Než jsme poprvé kopli do země...

Autor: Roman (14 příspěvků)
Kategorie: Příprava
1. 12. 2014
0 komentářů
Než jsme poprvé kopli do země...
Příspěvek stavebníka
Tak jsem si také našel čas napsat nějaký ten článek. Z tohoto webu čerpáme spoustu informací, tak bych se chtěl taky podělit o své zkušenosti.

Než jsme poprvé více kopnuli do země, museli jsme si vytvořit nějaké zázemí. Koupili jsme si tedy zahradní domek, do kterého jsme natáhli elektřinu a stavební rozvaděč. Domek jsme postavili na betonové tvárnice, které jsme našli na našem pozemku, aby nestál jen tak na hlíně a nemělo to tendenci hnít. Domek jsme postavili stranou, aby nám v průběhu stavby moc nepřekážel. Nakonec stejně překáží, ale co naděláte :).

Domeček jsme ošetřili lazurou, aby byl trochu chráněný proti povětrnostním podmínkám. Dalším úkolem co nás čekalo, bylo vybourání ztraceného bednění v přední části pozemku, které bylo pro zpevnění terénu. Nicméně my jsme potřebovali, aby se tam dalo zajet autem, tak to muselo pryč. „Vytěžený“ materiál jsme si schovali pod základovou desku.

Taky jsme potřebovali postavit kadiboudu. Přeci jenom na stavbě se nějaký ten den stráví.  Jako základ pro kadiboudu jsme použili střešní latě a OSB desky. Myslím, že se to docela povedlo.

Reklama

V mezi čase při čekání na studnaře se finišovala projektová dokumentace domu. O podobě domu jsme měli jasno ještě před koupí pozemku – hledali jsme pozemek podle domu a nikoliv dům podle pozemku. Projektové kanceláři jsme tedy zaslali půdorysy včetně rozměrů, aby to jen překreslili pro stavební úřad. Všem doporučuju, aby si zkontrolovali výšky oken v půdorysech i v řezech. Když se stavila hrubá stavba, tyto rozměry byly rozdílné! Dále doporučuji kontrolu velikosti garážových vrat a vstupních dveří. Projektant nám tam zakreslil nestandartní rozměr dveří (zjevně, aby vrchní hrana dveří byla ve stejné výšce, jako vrchní hrana oken) nicméně nás to teď bude stát peníze navíc za atypický rozměr dveří…. Výroba projektové dokumentace trvala asi 2,5 měsíce, i přestože původně slibovali, že to bude do měsíce hotové. Nevím, co bylo tak složité překreslit zaslané půdorysy do reálné podoby… Výkresy jsem musel několikrát projektantovi vracet, než to bylo pro nás přijatelné.

Musím tedy říct, že spolehnutí na lidi v této době není absolutně žádné. Vše, co si necháváte dělat, musíte stále dokola kontrolovat.

Náklady

Název položkyCena
Projektová dokumentace
38 000 Kč
Kabel 4x4mm2 - 8m
400 Kč
Materiál na kadiboudu
2 000 Kč
Lazura na domek
400 Kč
Stavební rozvaděč
2 200 Kč
Zahradní domek
10 000 Kč
Celkem53 000 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Roman
Roman (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací