Existuje úměra mezi cenou stavby a cenou projektu?

Autor: Martin Veber (2 příspěvky)
18. 1. 2015
0 komentářů
Existuje úměra mezi cenou stavby a cenou projektu?
Příspěvek stavebníka
Odpověď na otázku si dovolím prozradit už v úvodu: cena projektu je tím větší, čím větší je cena objektu, který projekt popisuje. Je tomu ale jen za podmínky stejného způsobu cenotvorby a stejného množství pracovních úkonů.

Oslovíte-li projektanta s žádostí o stanovení ceny za jeho služby, můžete se setkat s několika různými přístupy k určení výše jeho odměny. Pro malé drobné práce na způsob návrhu kurníku či projektu pro osazení vikýře na stávající střechu bohatě dostačuje dohoda nad hodinovou sazbou a občasná kontrola, že se drobný projekt zdárně uskutečňuje.

Existuje úměra mezi cenou stavby a cenou projektu?

Také je tento způsob možný uplatnit u velmi atypických služeb a služeb s těžko odhadnutelnými časovými nároky (kontrola stavby, správní pře se stavebním úřadem, památkáři apod.). Také lze jako svébytný způsob ohodnocení ceny práce uvést příklady, kdy projektanti nabízejí přerýsování volně šiřitelné studie katalogového domu za obdobnou, třeba lehce sníženou cenu, jakou by stálo pořízení domu od vydavatele katalogu.

Reklama

Cenu pak neurčuje skutečná náročnost projektových prací, ale tržní konkurenční prostředí.

Většina projektantů se řídí doporučenými honorářovými předpisy, které předepisuje ČKAIT (česká komora autorizovaných inženýrů a techniků). V tomto případě je celková cena komplexních projekčních služeb dána jako určité procento předpokládaných nákladů stavby.

Toto procento není vždy stejně vysoké, výpočet předpokládá postupné snižování hodnoty projektu s rostoucí cenou realizace. Je zde předpoklad, že vyprojektovat malý domek za 1.500.000 Kč není výrazně rychlejší či snazší, než vyprojektovat rodinný dům s cenou realizace 15.000.000 Kč.

Oba domy totiž procházejí v zásadě stejnými administrativními úkony, pro oba je za velmi podobnou cenu stanovován radonový index, stejnou práci zabere návrh hromosvodu a také detailů skladeb podlah bude zřejmě stejné množství. Projekt malého domku bude samozřejmě vždy dražší, než projekt desetinásobně drahého sídla, ale díky této úpravě v honorářovém řádu to nebude desetinásobek.

Reklama
Existuje úměra mezi cenou stavby a cenou projektu?

Honorářový řád také neurčuje cenu za kompletní dokumentaci jako zcela pevnou, ale určuje určité rozpětí, v němž je možný regulérní konkurenční boj mezi projektanty.

Odpověď Vašeho projektanta, že pracuje na základě výpočtu podle ČKAIT, tak může znamenat dvouprocentní podíl nákladů stavby, stejně jako podíl 12% z ceny projektovaného objektu.

Reklama

Množství pracovních úkonů

Honorářový a výkonový řád ČKAIT důkladně člení finanční náklady služeb projektanta na jednotlivé položky, nazývané výkonové fáze. Je jich celkem devět a řadí se do nich různé úkony od samého počátku smluvního vztahu až po spoluúčast projektanta na kolaudačním řízení.

Poslední položkou by vlastně mohlo být doručení kolaudačního souhlasu od referenta na stavebním úřadě. Jednotlivé položky nejsou samozřejmě povinnou součástí služeb projektanta či architekta, velmi časté je, že stavebníci požadují jen spolupráci v těch úplně nejnutnějších krocích, což je vypracování dokumentace pro územní řízení a stavební povolení.

Tyto etapy jsou hodnoceny jen jako 15% respektive 22% celkové ceny všech projektových prací, v případě sloučeného obou řízení do jednoho je cena za tyto dvě fáze snížena z 37% na 33%. Do plně odpracované výkonové fáze VF4 (dokumentace pro územní řízení), patří ovšem nejen zpracování výkresů a technické zprávy, ale také obstarání dokladů a účast na stavebním řízení a mnoho dalších základních úkonů, které jsou do ceny zahrnuty.

Pokud si tyto úkony zajistí stavebník sám, nemohou být logicky do výkonů projektanta zahrnuty a musí být cena váze příslušně snížena. Mimo základní úkony výkonové fáze určují i zvláštní úkony za domluvený příplatek (specializované posudky, účast při zvláštních řízeních, koordinace atypických montáží) a také určuje úkony, při nichž je nutná součinnost klienta.

Kromě těch „nutných“ výkonových fází pro územní a stavební řízení patří ale do doporučeníhodných fází zejména návrh studie stavby, při němž architekt vytváří na míru stavebníkových potřeb uspořádání provozu a rozmístění místností celého domu, určuje výhodnost různých konstrukčních řešení a předpokládá možnosti technologického řešení provozu domu.

Existuje úměra mezi cenou stavby a cenou projektu?

Velmi vysoce hodnocena je také další odpovědná činnost, jíž je spolupráce při provádění stavby. Architekt i po odevzdání dokumentace zůstává se stavebníkem v kontaktu, na stavbu domu dohlíží a případně upřesňuje detaily dokumentace tak, aby byla vždy aktuální s ohledem na nově se objevující vlivy, s ohledem na odhalené chyby projektu (nikdo není dokonalý) nebo s ohledem na změněná přání stavebníka. Další výkonové fáze a jejich náplň, stejně jako finanční ohodnocení za odpovídající pracovní úsilí můžete zkusit vypočítat sami na stránce http://www.stavebnistandardy.cz/doc/vypocet/vypocet_kom.htm

Drobnou nevýhodou, kterou si klade tento článek za cíl odstranit, je tedy poměrně složitý způsob výpočtu, v němž „hru“ ovládá ten znalejší. Poměrně snadnou metodou, jak rozpoznat projektanta, který se ve spletitých předpisech výkonového řádu pokouší získat nezasloužené výhody, je lpět na důkladném vysvětlení jednotlivých úkonů, fází i jeho návrhu na řešení případných víceprací a oprav chyb či nedodělků v projektu, na něž se přijde až při stavbě.

Existuje úměra mezi cenou stavby a cenou projektu?

Struktura výkonů s přesnými termíny vyhotovení a dohodnutou cenou by se tedy měla objevit přehledně popsána ve smlouvě mezi stavebníkem a projektantem (do smlouvy také patří i odkazy na honorářový řád, podle něhož je služba dohodnuta, také odkaz na konkrétní vyhlášky a zákony, podle kterých bude projekt zpracováván, a informace o tom, zda budou dodrženy platné technické normy). Ing. arch. Martin Veber

Přílohy

vzor smlouvy o dílo.PDF
vzor cenové nabídky projektových prací.PDF
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin Veber (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací