Rozděl a panuj

Autor: Gord a Galdrina (12 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
10. 7. 2014
0 komentářů
Rozděl a panuj
Příspěvek stavebníka
Jakmile jsme měli, co se týče domu jasno, začala dlouhá cesta, kde na jejím konci čeká stavební povolení a na začátku tuny lejster a povolení. Nejprve jsem se pohlídnul po někom, kdo by se tohoto úkolu zhostil, neboť podle zkušenějších stavebníků, je to zkrátka mazec a kdo na to nemá, tak ať to raději svěří profikům. Jenomže částka (40 000 Kč), kterou za tuto službu požadovali mi nepřišla adekvátní, a tak jsme se rozhodli, že si to vyběháme sami. Další chyba, kterou člověk zprvu si rozhodně nepřipustí.

Možná tady v tomto bodě, by měli zbystřit všichni, kteří jsou na začátku a mají podobný nápad jako já, vyběhat si to sami. Pokud samozřejmě máte na pozemku všechny přípojky a na stavebním úřadě jsou „normální“ lidi, tak tohle nemusíte řešit. Většina věcí se dá dneska sehnat na internetu, takže vám to podle mých předběžných zjištění nezabere více jak 3 měsíce a povolení ke stavbě máte doma. Pokud však máte nějakou anomálii na pozemku anebo víte, že na stavebním úřadě to nepůjde úplně lehce, tak hledejte… důkladně… Já pořádně nehledal a teď si stěžuju, takže pokud nechcete dopadnout jako já, tak dejte na mě. Anomálii se rozumí něco, co už z logiky věci, anebo z vůle stavebního úřadu, bude chtít zásah více úřadů. U mě to kromě příjezdové cesty a spoustu dalších věcí, o kterých bude řečeno pozdějí , byla taky značná nevole ze strany stavebního úřadu. První větší papírování přišlo, až když se dělilo. Parcela, na které měl stát náš vysněný domeček, byla totiž pro jednoho prý velká, takže jednu polovinu jsem dostal já a druhou mé dvojče, abychom se prý nehádali. Jenomže kromě jiného, z dřívější doby lehkomyslných prodejů a hospodských úmluv, na pozemku viselo na jeho značné části právo chůze a jízdy, takže bylo nutné parcelu ukrojit a z 10 metrů pro definovaný dvoukolák udělat 4 metry a všechno právně zlegalizovat.

Další nutnost, kterou jsme museli zajistit, byl dojezd k parcele z hlavní cesty. Ten však vede po zpevněné cestě přes 8 parcel, což byl docela mazec. Shánět vlastníky po celém kraji a vysvětlovat jim, že mají někde v Horní Dolní parcelu, a já že potřebuji pro tu svou dojezd, byl akt, který mě stál hodně sil. Než byl pozemek rozparcelován a darován a všechny právní záležitosti vyřízeny, uběhly skoro 3 měsíce. Na druhou stranu musím přiznat, že mi tato zkušenost dala jistou schopnost neztratit víru a pokračovat dál. Co se týče mechanismu rozdělení a následného zápisu do katastru je nejprve nutné podat na Stavební úřad žádost o rozdělení pozemku, v které žádáte úřad o povolení k rozdělení. Po té je nutné si vyžádat souhlas s rozdělením všech vlastníků, tedy i těch, kterých se týká věcné břemeno. Po jejich získaní si můžete pozvat geodeta, který vám pozemek dle vašich požadavků zaměří a na papíře nebo v počítači rozdělí podle toho, jak si řeknete. Po Vašem schválení vytiskne v pěti provedeních tzv. Geometrický plán, plácne kulaté razítko a požádá o peníze. Mě konkrétně o 5.000 Kč. Po té je třeba zajistit právní náležitosti. Darovací smlouvy.

Pozemek patřil rodičům, takže rozdělené parcely bylo nutné přiřadit novým vlastníkům právě na základě darovacích smluv. Ty společně se souhlasy a geometrickým plánem a Návrhem na vklad je nutné zanést na katastrální úřad a společně s tisícikorunou podat. Jenom drobná připomínka - na Katastrální úřad se podává tolik kopií, kolik je účastníku řízení plus jedna pro úřad a jedna do zásoby. Podle nového zákona nejprve dojde stávajícím vlastníkům informace o tom, že na jejich pozemku je plomba, tzn., že s ním nejde nakládat. Vyjádření od úřadu společně se smlouvou dojde do jednoho měsíce.) V tuto chvíli již jsme měli pozemek, na kterém se dá stavět a projekt. Já osobně byl přesvědčen, že to horší už je za námi. O jak hluboko jsem se mýlil... :-)

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Katastr+ smlouvy
1 200 Kč
Geodet
5 000 Kč
Celkem6 200 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Gord a Galdrina
Gord a Galdrina (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama