Materiál v akcích

Autor: Tomáš (2 příspěvky)
15. 2. 2014
2 komentáře
Materiál v akcích
Příspěvek stavebníka
Zdravím stavitele a stavitelky, zase jsem si udělal chvilku čas, abych napsal další článek. Přišel čas na výběr materiálu pro přestavbu horního patra. Nekonečné čtení článku na TZB a hledáním slevněných nabídek, tím jsem se bavil pár týdnů. Nakonec za mě rozhodly spíše náhody.

Poštou mi přichází výpis ze stavebního spoření, kde nachazím nabídku na zakoupení cihel Porotherm se slevou 50%. Nezahalím a obvolávám okolní stavebniny a k mému úžasu, jsou ty naše v místě bydliště distributorem těchto cihel. Po chvíli vyjednávání s vedoucím jsme se dohodli na spolupráci v zásobování a uplatněním i jeho slev, které může poskytnout na přeprodávaný materiál. Zamlouvám si 18 palet broušených cihel Porotherm 44 P+D. Pár dní na to se přede mnou objevuje další akce. Tentokrát je to střešní krytina Tondach.

Po chvilce vybírání volíme Stodo 12 v úpravě "glazura" břidlicové barvy, včetně veškerých komponent k pokrytí. Po výpočtu jednotlivých kusů tašek, což udělá Tondach zdarma, mi na stůl přichází faktura na 105000,- Kč s Dph za krytinu na 180m2 střechy a 45 000,- za cihly. Stejne tak pokračuju v nákupu armovací oceli, broušených cihel HELUZ 30, střešních oken FAKRO a výlezu VELUX, komínového systému. Nebyl asi jediny kousek, který bych nekoupil v nějaké akci a vždy tomu předcházela nahoda. Štěstí se nás zatim drží a už je dostatek materiálu na odstartování prací.

Nemohli jsme se dočkat, až dostaneme povolení něco zbourat a tak jsme se pustili do interiéru. Bourání příček a oklepávání původní omítky šlo hladce, jen toho prachu :D. Každy, kdo to dělal dobře ví, že po celodenní práci máte písek všude. Následovala demontáž původního plynového kotle a plynových trubek, vodovodní rozvody atd. Prostě vše co se dalo udělat, než se pustíme do obcodovek.

Reklama

V okně je vylepeno stavební povolení :), konečně. Prvně jsem se zaměřil na přistavěnou verandu, která byla původne nad volným prostorem na neuzavřené žulové obezdívce, kde podlaha ležela na PZD panelech a měla samostatnou střechu. Nášim plánem bylo protahnout novou střechu přes tuto verandu a zároveň ji přestavět tak, aby se využil vzniklý prostor nad ní. Byl to záměr, protožě původní podesta na schodech, jak jde videt ve fotogalerii prvního článku, byla žalostně úzká. Stavbyvedoucí mě po návštěve namalovala sklatbu nové verandy. Byla to celkem legrace. Vzhledem k timu, že jsem nemel absolutně žádné zkušenosti s výstavbou domu. Občas mě přemáhal pocit, že neco pokazím a bude se to muset přestavět, ale časem jsem zjistil, že to snad nebude taková hrůza. Celá veranda šla k zemi, PZD jsem vyhazel, stejně už byly za ty roky rozdrolené, a rozhodl jsem se žulovou obezdívku uzavřít a dozdít kamenem tak, abych ji mohl vyplnit a připravit pro novou desku, na které založím obvodové zdivo.

Současně jsem se pustil do vybednění základu pro komín. Když viděla Růža (můj stavební dohled) základovou kostku, smála se, že tak velký základ ještě neviděla. Původní stavba mela celkem dva komíny a obsahovala 5 kouřovodů. Byl jsem ujištěn, že lepší cesta je demolice komínu, za předpokladu že budeme dělat celkovou rekonstrukci, než se snažit komín frézovat či jinak revitalizovat. Chtěl jsem využít jeden z kouřovodů v nosné zdi pro případnou plynovou vložku a přikoupil 12m dvouprůduchový komín s keramickýma vložkama 200 a 180mm pro krb a kotel na tuhá paliva, druhý komín jsme zbourali. Ve zdivu zůstal ještě jeden průduch, který bych chtěl do budoucna využít k případnému protažení teplovodních nebo elektrických stoupaček.

Tento článek píšu zpětně. Můžu prozradit, že dnes se již připravovaly úžlabní plechy na nové střeše, ale o tom jindy. Doplním zase pár fotek, nebude to asi uspořádané, tak mi to promiňte :).

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tomáš (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací