Výběr pozemku

Autor: Peťan a Žužlik (13 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
13. 2. 2014
2 komentáře
Výběr pozemku
Příspěvek stavebníka
Již delší dobu jsme s manželkou přemýšleli, zda zůstaneme v bytě v panelovém domě, nebo si splníme náš sen o domu a zahrádce. Spíše jsme si s tou myšlenkou jen pohrávali, jak by to bylo fajn pro pejska, naši papoušici a budoucí děti.

Tu a tam jsem koukal po něčem na netu a najednou jsme našli pěkný pozemek, na pěkném místě a za docela slušnou cenu, vzhledem k tomu, že do centra Prahy to budeme mít cca 25 minut autem, nebo 25 minut MHD na metro. Nyní jezdíme oba do práce přibližně stejnou dobu, což se nám také líbilo.

Abych pravdu řekl, bylo to něco za něco... Pozemek 1000m2 blízko Prahy, 5km od dálnice (blízko kvůli dopravě, dost daleko kvůli hluku a ovzduší), těměř pravidelný obdélník 25x40m v rekreační oblasti obce, mírně skloněný na severní stranu (převýšení 2m na 40m, takže skoro rovinka), kolem nás jsou zatím nevyužité zarostlejší pozemky (bývalé sady) nebo zahrádky, ale...

Celý zarostlý travami a náletem do výšky cca 1,5m. Manželka to nechtěla sekat, než se to na nás přepíše, takže skutečný terén jsme viděli až po posekání po koupi pozemku... No nevadí, docela to prokouklo.

Reklama

Přístup byl možný pouze ze severní strany přes kus cízího pozemku, který obklopoval ten náš ze dvou dalších stran. Dle územního plánu se jednalo o veřejnou komunikaci, kvůli případným budoucím sporům s majiteli pozemku jsme však chtěli, aby onu nudli vlastnila obec. Nakonec jsme se domluvili, že majitel vedlejšího pozemku nudli prodá, když zaplatíme náklady s tím spojené. Což s možnými budoucími spory byla maličkost. Nevěřili byste však, kolik takové oddělení nudle stojí - za ten klid v duši bychom to ale klidně dali znovu...

Elektřina byla přivedena pouze na okraj pozemku, ale k připojení již nedošlo (nebylo co připojit) - tahanice z ČEZ, aby nepropadl podíl 12 500,- který zaplatil původní majitel. Šlo o to, že na infolince mi pokaždé řekli a slíbili něco jiného, tak jsem nevěděl, co mám udělat. Nakonec vyřešeno sepsáním dohody mezi námi, původním majitelem a ČEZem o převodu práv a poviností k žádosti, kterou podepsal původní majitel před čtyřmi lety - musíme se připojit do června... Ale máme to vyřešené :)

Voda a kanalizace byl další oříšek. Vše je daleko nebo přes cizí pozemky, ale také daleko. Odpad tedy budeme řešit ČOV a nádrží na vodu z ČOV, odkud ji budeme využívat na zálivku stromů. Voda z počátku nebyla zas takový problém, na pozemku je vrtaná studna s 15ti metrovým sloupcem vody, který je sice za pět minut odčerpaný (cca 150l), ale za hodinu je zase zpátky (vydatnost přes 3m3 za den). Voda je však tvrdá s vysokým obsahem hliníku, bakterií, dusičnaná a dusitanů - no není se čemu divit, vrt je na pozemku nepoužívaný a odkrytý 15 let (už jsme ho ale zakryli... :)), tak bych se nedivil, kdybychom vytáhli nějakou tu myšku při čištění. Navíc, bez jakéhokoli povolení ke stavbě a odběru. Od majitele jsme však dostali hydrogeologický posudek i projekt ke studni, a tak začalo první obíhání úřadů. Nejdříve územní povolení, to již máme.

Reklama

A nyní povolení k odběru podzemních vod - 11.2. máme ústní jednání na obci, tak bychom se do konce měsíce měli dočkat i povolení k odběru vody :) Co se týče kvality vody, počkáme až na výsledky odběrů po dlouhodobém čerpání v průběhu stavby a vyčištění vrtu, kdy by se hodnoty měli ustálit a případnou zhoršenou jakkost budeme řešit úpravnou vody, s čímž jsme počítali a zohlednili to v konečné ceně za pozemek (sleva 300.000,- na konečných 1.350.000,-). Čerpací zkoušku a rozbor vody jsme si zajistili sami před koupí, abychom věděli, co nás bude čekat a jak máme smlouvat o ceně.

Náklady

Název položkyCena
Přístup - Odhad pro FÚ
1 000 Kč
Přístup - Katastr
1 000 Kč
Přístup - Odhad
2 500 Kč
Přístup - Geo plán
3 000 Kč
Ruční nářadí
2 000 Kč
Benzínová sekačka
8 000 Kč
Bubnová sekačka - půjčovné
500 Kč
Odběr vody - povolení
300 Kč
Územní povolení - studna
300 Kč
Rozbor vody
6 500 Kč
Hadice
1 000 Kč
Čerpadlo
5 500 Kč
Pozemek
1 350 000 Kč
Celkem1 381 600 Kč

Galerie

Výběr pozemkuVýběr pozemkuVýběr pozemkuVýběr pozemku
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan a Žužlik
Peťan a Žužlik (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama