta a navrhli mu náš záměr. Ukázalo se, že máme podobný vkus a tak jsme se vydali na společnou cestu, které opravdu nelitujeme. Do začátku s námi sdílel pár blogů pro architekty, které jsme si prošli a sepsali jsme, co se nám líbí + Pinterest, ten už jsme ale žhavili nějaký ten pátek. Kde hledat inspiraci?

Líbí se nám jednoduchý vzdušný design. Kombinace dřeva, skla, betonu a světlých barev. V domě by měl dominovat velký obývák spojený s jídelnou a odsud čistý výhled do zahrady Každé pondělí jsme se těšili na nové návrhy a postupně jsme vyladili náš domek k dokonalosti. Určitě postupně odhalíme, co jsme společně vymysleli :). Máme také blog, kde budeme detailně sepisovat naše kroky ve stavbě pasivního domu. Určitě se na něj koukněte: stavime-pasiv.cz.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tom & Petra
Tom & Petra (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama