Stále na začátku

Autor: Jirka a Vlastička (4 příspěvky)
Kategorie: Příprava
31. 1. 2015
3 komentáře
Stále na začátku
Příspěvek stavebníka
Ahoj svépomocníci! K prvnímu článku se rozhoupávám již velmi dlouhou dobu, a stále to odkládám s tím, že čekám na to, až opravdu začneme stavět, prostě až se začne něco dít. Ale když jsem se nedávno na For Archu bavil s Pavlem Tesárkem, a ten říkal kolik je zde zaregistrovaných svépomocníků a jak málo z nich napsalo alespoň jeden článek, tak jsem se konečně dokopal k tomu něco vyplodit (i tak mi to trvalo víc než měsíc). Takže zde máte náš první článek, a doufám, že nezůstanu jen u jednoho :-D

Dovolte mi, abych nás představil. Já jsem Jirka a moje milovaná přítelkyně se jmenuje Vlasta a bydlíme asi 25 km jižně od Prahy.

O tom, že bychom postavili vlastní dům, přemýšlíme již několik let. Vzhledem k tomu, že jsme ještě nedávno oba studovali, tak to bylo celkem nereálné, ale pomalu jsme připravovali vše k tomu, že to jednou nastane.

Vše to začalo pozemkem, který byl ve spoluvlastnictví mé babičky, dvou tet a mého tatíka. Jednalo se sice o velký pozemek, něco přes 5tis m2, který leží na konci vesnice a na okolních parcelách v posledních letech vyrostlo pár nových domků. Ale nebyl dle územního plánu určen jako stavební. A to z toho důvodu, že přes něj částečně vede vysoké napětí. Toto se podařilo vyřešit při poslední změně územního plánu (2010-2011), kdy ta část, která není pokryta ochranným pásmem, byla uschopněna jako zastavitelná. A došlo i k darování části pozemku obci pro rozšíření místní komunikace.

Reklama

Vloni jsme si konečně řekli, že je na čase začít, a tím jsem se dostal k problému jak tento pozemek rozumně rozdělit. A proto po předběžném proměření jsme došli k řešení, jak pozemek rozdělit na tři díly, s tím, že alespoň na dvou z nich lze stavět.

S tímto náčrtkem jsem minulé léto (červen 2013) kontaktoval místního geodeta, aby vše zaměřil a nakreslil. To že se tato procedura protáhne skoro na rok, jsem opravdu netušil. Jako první byl problém v tom, že celý pozemek měl o cca 100m2 více, než měl dle mapy mít, naštěstí alespoň seděly všechny hranice, takže nebyl problém s žádným ze sousedů. Tím se protáhlo zaměření, protože geodet musel na katastr několikrát a vše musel překreslovat.

Pak následovalo schválení dělení místním obecním a stavebním úřadem (listopad a prosinec 2013) a sepsání smlouvy o vyrovnání spoluvlastníků (leden 2014). Smlouvy připravila moje šikovná maminka. Toto všechno se dalo na katastrální úřad, což bylo začátkem tohoto roku. Shodou okolností začal platit nový občanský zákoník a na katastru jim všechno trvalo velmi dlouho. Jaké nemilé překvapení bylo, když po 52 dnech bylo naše řízení přerušeno, a předáno na mapové oddělení, kde ještě půl roku potom co zjistili, že je v mapě chyba, ji nebyli schopni napravit. Nebo lépe řečeno ji opravili, ale oficiálně to neoznámili nám vlastníkům. Takže následovalo další kolečko dopisů a lhůty na odvolání. Až začátkem května se vše podařilo a jeden z nově vzniklých pozemků patřil mému tatíkovi.

Reklama

Pak jsme již jen sepsali darovací smlouvu a na katastru převedli pozemek na mě (červen 2014). Jupí, máme první rok za sebou a už alespoň vlastníme pozemek!

S tím, že přes pozemek vede VN jsem se postupně vyrovnal. Asi i díky tomu, že jsem studoval elektrotechniku, a něco málo o tom vím. A Vlastičce se pozemek již od začátku líbil i přes tuto vadu. A poté co jsem teď na pozemku již pár pracovních sobot strávil, musím říct, že za chvíli o „drátech“ člověk vůbec neví, a zatím tam na nás sáhnul klid, spokojenost, a dobrá atmosféra.

Tak první článek mám za sebou, a nyní již stavíme oplocení, tak doufám, že brzy zvládnu i další. :-)

Reklama

Náklady

Název položkyCena
2x Vklad na katastr
2 000 Kč
Ověřování podpisů na matrice (á 30Kč)
180 Kč
Geodet (vyměření, rozdělení)
7 800 Kč
Celkem9 980 Kč

Galerie

Stále na začátkuStále na začátkuStále na začátku
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jirka a Vlastička
Jirka a Vlastička (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama