Z paneláku do vlastního rodinného domu, aneb stavíme dvojdomek

Autor: Liapor (44 příspěvků)
Kategorie: Příprava
18. 11. 2014
0 komentářů
Z paneláku do vlastního rodinného domu, aneb stavíme dvojdomek
Příspěvek stavebníka
Plánujete stavbu rodinného domu? Řešíte-li výběr materiálu, dodavatele a další důležité věci, mohl by vám v rozhodování pomoci příběh mladého páru, který už si sen o vlastním rodinném domě splnil.

Zhruba před rokem se mladí manželé rozhodli pořídit si vlastní bydlení v podobě rodinného domu. Nakonec se rozhodli pro stavbu dvojdomku, protože investoři byli dva. Jakmile byl jasný investiční plán a pozemek, zbývalo najít vhodný projekt a materiál, ze kterého se dvojdomek postaví.

Jednalo se o Liapor, tedy konkrétně o keramický beton. „Setkal jsem se s tím, že lidé nemají k tomuto materiálu důvěru, ale je to proto, že o něm málo ví. Není to přece jen klasický beton, jak ho známe například z paneláků, ale materiál, který se de facto používal už v dobách antických. Jeho vlastnosti nás zaujaly natolik, že jsme se jeli podívat na výrobu přímo do továrny." To byl pro budoucího majitele rozhodující moment.

Jednalo se o změnu propojení místností v dolním patře, tedy vytvoření otevřenějšího prostoru obývacího pokoje s kuchyňským koutem a sloučení WC s komorou, čímž vznikla jedna větší technická místnost. Hodně zajímavým argumentem byla menší tloušťka stěn. Při stejné zastavěné ploše nabídl projekt ve srovnání s cihlovým domem o 11 m2 větší užitnou plochu. Kromě vlastností materiálu a dispozičního řešení sehrála svoji roli také rychlost stavby. „Vybrali jsme si variantu dům k dokončení, což je v podstatě kompletní hrubá stavba včetně střechy, oken, dveří, komínu a zbytek jsme si dodělávali sami, nebo jsme si našli místní dodavatele". Podle slov majitele se začalo stavět v listopadu loňského roku a na nový rok bylo hotovo. „Do nového a zcela dokončeného domu jsme se nastěhovali v půlce srpna tohoto roku".

Reklama

Video ze stavby Domu jedním tahem

Jak probíhá stavba jiného domu z nabídky Dům jedním tahem, se můžete podívat na tomto videu.

Proč chtít keramický beton?

Dům postavený z Liaporu má hned několik výhod. Základním materiálem je zmíněný keramický beton, tedy ve skutečnosti lehký granulát vyráběný expandováním přírodního jílu. To znamená, že je velmi pevný a stálý a za své tepelně izolační vlastnosti a výbornou akustiku se rozhodně nemusí stydět.

Vyniká malou nasákavostí, což je důležité nejen v obraně proti vlhkosti a plísním, ale nabídne uživatelům příjemné mikroklima. Díky principu montovaného domu, který kamiony v podstatě dovezou až na místo, je stavba velmi rychlá. Hrubá stavba vyroste do 5 dnů.

Reklama

Do dvou měsíců je dům připraven k dokončení. Princip stavby výrazně snížil podíl mokrých procesů, takže dům není potřeba přes zimu nechávat vymrznout. Další výhody domů z keramického betonu >> 

První zkušenosti jsou pozitivní

Z vnější strany je dům izolovaný polystyrenem 180 cm silným, který si investor realizoval sám. „Velký dojem na nás udělala skutečnost, že dodavatelská firma nešetřila s jinými materiály, takže například střecha je Bramac, okna jsou vícekomorová Trocal, komín Schiedel, krovy ze zdravého a masivního dřeva". Protože v místě stavby není plyn, je dům zatím vytápěn elektrokotlem a radiátory. V budoucnosti přibude ještě krb. První, byť krátké zkušenosti s bydlením jsou více než pozitivní. „Zima nás teprve čeká, ale například v horkém létě jsme tady měli velmi příjemně." Více o Domech jedním tahem najdete na www.dumjednimtahem.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Liapor (44 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.liapor.cz/352 324 401
Č.p. 176, 357 35 Vintířov
Poslat poptávku