Rozhodnutí stavět a koupě pozemku

Autor: Zuzka a Honza (9 příspěvků)
Kategorie: Příprava
6. 12. 2014
1 komentář
Rozhodnutí stavět a koupě pozemku
Příspěvek stavebníka
Milí stavebníci, vášniví nadšenci i náhodní zbloudilci, jako většina místních přispěvatelů i my jsme se rozhodli opustit malý pronajatý byteček v centru hlavního města a rozhodli jsme se prožít naše životy v domku našich snů se zahradou a jednou třeba i pergolou a bazénem. Oba jsme v domku vyrostli, takže náš několikaletý pobyt v Praze byl jen nutným zlem a nám bylo vždy jasné, jakým směrem se naše kroky budou jednou ubírat. 

Tento web se nám stal zdrojem cenných rad, informací, varování i odstrašujících případů a dodal nám kuráž se do veledíla také pustit. Rádi bychom svými články udělali stejnou službu ostatním váhajícím. Nebo je možná odradíme. To ukáže budoucnost.

Prvním krokem bylo sehnat pozemek na maloměstě, kde jsem vyrostl. To se ukázalo jako obrovský problém z důvodu minimální nabídky, což se projevilo na ceně. Nějakou dobu hořel plamínek naděje ohledně koupě státního pozemku, když se na blízké od nepaměti nevyužité louce najednou začaly objevovat známky blížící se stavební činnosti. O pozemky jsme se okamžitě začali zajímat. Volný byl už pouze jeden – samozřejmě ten nejmenší a celkově ve všech směrech nejhorší.  Vzhledem k nízké pořizovací ceně jsme byli ochotní se uskromnit, takže jsme ihned podali žádost. Prodej tohoto pozemku se však nakonec táhl dva roky, nakonec se bude řešit obálkovou metodou a vyvolávací cena je téměř dvojnásobná oproti ceně ostatních parcel. Za těchto podmínek tento nezasíťovaný pozemek už tak výhodný není a všem ostatním zájemcům držíme v dražbě palce. Abychom se s ostatními prali o zbytky za výrazně horších podmínek, zas tak zoufalí ještě nejsme a zúčastnit jsme se odmítli.

Rozhodli jsme se tedy koupit zasíťovanou parcelu od místního developera, který si je vědom nulové konkurence a ceny tomu adekvátně přizpůsobil. Bohužel developerský projekt je z mého laického pohledu vypracován nešťastně a většina pozemků o námi vysněné velikosti 800 – 850 m2 se smysluplně využít nedá. Tedy dá, ale za ty peníze prostě člověk čeká víc. Nakonec jsme se rozhodli koupit větší pozemek, který bude odpovídat našim představám, a finanční ztrátu zkusíme dohnat stavbou bungalovu místo původně vybraného patrového domu. Cena pozemku byla naprosto šílená a pořád se snažím se s ní vnitřně smířit. Na druhou stranu nekouříme, pijeme pouze s Mírou a blbosti si nekupujeme, takže toto se mi jeví jako poměrně racionální investice. Při koupi nás překvapil pasivní přístup zástupce společnosti. Buď nevěřili, že někdy něco koupíme, nebo zkrátka nedostávají provize z prodeje a nemají tedy motivaci něco prodat.

Reklama

Pozemek by tedy byl. Nyní řešíme projekt, připravujeme se na souboj s úřady a rádi bychom ještě stihli nakoupit materiál za zimní ceny. Hned na jaře chceme začít. Tak jsme moc zvědaví, jestli ty papíry stihneme vyřídit. Držte palce, budeme to potřebovat.

Náklady

Název položkyCena
Poplatek za vklad do katastru nemovitostí
1 000 Kč
Celkem1 000 Kč

Galerie

Rozhodnutí stavět a koupě pozemkuRozhodnutí stavět a koupě pozemkuRozhodnutí stavět a koupě pozemku
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzka a Honza
Zuzka a Honza (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací