Když stavíte svépomocí už druhý dům

Autor: Goldbeck (2 příspěvky)
26. 3. 2015
0 komentářů
Když stavíte svépomocí už druhý dům
Příspěvek stavebníka
Pan Martin s manželkou už jeden dům svépomocí postavili. Jejich syn se do tehdy nového domu narodil před dvanácti lety. Šlo o malý bungalov na nerozlehlém pozemku, který přestal rozrůstající se rodině časem stačit. V takové situaci přišel čas na vybudování nového, většího domu a opět svépomocí. Kvůli snížení nákladů a také kvalitě jednotlivých prací a detailů.

Skeletsystem objevil podle svých slov Martin na internetu. Zaujali ho dvě věci: z první stavby věděl, jaké práce jsou extrémně náročné na čas, a také se mu líbilo, že stavbu, kde nosnou část tvoří skelet, bude moci v budoucnu on nebo jeho děti snadno změnit nebo rozšířit. „Do třetího domu se už pouštět nechci,“ říká s úsměvem.

Druhý dům svépomocí, pasivní

Martin se ženou původně plánovali postavit dům jako nízkoenergetický. Po konzultaci s  projektanty Goldbeck a energetickým poradcem byla stavba jejich domu navržena jako pasivní dům. Manželé by tak měli získat dotaci z programu Zelené úsporám ve výši 400 000 korun.

Konstrukce domu

Dům v Pyšelích je založen na šesti železobetonových patkách. Dům je dvoupodlažní. V přízemní části bez patra je rozlehlý obývací pokoj s širokým francouzským oknem na jižní straně, které je zároveň východem na terasu a k bazénu. V přízemí pod patrem se nachází kuchyň, koupelna, technické zázemí domu a v patře pak tři ložnice s koupelnou. Celková podlahová plocha domu je 190 m2. Skeletsystem byl dodán jako kompletní nosná konstrukce se stropy i schodištěm. Stropní dílce spiroll velmi dobře chrání dům proti přehřívání v letním období. Skelet je vyzděný vápenopískovými cihlami tl. 24 cm a zateplený šedým polystyrenem tl. 30 cm. Vytápění a ohřev vody se zajišťuje tepleným čerpadlem typu země - voda s vrtem o hloubce 100 m.

Reklama

Skeletsystem Goldbeck

Řada investorů, kteří stavěli nebo staví svépomocí, zná řešení pro stropy z předpjatých spirollových dílců Stropsystem Goldbeck. Nosná konstrukce  Skeletsystem je do jisté míry jeho rozšířením, která těží ze stejných výhod, tedy rychlosti stavby, variability, kvality a ceny. Konstrukční a statické vlastnosti skeletu vytvářejí ideální základ pro dostavbu domu podle představ investora, přičemž náklady na dokončení stavby jsou často nižší, než u klasických zděných staveb. Stavba Skeletsystemu trvá s pomocí konstrukčního týmu Goldbeck zpravidla jen několik pracovních dní a skelet lze stavět téměř za každého počasí a klimatických podmínek. Takový způsob stavby je rychlejší také proto, že dovoluje vypustit téměř všechny mokré postupy a zkrátit tak nutné technologické přestávky. Dokončení hrubé stavby lze stihnout i do dvou týdnů. Kompletně odpadají práce a náklady spojené s organizováním a přípravou bednění, dodávek betonu v patřičném množství apod. Skeletsystem vytvoří uvnitř domu rozsáhlý prostor s volnou dispozicí. Nosná konstrukce přirozeně vybízí k umístění panoramatických oken. Konstrukční řešení Skeletsystem je univerzální z hlediska volby materiálu vyzdívek, opláštění a také umístnění domu na pozemku. Systém dovoluje použít k vytvoření stěnových výplní všechny druhy  vyzdívek - skořepinové, pórobetonové, cihlové, keramické, zděné suchou nebo mokrou metodou. Většina domů ze Skeletsystemu používá konvenční plášť zhotovený z vyzdívky, doplněný na vnější straně o kontaktní zateplovací systém. Možnosti montovaného nosného systému jsou ale mnohem širší – od použití lehkých obvodových plášťů až po kompozitní stavbu kombinující železobetonový skelet s dřevostavbou. Statický a konstrukční návrh v případě Skeletsystemu bezplatně provádí přímo společnost Goldbeck. Po montáži skeletu přímo na pozemku se můžete rozhodnout, zda dům dostavíte s firmou až do stádia hrubé stavby, využijete vlastních sil nebo najaté řemeslníky. Na konkrétní podobu skeletů a hrubých staveb rodinných domů se podívejte v referencích Goldbeck. Varianty Skeletsystemu pro různé druhy staveb si pak můžete prohlédnout v interaktivním konfigurátoru.

Když stavíte svépomocí už druhý dům

Nosná konstrukce Skeletsystem je praktickým řešením pro dostavbu domu svépomocí.

Reklama
Když stavíte svépomocí už druhý dům

Dokončený rodinný dům Radky a Michala ve středočeském kraji

Když stavíte svépomocí už druhý dům
Reklama

Vyzdívání Skeletsystemu při stavbě bungalovu

Když stavíte svépomocí už druhý dům

Konečná podoba bungalovu

Když stavíte svépomocí už druhý dům

Montáž Skeletsystemu rodinného domu v mírně svažitém terénu

Když stavíte svépomocí už druhý dům

Montáž Skeletsystemu trvá zpravidla jen několik pracovních dní

Když stavíte svépomocí už druhý dům

Montáž Skeletsystemu trvá zpravidla jen několik pracovních dní

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Goldbeck (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama