Projekt a Stavební povolení (Ohláška) + Nová zelená úsporám

Autor: Petra a Václav (7 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
30. 1. 2014
4 komentáře
Projekt a Stavební povolení (Ohláška) + Nová zelená úsporám
Příspěvek stavebníka
Tak a už je stavební úřad za námi.. ufff... Ale jak to bylo s projektem od začátku.

Ještě než jsme náš vyhlídnutý pozemek skutečně koupili, pozvali jsme na obhlídku i našeho vyhlídnutého pana architekta (červen 2012). Tomu se pozemek také líbil, a tak jsme si přislíbili spolupráci. Na nějaké tvoření se ale počkalo, až byl skutečně pozemek náš, a to se stalo v létě 2012.

Zpracovala jsem náš stavební záměr v textové podobě, abych neovliňovala svou prostorovou představou našeho odborníka a bedlivě jsme čekali, co nám asi nabídne.

Zádrhely se daly čekat na naší správě CHKO. Již původní majitelé stavbu zavrhli kvůli zamítnutí projektu CHKO. A nebyl to první stavebník, o kterém jsme věděli, že mu CHKO zatrhlo projekt.

Reklama

S projektem jsme tedy začali obezřetně. Ještě před tím než se začala tvořit samotná studie, zpracoval se jen předběžný návrh vnějšího tvaru a vzhledu domu. Původně jsme předpokládali, že budeme muset mít sedlovou střechu. Ta se nám ale z mnoha důvodů vůbec nehodila. Jenže regule CHKO ji vyžadují. Domy v okolí však nebyly všechny jako chalupy se sedlovou střechou, a to ani domy zhruba z 1. poloviny min. století a ani novostavby. Tak jsme se rozhohli jít do boje se střechou pultovou.

Náš první pokus o souhlasné stanovisko skončil na CHKO fiaskem. Na řadu jsme se dostali někdy do dvou měsíců. Chtěli jsme se tedy nějak odvolat, ale nepodali jsme žádost oficiálně přes podatelnu, tedy nebylo se k čemu odvolávat. Podali jsme tedy žádost znovu a tedy již oficálně. Opět jsme čekali déle než měsíc, abychom se dozvěděli, že z mnoha důvodů naši stavbu nedoporučují a neschvalují. Vyrazili jsme tedy do boje i s naším architektem osobně, neb uvedené důvody se nám zdáli zcela neirelevantní a nechali jsme to tedy znovu přezkoumat. Zase to nějakou dobu trvalo a .. podržte se.. dostali jsme souhlasné vyjádření.

V únoru 2013 se nám narodilo další dítě. Adámek... Hned po šestinedělí jsme opět pracovali na projektu.

Reklama

Tak a šup tedy na studii... v únoru 2013 jsme po vzájemné spolupráci s architektem dopracovali ke studii. A šup se studií na CHKO, kde jsme již měli slíbený souhlas. Mno opět jsme čekali dalšího půldruhého měsíce k vyjádření.  Dočkali jsme tedy již slíbeného souhlasu.

A jdeme na samotný projekt pro stavební povolení. Do toho jsme začali pracovat na tom, abychom si mohli šáhnout na dotaci z programu "Nová zelená úsporám". V srpnu 2013 se začali přijímat žádosti o dotace na rodinné domy. První týden se vyčerpala již celá polovina alokovaných peněz. A my jsme chtěli mít projekt už už hotový, aby jsme mohli o dotaci požádat. Bylo potřeba však ještě zpracovat energetický audit. V této fázi jsme zjistili, že s naším ještě provizorním systémem vytápění na dotaci nedosáhneme, museli jsme se tedy rozhodnout ještě pro další zdroj vytápění z obnovitelných zdrojů. Rozhodli jsme se pro malou krbovou vložku s teplovodním výměníkem. A opět se projekt předělával. Nakonec budeme mít tedy i komín.

V říjnu 2013 jsme dostali projekt do ruky. Již jsme s ním tedy běželi na stavební úřad, abychom ho s razítkem mohli poslat na Zelenou úsporám. Uf... stavební řízení bylo založeno a žádost Zelená úsporám podána. Ještě jsme však neměli obeslané všechny ostatní účastníky řízení. Dostali jsme lhůtu do konce listopadu na dodání. K mému překvapení to šlo z většiny obeslat elektronicky. K náročnějším patřily orgány drah, jsme totiž v ochraném pásmu železnice. A pak nás opět dostalo CHKO, kde jsme naposled měli souhlas jen ke studii a ne k finálnímu projektu. Takže opět vyjádření CHKO, opět jsme byli zařazeni do pořadníku. O proti studii jsme navýšili izolaci a přidali komín od krbu. Nic jiného se nezměnilo, ale opět to stálo ve frontě. Nakonec to však dopadlo dobře!!! Konečně finální vyjádření CHKO!!!

Reklama

Nakonec jsme stavební řízení ukončili a podali jsme Ohlášení stavby. Před Vánoci nám Souhlas s ohlášenou stavbou přišel poštou, ale přes svátky zůstal na poště. 27.12.2013 jsme si souhlas se stavbou vyzvedli.

Mezitím jsme již začali poptávat firmy, co by nám mohli navrtat základové piloty. Po Novém roce jsme se ještě sešli s projektantem mostních konstrukcí, který nám teď během ledna nakreslil prováděcí projekt na základy. První týden v únoru nám ho již předá.

Již se domlovám s místní firmou na první fázi zemních prácí - vytrhání pařezů a skrývku ornice. Na základě prováděcího projektu poptáme již vybranou firmu na zemní vrty a do konce února by se mohĺy základy realizovat... To však již v dalším článku :)

Také jsme konečně doladili hypotéku. A teď, na konci ledna, máme již podepsanou úvěrovou smlouvu a v pátek 31.1.2014 budou penízky již u nás. A tak to můžeme již pořádně rozjet!!!

Náklady

Název položkyCena
Vytyčení rohu domu a cesty
350 Kč
Úprava radonového posudku
300 Kč
Poplatek za ohlášku
2 000 Kč
Projekt TZB
36 000 Kč
Studie
53 000 Kč
Vklady do KN
3 000 Kč
Čerpání na vklad
1 900 Kč
Poplatek hypotéka
3 900 Kč
Vyčíslení zůstatků úvěru SS
750 Kč
Odhady hypotéka
11 000 Kč
Projekt pro stavební povolení
60 000 Kč
Prováděcí projekt základy
12 000 Kč
Energetický audit
24 000 Kč
Celkem208 200 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petra a Václav
Petra a Václav (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací