Výběr pozemku

Autor: Sintom (25 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
8. 5. 2015
2 komentáře
Výběr pozemku
Příspěvek stavebníka
Výběr pozemku byl extrémě složitý, protože se ve mě hádají dvě já: bydlení zcela odtrženě na vesnici o hodně dál od Prahy v tichu, tím ušetřit hodně peněz a pak si moct dovolit nižší plat a bydlet u Prahy za vyšší částku, ale zas nemít možnost lépe placené práce.

Možnost první jsem si ani nevyzkoušel, protože jsem začal hledat rovnou pozemky kolem Prahy, což jsem měl blíž a na další krok a to změnu práce, nové lidí a vše kolem teď není nálada, i když mě to láká stále. Požadavky na pozemek byly tyto:

  • Naprosto klidná lokalita (částečně splněno, dálnic cca 3km, lehký hluk)
  • Pozemek 700-1200 m (částečně splněno, omezení vedením)
  • Rovinnatý pozemek (splněno sklony max 1m)
  • Pozemek orientovaný na jih (splněno)
  • Hotová okolní zástavba, aby mě pak někdo nestínil (čátečně splněno, chybí poslední jižní dům)
  • Veškeré ing. sítě v dosahu (částečně splněno, vše v silnici, poplatky za připojení nízké)
  • vesnické zázemí, hospoda, škola, školka  (splněno, je zde vše)
  • hezká lokalita, kolem lesy, louky, žádné paneláky, žádná placka (splněno)

Princip hledání byl takový, že jsem vzal mapu Středních čech, na ní zdůraznil trasy vlaků a trasy lepších silnic do okruhu dojezdu 40 minut od centra Prahy zde vznikla vzdálenost cca 40 km v místech, kde toto nebylo, jsem koridor zmenšil na 25 km. Tedy vznikla kružnice 25 km s různými výstupky, no a pak začal hledat v inzerátech. Hledal jsem i v inzerátech dražších, do 1,5 milionu s tím, že dokážu třeba částku stáhnout na pro mě přístupnou 1,2 milionu.

Reklama

Objel jsem celkem asi 20 různých vesnic, v součtu asi 50 pozemků (půlka záměrných, půlka co jsme potkal cestou). Lokalitově mě vyhovoval směr po D1 Říčansko a směr ke Kladnu (unhošt atd)  směr jižní Jesenice a podobně má strašně špatnou dopravu a směr  sever (Kralupy atd.) je prostě placatý a ošklivý. Pozemky se naskytly různé, v závěru jich bylo 5 včetně toho, který mám, jenž v inzerátu začínal na 1.300.000 Kč  Čas mě netlačil, stavět chci začít pomalu tento rok, stejně mám peníze zatím zamčené na termínovaném vkladu. Pozemků tedy bylo hodně, ale měly mouchy, které mi vadily. většinou to byli bohatí sousedé, kde bych se já cítil, jak největší ubožák.

Zvítězil tedy pozemek za zmíněných 1.300.000 Kč.  Splňoval veškeré požadavky, které jsme chtěl, malé mínus je vyšší větrnost na pozemku nadmořská výška je 470m nad mořem a je skoro na vrcholu.  Jeho obrovskou nevýhodou bylo vedení VN 22 KV na pozemku (původně ČEZem udané ochranné pásmo 7m). Věc je ta jak je umístěno. takže jsem si celý pozemek překreslil na dvě spojené A3, zakreslil vedení a jeho ochranné pásmo 7 metrů. Zjistil jsem, že pozemek, který je 30x30 m tedy 900m2 ve skutečnosti 907m2 přetíná v 1/4 po celé délce západní strany. Po odečtení ochr. pásma 7m od koncového vodiče jsem zjistil, že zůstává pozemek 30x16 m tedy 480m2, kde smím stavět a 420m2 kde stavět nesmím.  vzhledem k ploše domu, jakou budu mít cca 90m2 odskokem od sousedů a od přední cesty, jsme zjistil, že za domem stejně zůstane klidová zahrada 15x15 m tedy 225 m2 což je v pohodě, no a druhou část využiju na zahrádku, pěstování, stání pro auta, malý domek na nářadí (nesmí být na desce), skleník atd. Tedy pozemek nakonec vyhovuje. S výpočtem ploch a nafouknutí negativ jsem začal smlouvat cenu na pozemek, nakonce se mi jej povedlo srazit na 1.050.000 Kč, což je na lokalitu kde stojí i menší pozemky 1,5 milionu více než dobré. Na pozemku je voda (hadice ze země, elektřina na vedlejším pozemku a kanalizace v cestě.  za připojení si obec účtuje  2x 6000 Kč) Kalkulace by tedy měla probíhat takto:

  1. Pozemek včetně veškerých právních poplatků    1.050.000 Kč (již zaplaceno)
  2. Kiosek /antoníček na eektřinu (ČEZ+ stavba)         20.000 Kč
  3. Přípojka vody a kanalizace                                    12.000 Kč
  4. Vodoměrná šachta                                                15.000 Kč
Reklama

Celkem tedy za plně funkční pozemek:  1.097.000 Kč, což je částka, kterou jsem byl ochoten akceptovat Mezi obrázky je nákres pozemku s vedením, ochraným pásmem a řešením atd. Po koupi a chranné lhůtě, jsem se okamžite vrhnul na odkřovení a zkrášlení pozemku. Jeden celý den práce s křovinořezem s nožovou hlavou (struna to nedávala ani náhodou) součastně odstranění nletových stromků cca 10ti o výšvce až 5 metrů  + po zazelenání provedu postřik totálním herbicidem

Pokud budete pozemek také odkřovovat, určitě si vemte nožovou hlavu a pořádný stroj. Ty se strunou jsou dobré tak na trávník a složitě se struna namotává atd.

Náklady

Název položkyCena
Odkřovení + herbicid
1 200 Kč
Pozemek
1 050 000 Kč
Celkem1 051 200 Kč
Reklama

Přílohy

EL-KIOSEK.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Sintom
Sintom (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací