Koupě pozemku v insolvenci

Autor: Hvězdič (7 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
6. 4. 2016
0 komentářů
Koupě pozemku v insolvenci
Příspěvek stavebníka
Jak jsem již zmínil v předchozím článku, koupi pozemku již máme úspěšně za sebou. Obec Myslinka, kde jsme si pozemek vybrali, leží západně od Plzně ve vzdálenosti cca 12 km do centra. Pozemek má rozlohu 1426 m2, což cca odpovídalo našim požadavkům (já jsem si představoval kolem 2000 m2). Pozemek má na hranici veškeré sítě. Více o sítích a zařizování povolení se rozepíšu v dalším článku.

Samotná koupě byla o trochu náročnější, jelikož pozemek byl prodáván v insolvenčním řízení, ale nebyl prodáván formou dražby. Cena byla velice příznivá. Vlastně jsem na pozemek koukal již měsíc předtím, ale hned po vypsání podrobností o pozemku na http://nahlizenidokn.cuzk.cz/ jsem okno zavřel bez dalšího řešení. Inzerát byl totiž špatně sepsán a insolvence se v něm vůbec neřešila – předpokládám, že to odradilo většinu potencionálních zájemců. Nakonec jsem na inzerát odepsal a na dluhy vypsané u pozemku se zeptal. Paní byla výhradní prodejce dohodnutá s insolvenčním správcem, takže nám velice vstřícně pomohla se všemi dokumenty. Náročnější bylo ovšem financování. Banky toto neumí/nechtějí a nutí Vás do věcí, jako předhypotéka, půjčka na pozemek atd. Mbank, která tou dobou nabízela nejlepší úrok nám dokonce řekla, že insolvenci nedělá – netuším jestli se jednalo o špatného makléře nebo je pro ně tento trh nezajímavý. Každopádně mi bylo p. makléřkou řečeno, která zároveň dělá i účetnictví a poradenství, že banka nechce dát peníze bez toho, aniž by byla podána žádost na KN, což při insolvenci nelze, jelikož všechny záznamy o závazcích jsou po změně majitele odstraněny (dluhy, insolvence atd, věcná břemena samozřejmě zůstávají). Nechci se zde rozepisovat o hypotéce a dalších věcech, ale kdyby Vás to zajímalo, nechte vzkaz v komentářích a rád vám o peripetiích s bankou napíšu :-).

Koupě pozemku v insolvenci

 

Reklama
Koupě pozemku v insolvenci

Postup:

  • Podepsání předkupní smlouvy, kde se zavazujeme ke koupi.
  • V bance jsme vyběhali půjčku (část jsme měli, část jsme si půjčili), díky podepsané předkupní smlouvě nám peníze slíbili.
  • Nechali jsme si vypracovat žádost o odstranění zástav na KN (tuším za 1000 Kč).
  • Zaplatili jsme tuším 2 kolky/1000 Kč – výmaz zástav a vklad změny.
  • Podepsání smlouvy o koupi, kde byly přehledně vypsány věci, které na pozemku zůstanou (věcná břemena) a také ty, které se smažou. Ve smlouvě byly termíny, které se musí dodržet – kam poslat peníze, do kdy atd.
  • Tuto podepsanou smlouvu jsme donesli do banky. Jelikož jsme část pozemku kupovali za vlastní, tak jsme museli nejprve přeposlat peníze na účet KB, který jsme si u nich v rámci podpisu úvěru vytvořili (vedení zdarma). Po kontrole účtu uvolnili peníze, které jsme poslali na účet ins. správce.
  • Po týdnu nás insolvenční správce kontaktoval, že peníze dorazili v pořádku a že nechá provést vklad na KN.
  • Čekání cca 20 dní, než změny KN zpracoval.
  • Vyrazili jsme na KN, kde nám za mrský peníz, tuším něco jako 50 Kč/stránka udělali výpis z KN + ověřenou kopii smlouvy (pro banku).
  • S potvrzenou smlouvou do banky, kde se překlenul stávající úvěr na hypotéku.
Reklama

Nakonec nějaká čísla: Pozemek 1426 m2 – cena 698.740 Kč -  to dělá krásných 490/m2 (vypočítáno na kalkulačce s přesností na 20 desetinných míst XD). V porovnání s okolními pozemky, kde je cena cca 1200 – 1400 Kč/m2, je to cena velice příznivá :-). Další články na: https://hvezdari.wordpress.com/

Náklady

Název položkyCena
Pozemek 1426 m2
698 740 Kč
2x kolek
2 000 Kč
Žádost o odstranění zástav na KN
1 000 Kč
Celkem701 740 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Hvězdič
Hvězdič (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama