EXISTUJE ÚMĚRA MEZI CENOU PROJEKTU A ÚSPORAMI PŘI STAVBĚ?

Autor: Martin Veber (2 příspěvky)
Kategorie: Projekt domu
5. 2. 2015
0 komentářů
EXISTUJE ÚMĚRA MEZI CENOU PROJEKTU A ÚSPORAMI PŘI STAVBĚ?
Příspěvek stavebníka
V předchozím článku jsme nastínili vztah mezi cenou projektu a cenou stavby. Dalo by se tvrdit, že každé stokoruně za tvárnice, okno nebo komínovou rouru platíme dvě, čtyři nebo deset korun za vypracování návodu, jak ten který dílek do skládačky zabudovat.

Čím je cena za manuál vyšší, tím bývá manuál důkladnější a zřejmější. Odmysleme si teď fakt, že cena v konkurenčním tržním prostředí není až tak vázána na odvedenou práci projektanta, ale také na jeho potřebu zakázku získat.

Dochází k tomu, že v honbě za co nejnižší cenou se jednotlivé úkony (viz minulý článek) nevypracovávají, nebo jen osekávají až na nutnou mez.

Málokdo tuší, že například mezi úkoly projektanta při zpracovávání střechy by měl patřit výpočet počtu odvětrávacích střešních tašek podle zvoleného typu krytiny, podle velikosti střechy; při návrhu nadpraží okna nebo konzoly balkonu výpočet prokazující průběh teplot v konstrukci, množství kondenzátu v topné sezóně a schopnost konstrukce tento kondenzát vytěsnit přes léto.

Reklama

Počet takto důkladně vyvedených projektů bude jistě mizivý, přitom v důslednosti právě v těchto detailech tkví budoucí využitelnost objektu a úspory při stavbě i v jejím dalším užívání.

Dostáváme se tedy k otázce z nadpisu článku, totiž k tomu, jak může projektant prospět při hledání úspor při stavbě i při užívání a jak se tato práce promítá do ceny projektu. Pro další čtení uvažujme, že projektem míníme pouze takové podklady, podle nichž je možné stavět (mám neblahý pocit, že pokud by nebyla povinnost předložit na stavebním úřadě k nahlédnutí a kontrole projektovou dokumentaci, většina stavebníků by se ochotně pokoušela stavět bez jediného plánku, což se rovná operaci bez znalosti anatomie nebo řízení auta bez znalosti silničních pravidel) a rozdělme si celou paletu služeb projektanta do etap:

Co ovlivňuje cenu domu v této etapě? Vliv se nejzřetelněji ukazuje již v návrhu dispozičního uspořádání a následná volbě konstrukce. Již na počátku práce v architektonické studii je totiž nutné zohlednit vliv provozního spořádání stavby na celkový tvar budovy, rozpětí stropů, výšku stěn, pozice oken nebo trasování sítí. Z této studie pak vyjdou požadavky na nosnou konstrukci domu (na prvním místě) a na doplňkové systémy, například akumulaci tepla, ochranu před tepelnými ztrátami, variabilitu provozu a možnost dodatečných úprav v průběhu desetiletí či staletí.

Reklama

Co zaručí úspory pro stavbu i život? Například odpovědně provedená rozhodovací analýza při volbě nosné konstrukce. Zkušený projektant snadno určí několik vhodných a několik naprosto nevhodných stavebních systémů a poskytne vám dostatek porovnatelných údajů, abyste mezi vhodnými principy nalezli ten Váš, ať už budete preferovat snadnost výstavby, tepelně izolační vlastnosti, cenu materiálu nebo neprůzvučnost.

Zásadní ovšem je, aby projektant vhodně využil výhody vybraného systému a správně eliminoval některá negativa (příkladem jsou hloupě postavené dřevostavby se zbytečně velkými průhyby, které vržou a duní, pórobetonové domečky pod stráněmi, permanentně nasáklé vlhkostí i zateplené cihelné domy s neuvěřitelně tlustými zdmi, které dovnitř propouští pramálo světla, také znám předimenzované železobetonové bunkry, v nichž je železa a cementu na čtyři podlaží, přestože se jedná o přízemní bungalov).

Projektant následně zpracuje detaily konstrukcí tak, aby vyhovovaly všem myslitelným kritériím. Pokud se nerozhodnete měnit materiál v průběhu stavby, bude návrh optimalizovaný přesně pro Váš dům, pro prostředí, které jej obklopuje a pro rizika, jimž bude dům čas od času vystavován.

Co zvyšuje cenu projektu? Cenu zvyšuje zejména variabilita všech cest, kterými se projektant při svém návrhu ubírá. Studie domu by měla být zpracována ve více variantách, v nichž se ukážou případné další možnosti řešení sporných míst (často různé spletité chodby, složité sestavy střech, problémy s trasami sítí).

Je nasnadě, že více variant zabere o něco více času a že právě čas strávený vymýšlením dalších a dalších funkčních variant většinou odlišuje skvělého a mizerného projektanta, ovšem samozřejmě také dražší a lacinější projekt. Po vypracování několika správných variant dispozic je čas olemovat toto Vaše budoucí životní prostředí obálkou a nosnou konstrukcí.

Reklama

Po vyloučení vyložených nesmyslů (typu dvoupodlažní sklep z dřevěné rámové konstrukce nebo chatka 4x4m  z masivního železobetonu) je opět vhodné, aby projektant posoudil více možných řešení a analyzoval jejich případné nedostatky či naopak zásadní výhody, kvůli kterým je volba toho kterého systému oprávněná. Což přináší další časový náklad pro projektanta a finanční náklad pro jeho klienta.

Co ovlivňuje cenu domu v této etapě? Vliv na cenu spočívá nejčastěji v množství provedených doplňkových měření, posudků, výpočtů, sond a dalšího badatelského úsilí. Ne každý projektant o takových specialitkách slyšel, ne každý to umí nebo je ochoten to zjišťovat a oslovit odborného specialistu. Přirozeně také ne každý stavebník je ochoten navýšit cenu o pro laiky zcela nesrozumitelné rovnice, tabulky a grafy.  

Co zaručí úspory pro stavbu i život? V případě rekonstrukcí Vám zajistí úspory důkladná a celková „zdravotní“ kontrola. Jedná se hlavně o odkryvy jednotlivých vrstev, pochopení různých stavebních fází domu, posuzování stavu nosných konstrukcí a skladeb v souvrství podlah. Díky takové práci Vás při realizaci nepřekvapí, že náhle neúměrně vzroste náročnost provedení stavby kvůli vyhnilým trámům, prasklému komínu nebo enormní vlhkosti.

U novostaveb je dobré zaměřit se na geologické posouzení únosnosti horniny v budoucí základové spáře, kterým stanovíte správnou šířku základových pasů a adekvátní spotřebu betonu. Hydrogeologickou analýzu odhalující podzemní vodu, úroveň její hladiny a způsob interakce se spodní stavbou, tato znalost povede Vašeho projektanta k optimální a zbytečně nepředražované skladbě podsypů, průchodek, štěrkových loží a betonových desek pod přízemím.

Také radonové měření neznamená jen stanovení radioaktivity místa, ale i názor na efektivní způsob odvádění radonu například provětráváním prostoru pod podlahou, což může být účinnější, než špatně položené izolace. Alespoň složitější návaznosti obvodových konstrukcí si zaslouží vykreslení průběhu teplot a vyloučení nadměrné kondenzace vlhkosti.

Úspora se projeví dlouhodobě ve snížení nákladů za topení, v prodloužení životnosti konstrukce i v eliminaci vlhkosti a s ní plísní a řas na povrchu stěn. Nemělo by snad smysl zmiňovat se o nutnosti statického posouzení průvlaků a překladů, věnců a sloupů, ovšem i takové posudky často chybí.

Nezajišťují ovšem jen bezpečnost pro uživatele, ale tím, že stanoví přesné dimenze tažených a tlačených částí prvku (většinou se jedná o dřevo, beton a ocel), umožňují Vám zabránit zbytečnému navyšování ceny konstrukce, jak se tak stavební firmy i svépomocníci „pro sichr“ dopouštějí.

V neposlední řadě je zajímavým a prospěšným výpočtem třeba doba osvitu, počet slunečních dní a sklon střechy pro nejefektivnější umístění fototermických panelů nebo porovnání bilance dešťových vod a propustnosti podloží pro stanovení optimální velikosti retenční nádrže nebo vsakovacích bloků.

Co zvyšuje cenu projektu? Cenu mohou různé posudky, měření a výpočty zvyšovat různě a nemá asi smysl přesně usuzovat, zda dražší protokol povede k vyšším úsporám či zda je vhodnější štědře zainvestovat do geologických sond a podseknout energetický audit. Rámcově lze ale tvrdit, že téměř všechny předběžně zjišťované parametry se vyplatí jako určitá pojistka proti budoucí škodě.

Energetik za cenu 10 až 30 tisíc Vás může přimět k drobným úpravám stavby a jejích systémů tak, že ročně ušetříte na vytápění třeba právě cenu tohoto auditu. Geolog za několik málo tisíc upraví předpokládanou únosnost zeminy tak, že bude pro založení domu stačit poloviční objem betonu.

Díky dobrému geodetickému zaměření za týž pár tisíc bude projektant moci dům posadit o 10cm níže, čímž ušetříte na obsypech a podsypech a pokud Vám i hydrogeolog vyloučí riziko přívalové vlny, můžete si takto snížený dům ladně propojit s terasou a zahradou.

A konečně statik se svou cenou od 5 do 20 tisíc Vám snadno ušetří desetitisíce za zbytečně předimenzované konstrukce nebo vyloučí vznik prasklin z důvodu špatného dotvarovávání domu.

Vše něco stojí a mnohdy to nejsou malé částky. S ohledem na cenu stavby a se zkušenostmi od lidí postižených právě podobnými škodami lze říci, že každý správně provedený průzkum je k nezaplacení.

Co ovlivňuje cenu domu v této etapě? Poslední velký úkol čeká projektanta při samotné realizaci. Na stavbě se podílí mnoho lidí, přinášejí mnoho podnětů a zlepšováků a dělají mnoho změn k lepšímu i horšímu. Úkolem projektanta, zřejmě nejznalejšího celé stavby, je provádět kontroly postupu stavby, lpět na dodržování dokumentace, případně konzultovat se zhotovitelem i s investorem zamýšlené změny a zanášet do výkresů změny již provedené.

Co zaručí úspory pro stavbu i život? Bude to znít drsně, ale ačkoli Vy dáváte do své stavby celé své srdce, všichni ostatní vidí Váš dům jen a pouze jako důl na peníze. Nová fanka taky něco stojí, o pořádném rozbrusu nebo vrtačce ani nemluvě. Zhotovitel nebere zakázku pro Vás z pouhé sympatie, ale aby si vydělal na obživu i rozvoj své živnosti, pokud možno dost a pokud možno rychle. Potom hurá na další dům a ten první co nejrychleji vytěsnit z hlavy.

V extrémním případě, sice nemorálním a nezákonném, ale těžko postižitelném, zvyšují cenu zakázky tajuplné vícepráce (vypadalo to na dvanáct kubíků, ale vešlo se jich tam osmnáct) nebo nedodělky (ono se to nějak dořeší, třeba tam stříkněte montážní pěnu). První se odhalí jen těžko, druhé se často zahrají do autu a po půl roce Vám přijde hloupé nahánět řemeslníka na místo činu.

Aby bylo všude správné množství výztuže a navržená kvalita betonu, aby byla správně zhutněna malta v dutině akustické stěny, aby mezera mezi oknem a ostění nebyla ani větší ani menší, než předepisuje norma (a omítači pak nechtěli extra příplatky), na to na stavbách fungují jisté kontrolní mechanismy, stavbyvedoucí při dodavatelské realizaci, stavební dohled (dozor) při svépomocném budování, u osvícených stavebníků autorský dohled v osobě projektanta.

Totiž, na rozdíl od stavbyvedoucího, který se zodpovídá stavební firmě a jejím ekonomickým potřebám, na rozdíl od stavebního dozoru, který nemá ve svých kompetencích projekční úkony a víceméně jen hlídá technické provádění, měl by být projektant 1.) loajální pouze k investorovi a 2.) měl by mít z povahy své profese schopnosti posoudit změnu proti projektu z pohledů dalších odborností, než úzce zaměření stavební technici.

Ve Vašem zájmu a podle smlouvy mezi Vámi a zhotovitelem by pak měl stanovit, zda je možné etapu převzít, nebo ji nechá předělat. Výjimkou by nemělo být ani odstranění špatně vyzděné zdi na náklady zhotovitele. Proč je pro tuto práci vhodný právě projektant? Je duchovním otcem Vašeho domu a zná jej nejlépe, má k němu citový vztah a tato láska spolu s ješitností mu brání uznávat nevhodné úpravy.

Také je zde ku prospěchu častá nevraživost mezi řemeslníky „kteří nepochopí tu skvělou myšlenku“ a mezi projektanty „kteří si vymýšlejí samé složitosti“. Nechte pohádat se projektanta a zedníka za Vaši věc a argumenty obou se projeví v ostrém střetu, kde buďto obstojí, nebo nemá smysl je zapasovávat do stavby.

A pokud se změna prosadí, je ve výsledku potřebné, aby projektant podle změny upravil i další stavební a technologické souvislosti na správnou míru, které může na první pohled málo podstatná změna významně rozhodit. Po vypracování změnového výkresu a jeho odsouhlasení investorem má tedy zhotovitel k ruce závazný manuál, podle nějž lze stavbu dále kontrolovat. Co zvyšuje cenu projektu? Jsou to jak kontroly na stavbě samé, tak i vlastní práce na aktualizacích projektu, jež projektantovi vytváří časový náklad. Cenu je vhodné pojímat individuálně podle charakteru práce, např. tisícikoruna za účast na kontrolním dni, nebo hodinová sazba za překreslování investorem vyžádané změny.

Také je ale rozumné požadovat po projektantovi práci zdarma, bude-li opravovat v dokumentaci chybný návrh. Motivovat k větším výkonům jej můžete třeba i jackpotem za nalezení chyby v řemeslném zpracování konstrukce.

Jackpot Vás pak při dobrých smlouvách nemusí stát vůbec nic, protože jej mohou pokrýt penále a srážky z ceny za zhotovení. Ing. arch. Martin Veber

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin Veber (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama