Můžu vůbec stavět?

Autor: janka (6 příspěvků)
Kategorie: Příprava
10. 10. 2014
7 komentářů
Můžu vůbec stavět?
Příspěvek stavebníka
Ahoj. Díky za tento web. Hodně lidí, kteří chtějí stavět se tímto odrazí od země :-) S přítelem bychom se chtěli brzy vzít, a tak řešíme bydlení. Já jsem stavař tělem i duší a můj sen je mít jednou vlastní domek a v něm šťastnou rodinu. Zatím je to bohužel stále jenom sen, protože to je to jediné, co máme. Nemáme stavební pozemek, ani peníze na nový dům. Proto jsme se rozhodli pro stavbu svépomocí.

Hlavní problém ale je, že tohle všechno řešíme až teď. Bohudík, pozemky jakési máme, bohužel, nedá se na nich stavět. A to je ta věc, kterou jsem měla udělat už dávno – požádat o změnu územního plánu. Chtěla bych stavět co nejdříve. Vím, že je to moje naivní představa, protože zanést pozemek do územního plánu a následně dostat stavební povolení vyžaduje hodně času a hlavně trpělivosti, zvlášť pokud chcete stavět v oblasti, kde místní stavební úřad nemá moc dobré jméno.

Už jen to, že nechat si vypracovat projektovou dokumentaci na novostavbu RD stojí několik výplat, je výhoda pro nás. Můžu si projekt vypracovat sama – a hlavně zdarma, když nepočítám státní poplatky. Materiál, doufám seženeme taky levněji přes firmu, ve které pracuji. Upřímně – dům nechci nijak velký, ale když jsem si nahodila hrubý rozpočet, vyšla mi částka 3 mil. Kč. A ať to zní, jak chce divně, chci rozpočet stáhnout na polovinu – díky svépomocí, dobrých kontaktů, široké rodině a šikovných kamarádů.

Teď něco k těm pozemkům. Je štěstí mít vlastní pozemek – neštěstí je nemít ho v územním plánu.

Reklama

Tak jsem tedy požádala o změnu, aby pozemek, který je teď veden jako plocha pro zemědělství, zahrnuli do plochy pro bydlení. Žádost mi byla zamítnuta s odůvodněním, že právě přes tento pozemek je navrženo v budoucnu vedení VN. Dále také, že svým urbanistickým umístěním nevyhovuje místní zástavbě a je daleko od dopravní a technické infrastruktury.

Takže pozemek máme, ale stavět na něm nemůžeme. Nevzdala jsem se a požádala znovu – ale na jinou část pozemku. Je též veden jako plocha pro zemědělství, je i blíže k místní zástavbě, takže s vedením sítí by snad nebyl problém - ale je tady problém jiný. Leží v záplavovém území. Čekám tedy na vyjádření od obce. Záplavové území totiž není překážkou výstavby RD, pokud není v aktivní zóně. Stavebník musí pouze souhlasit s tím, že veškeré riziko bere na sebe. To nám ale nevadí. Stačí, aby byl pak projekt řádně vypracován, a +-0,000 aby byla výše.

Bohužel, cena stavebních pozemků je vysoká, a kdo nemá peníze, nemá šanci. Proto taková malá rada: Žádejte změnu územního plánu co nejdříve. Takové potahovačky s úřadem se můžou protáhnout na roky, a ještě z toho nic nevytěžíte.

Reklama

Náš pozemek je stále v jednání, a já se modlím, aby to dopadlo dobře a my konečně mohli začít přemýšlet nad tvarem a dispozicí našeho domku, protože bez určení terénu a orientace ke světovým stranám to jde velmi těžko.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama