Kupujeme stavební pozemek

Autor: Tom & Petra (7 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
16. 6. 2017
0 komentářů
Kupujeme stavební pozemek
Příspěvek stavebníka
V září 2016 jsme finálně vzdali hledání vhodného bytu ke koupi v Praze. Nepodařilo se nám najít nic, co by splňovalo naše požadavky, aniž bychom finančně nevykrváceli. S celoživotním nájmem našeho současného bytu (ač je úžasný a jsme tu šťastní) jsme se také nechtěli smiřovat a začali jsme proto pokukovat po pozemcích kolem Prahy.

Vyhlídli jsme si pár favoritů a z toho jsme byli obhlédnout dva, oba přes realitku. První (800 m2) byl v nově plánované zástavbě obce na polích, nicméně nebyl zasíťovaný a chyběla zde i příjezdová cesta a veřejné osvětlení, vše mělo být do budoucna společné pro několik dalších pozemků a na společné náklady se také mělo budovat. V obci jinak bylo vše od potravin po úřady a ZŠ.  Do Prahy 30 minut autem. Druhý pozemek (1700 m2) se nacházel v zastavěné části obce s inženýrskými sítěmi na hranici pozemku. Dříve byl využíván jako zahrada k původnímu sousednímu statku, neměl tedy samostatný sjezd na komunikaci. Bývalí majitelé zde vysadili mohutnou třešeň a dvě jabloně. Kromě ovocných stromů, se na pozemku bohužel tyčil i elektrický sloup nízkého napětí, který tam prostě mít nechcete. Veškerá občanská vybavenost se nacházela v sousední obci. Do Prahy 25 -30 minut autem. Řešení příjezdovky a sítí k pozemku č. 1 nás odradilo natolik, že nás ani lepší vybavení obce nepřesvědčilo si pozemek koupit. Druhý pozemek měl něco do sebe hned od první chvíle. Klidná obec, dvakrát taková rozloha, stín vzrostlé třešně…A my už viděli dům otevřený do velké zahrady, gril a kafe pod pergolou :). Nedalo nám to, další dny jsme se do obce vrátili, vyzpovídali pár sousedů, nahlédli do územního plánu a rozhodli se podepsat rezervační smlouvu. Aby to nevypadalo, že do všeho lítáme po hlavě a bez většího rozmyslu – sepsali jsme pár odrážek faktů, na která jsme se dívali předtím, než jsme se rozhodli pro koupi:

  • v katastru nemovitostí jsme si nejprve ověřili vlastnictví pozemku a že se na něj nevztahují žádná věcná břemena

A poté pokračovala pro a proti… PRO:

Reklama
  • pozemek není v záplavové oblasti
  • pozemek je určen ke stavbě – územní plán obce
  • co na pozemku můžeme stavět – u nás máme omezení např. na sedlovou střechu a maximální zastavěnost pozemku 40 %
  • pozemek je zasíťovaný
  • možnost odstranění sloupu elektrického vedení
  • stravitelná cena za m2
  • rovinatý pozemek obdélníkového tvaru
  • skvělá orientace zahrady na jih

PROTI (další náklady):

  • nutnost vyjmout pozemek ze ZPF
  • vybudování sjezdu na komunikaci
  • náklady na přeložku el. sloupu
Reklama

Pozemek byl oplocen a umístěn mezi zastavěnými pozemky. Zaměření geodetem jsme řešili v průběhu koupě, především kvůli jasnému rozdělení hranic zahrady od přilehlého statku. Tímto rozhodnutím definitivně skončila pohoda Rozhodli jsme se také vytvořit blog, kde budeme detailně sepisovat naše kroky ve stavbě pasivního domu. Určitě se na něj koukněte: stavime-pasiv.cz.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tom & Petra
Tom & Petra (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací