Rozhodnutí postavit si svůj dům svépomocí

Autor: Hanz a Zdeňka (1 příspěvek)
24. 1. 2014
2 komentáře
Rozhodnutí postavit si svůj dům svépomocí
Příspěvek stavebníka
Zdravím všechny stavebníky, kteří se rozhodli postavit si svůj vlastní baráček svýma rukama. V dubnu 2013 jsme se rozhodli koupit si hrubou stavbu dřevostavby i s pozemkem od firmy, která už pár těch domů postavila.

Dohodli jsme se na ceně a začali vyřizovat hypotéku. Bylo nám slíbeno, že baráček bude stát do konce září a že všechna povolení firma má vyřízená a že už se čeká jenom na stavební povolení.

Hypotéku jsme vyřídili během třech týdnů a čekali na stavební povolení, aby nám banka uvolnila peníze. Bohužel, teď už vlastně bohu dík, začaly být problémy nejdřív s připojením na silnici, pak s přeložením kanalizace a na konec navrtání hlavního řádu, který vedl pod hlavní silnicí.

Byl srpen a furt nic, ale byli jsme uklidněni, že baráček bude v září stát. No přišla půlka zaří a baráček nestál. No měl jsem kamaráda, který mi furt říkal, ať se na to vykašlem a najdem si svůj pozemek a postavíme si ho sami a já mu furt oponoval, že tak tímto způsobem to bude rychlejší.

Reklama

Nakonec to opravdu tak dopadlo. Našli jsme si svůj pozemek v klidné části asi 2 km od města bez sousedů a vyřidili nákup pozemku. Ale byl tu háček... vyřízená hypotéka na původní dům a pozemek... zašli jsme tedy do banky, řekli svůj problém, podali žádost o zrušení hypotéky a čekali.

Vzhledem k tomu, že jsme si chtěli vzít novou hypotéku na jiný dům a větší pozemek, tak nám banka vyhověla a odpustila skoro 200 tisícové penále za nevyužití první hypotéky pod podmínkou, že si vezmeme novou hypotéku, ale od stejné banky. S tím jsme samozřejmě souhlasili a uzavřeli novou hypo a dali se do vyřízování stavebního povolení a projektové dokumentace.

Dnes je 21.ledna 2014 a čekáme na poslední dokument o napojení na veřejnou dokumentaci a pak hurá pro stavební povolení. Už se těšíme, aby jsme kopli do země. Pokračování příště, ale už s rozkopaným pozemkem .....

Reklama

Náklady

Název položkyCena
pozemek
350 000 Kč
Vyřízení povolení + projekt
79 000 Kč
Celkem429 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Hanz a Zdeňka
Hanz a Zdeňka (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací