Projekt, papírování, příprava, povolení

Autor: Michal a Lucka (2 příspěvky)
5. 8. 2014
0 komentářů
Projekt, papírování, příprava, povolení
Příspěvek stavebníka
Ahoj všem čtenářům. Poslední příspěvek byl o koupi pozemku, to se událo v létě 2012. Po zapsání do katastru včetně věcných břemen k vedení sítí a cesty přes sousední pozemek. Následně jsem začal vyřizovat potřebné pro povolení stavby domu a hypotéky. Popisovat tento nekonečný souboj s úřady, kdy "stát" vymyslel kupy papírů a úředních pozic, aby zaměstnal lidi, se mi nechce. Musel bych se zase rozčilovat a raději budu šetřit energii na stavbu.

Vyřízení hypotéky bylo značně jednodušší. Kamarád finanční poradce projednal podmínky, my dodali projekt a rozpočet, odhadkyně vše zkontrolovala a banka schválila.

V průběhu času se prodaly sousední dva pozemky (vše prodával jeden majitel), takže se nabídla možnost společného řešení a financování prodloužení vodovodu z hlavního řadu v délce cca 150m. Upustili jsme od záměru vrtané studny a nechali si vyprojektovat vodovod. Následné povolení stavby nebudu popisovat kvůli nedostatku hanlivých výrazů, které bych adresoval státní správě.

Srhnu to jen tím, že s povolením stavby ještě nejsem v cíli, sousedy jsem se situací obeznámil, nemají připomínek, tak stavím zatím bez povolení.

Reklama

Projekt jsem navrhoval sám, jelikož jsem se tím nějákou dobu živil. Nejsem zastáncem typových projektů, které nejsou nikdy navrženy na konkrétní pozemek pro konkrétní požadavky a potřeby investora. Individuální projekt je samozřejmě dražší, o to více Vás výsledek těší.

Návrh domu vycházel z následujících úvah: - uvažovaný rozpočet děleno uvažovanou cenou za m3 obestavěného prostoru a vyjde maximální velikost domu - pozemek je docela svažitý, to není ideální pro přízemní stavbu. Dům bude dvoupodlažní. - obdélníkový tvar pozemku s orientací svahu jižním směrem, proto spíše obdélníkový půdorys - užívání 4-5 osobami - území je poddolováno - obec nemá regulační plán stanovující vzhledové parametry domu - jsme odpůrci katalogových a tradičních domů, většina je se sedlovou střechou, vykýři, balkónky, s fasádami hýřýcími pestrýma barvama - níkzkoenergetický standard, proto by neměl být dům členitý, dispozičně orientovaný ke světovým stranám a z odpovídjících materiálů

Z toho mi za dvě noci vyšla studie, které jsme se jen s malými změnami chytli a dopracoval jsem projekt do realizační fáze. Srovnám-li návrh s většinou domů v našem okolí nebo s domy na tomto webu, je dům docela netradiční, ale zase nejde o žádnou modernu. My jsme spokojení.

Reklama

Aktuálně řeším s odborníky drobné úpravy, abych splnil podmínky programu Zelená úsporám pro pasivní dům. Další článek již bude z realizace.

Přílohy

Půdorys 2.np
Půdorys 1.np
Situace
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal a Lucka
Michal a Lucka (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama