Jak to bylo u nás s rohodnutím stavět

Autor: Jirka a Katka (6 příspěvků)
8. 2. 2014
3 komentáře
Jak to bylo u nás s rohodnutím stavět
Příspěvek stavebníka
Zdravím všechny, zřejmě je na čase se trochu uvést prvním článkem, kde bych "dle požadavků serveru" :) měl popsat, proč jsme se také rozhodli jít do toho.

Všechno začalo minulý rok. V dubnu se nám narodila dcera Alexandra. V létě byla ještě moc malinká na to, abychom si troufli vyrazit někam daleko na dovolenou. I přesto jsme nechtěli v těch největších vedrech sedět ve městě v bytě. Naštěstí zůstala ještě jedna volba - vyrazit k našim na vesnici cca 22 kilometrů od našeho městského bydlení. Vše pořád v dosahu v rozumném čase (dětský doktor atp.), i tak klid, bazén, řeka se pstruhy, sestřina zmrzlinárna (s točeným pivem), gril a spousta dalších lákadel.

Už tam jsem si říkal, jak by bylo fajn se opět vrátit na vesnici. Dostupnost do práce stále solidní, úplně jiný styl života. Město má sice svoje klady a nabízí spoustu možností, ale kolik jich člověk s malým dítětem stihne využít? Když jsem tak brouzdal řekou, snil jsem o rekonstrukci starého domu po babičce. S tímto snem jsem se svěřil ženě. Občas jsme si o tom povídali a život běžel. O rekonstrukcích jsem ale slyšel své a nenašel jsem nikoho v okolí, kdo by netvrdil "lepší od základů, než rekonstruovat".

Vše se dalo do pohybu, tuším, v září, kdy přijeli na návštěvu rodiče. Prý byli na návštěvě u známe v novostavbě realizované ze slámových lisovaných ekopanelů. Hrozně se jim tam líbilo, dům byl realizován v krátkém čase, v super kvalitě a za velmi slušné peníze. Jako náhodou se také potkali se starostou, který potvrdil, že jsou v obci ještě dvě volné parcely v řadě devíti nově připravených. Na zbylých už jsou domy v různých fázích výroby a zrovna se dodělalo komplet zasíťování. A opět bylo o čem přemýšelt.

Reklama

V říjnu jsme na obec podali žádost o odkup krajní parcely o velikosti 828m2 a ta byla následně schválena. Mezitím jsme začali procházet různé katalogové domy a dělat si obrázek o našem budoucím hnízdě. Na fotografii je vidět, že pozemek je dost v kopci. Bereme to jako výzvu, ne překážku.

V listopadu jsme pak kontaktovali paní projektantku. Vybírání vcelku odpadlo. Podle reference od známé našich a také vzhledem ke specifičnosti materiálu jsem kontaktoval přímo firmu dodávající panely. Spolupráce na přípravě projektu probíhá naprosto výborně. V listopadu a prosinci jsme doladili půdorys a připravili první pohledy. Na začátku ledna jsem pohled zaslal na CHKO a projednali jsme vyžadované úpravy. Naštěstí jich nebylo moc a už je máme také zanesené v projektu a předschválené. Doma mám první dokumentaci, která bude sloužit pro vyjádření obce, souhlasy sousedů a další náležitosti pro ohlášení stavby.

Pohledy domu zatím nepřidám. Musím probrat, co si podle smlouvy o dílo mohu a nemohu dovolit. Snad je přihodím k článku o přípravě základové desky. I tam se budou hodit. Díky svažitosti pozemku jsme vymysleli pomocné opatření, kdy spodní patro našeho patrového Ačka bude ještě půleno a jeho přední část (chodba, garáž, dolní koupelna...) o 40cm níž, než zadní část s kuchyní a obývacím pokojem.

Reklama

Tím mám za sebou vlastně i druhý článek, který by měl být o výběru pozemku a dokumentových přípravách na stavbu. Jako asi každý doufám, že se nám podaří povolení ke stavbě vyřešit co nejdříve, abychom mohli brzy začít.

Ať se Vám (i nám) daří. :) Jiří Křepelka

Náklady

Název položkyCena
Projekt
54 000 Kč
Pozemek
124 200 Kč
Celkem178 200 Kč
Reklama

Galerie

Jak to bylo u nás s rohodnutím stavět
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jirka a Katka
Jirka a Katka (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací