Rozhodnutí stavět, pozemek a projekt

Autor: Martin a Majda (7 příspěvků)
5. 5. 2017
5 komentářů
Rozhodnutí stavět, pozemek a projekt
Příspěvek stavebníka
Ahoj svépomocníci, jelikož jsem na tomto webu čerpal mnoho informací a hlavně jste mi dodali ještě více odhodlání stavět, považuji za drobnou povinost se s Vámi také podělit. Jelikož už bydlím, mám konečně čas také něco napsat.

Pražský byt 2+1 nám začínal být s dvěma dětmi malý, a já stále chodil na procházkách okolo nových domů, stále jezdil víkend co víkend na chalupu, kde jsem stejně jednou chtěl skončit napořád, a tak začátkem roku 2015 padlo rozhodnutí, že by jsme se podívali po nějakém pozemku a postavili dům. Beztak to vyjde levněji než velký byt v Praze. Žena je původem z Mníšku pod Brdy, já tam celý život jezdím, jsem tam jako doma, takže o lokalitě nebylo pochybností. Potom, co jsme si udělali pár rozpočtů, jsme usoudili že by to asi šlo i finančně zvládnout, a na jaře začali honem rychle hledat vhodný pozemek. Moc jich tu za rozumnou cenu nebylo, ale zároveň jsme zjistili že není na co čekat, protože zájem je veliký, a ceny stoupají do nerozumných výšin. Mezitím jsem začal zjišťovat co postavit, protože - přiznám se - když něco chci tak to chci rychle, ale zároveň si to vždy chci udělat pokud možno sám. Navíc moje tak trochu averze ke dřevostavbám snížila počet možností výběru stavební technologie. Dostal jsem se přes nejrůznější stavebnicové systémy typu VELOX , Tesuz a podobně až k firmě Dům jedním tahem, a jejich liaporbetonovému paneláku. Rychlost a bytelnost stavby mě dost nadchla, z projektů se dalo vybrat. Mezitím proběhl prodej bytu, nákup pozemku, vyřízení hypotéky a přestěhování na chalupu (děkuji rodině, tátovi a babičce že to tam s námi přežili, a mojí ženě že to přežila s nima). Dům byl vybrán, byl jsem i na prohlídce jednoho postaveného a měl jsem celkem jasno, budu stavět, všechno sám, až na jednu drobnost - hrubou stavbu chci rychle od téhle firmy. Můj plán byl do roka bydlet, psalo se léto 2015. Skládání tisíců křivých cihel mě nikterak nelákalo, a především mi šlo o ten čas. S touto technologií dostanete dokonale hladké stěny, zabudované chráničky a krabice na elektro (což mě asi potěšilo nejvíc, jsme z oboru a nesnáším sekání drážek), monolitické schodiště (kdo někdy dělal bednění schodů ví svoje), pravé úhly, a pevný beton, kde se nemusíte bát něco pověsit na zeď. Na druhou stranu v některých požadavcích musíte slevit, přizpůsobit se tomu že projekty jsou jaké jsou, protože velké změny v nich neuděláte, něco prostě ze statických důvodů není možné, ale jinak vyjdou vstříct jak jen to jde. Nám projet vyhovoval v pohodě. Začátkem léta 2015 začala firma připravovat projekt na náš dům s názvem "Poseidon", (což se babička zhrozila, že to je přece ta loď co se potopila). Já začínal obíhat úřední kolečka, a absolvoval jsem tak asi nejhorší část celé stavby. Za měsíc a půl (začátek srpna 2015) byl projekt připravený, následovali další úřady a povolení, abych se nakonec koncem listopadu dostal ke zdárnému konci a měl v ruce ohlášku a ceduli STAVBA POVOLENA.

Pro inspiraci, potřeboval jsem vyřídit následující:

projekt, projekt osazení domu na pozemek, souhlas rady města se stavbou, souhlasy sousedů, souhlas majitele sítí (voda a kan) s připojením, vyjádření OŽP, 1.SČV (voda), archeologie, radon, PENB, PBŘ, ČEZ, sítě (cetin, čez, čd telematika - jsme kousek od dráhy), stavební dozor a nakonec mě potrápilo odnětí ze ZPF. Na stavebním úřadě mi totiž sdělili že to nebude potřeba, tak jsem to moc neřešil, aby mě pak dost překvapilo vyjádření OŽP, že požadují odnětí půdy ze ZPF. Což trvalo další měsíc a já už byl na prášky, protože jsem už dávno potřeboval kopat základy. Nicméně i to se nakonec zadařilo. Na pozemku zatím začínali drobné práce - posekat metr vysoké nálety a plevele, dostavět elektro budník pro elektroměrový rozvaděč (byly tam jen pojistkové spodky) a udělat stavební rozvaděč (to jsem zvládnul sám, jsem elektrikář, i když slaboproudař), vyměřit stavbu a těsně před povolením i něco málo vykopat. Také jsme museli koupit pořádné auto, tedy pořádně veliké. Jak se tu nedávno objevil článek o nářadí potřebném na stavbu domu svépomocí, na prvním místě je u mě auto, do kterého se všechno vejde, které moc nestojí a nebojíte se ho totálně zničit. Tak to je můj první článek sem, ale další budou brzy následovat, pokračování je základová deska, jak jinak :-).

Náklady

Název položkyCena
malta, drobnosti
1 000 Kč
elektroměrový rozvaděč
3 500 Kč
stavební rozvaděč (aukro)
1 600 Kč
stavební dozor první záloha
10 000 Kč
radon
3 000 Kč
PD osazení domu na pozemek
10 000 Kč
auto
20 000 Kč
křovinořez
2 500 Kč
penb + pbř
3 500 Kč
projekt
42 000 Kč
Celkem97 100 Kč
Reklama

Galerie

Rozhodnutí stavět, pozemek a projektRozhodnutí stavět, pozemek a projektRozhodnutí stavět, pozemek a projektRozhodnutí stavět, pozemek a projekt
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin a Majda (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama