Už bylo na čase

Autor: Tomáš (2 příspěvky)
22. 1. 2014
0 komentářů
Už bylo na čase
Příspěvek stavebníka
Zdravím stavebníci. Jelikož jsem se na tyto stránky vždycky rád vracel pro inspiraci, chtěl bych se taky podělit o svůj příběh. Už delší čas jsem se prodíral webem a hledal ve svém okoli vhodný pozemek pro stavbu RD, ale ani po několika letech se mi nedařilo najít nic, co by vyhovovalo mým představam.

Měl jsem ale štěstí. Taťka mé přítelkyně si jeden den všiml staršího domku v klidné části našeho města s pozemkem 1500m2 a domem z r.1955 k rekonstrukci. Nebudu tady rozebírat strastiplnou cestu, kterou jsem musel vytrpět s realitní kancelaří, než mi došla trpělivost a domluvil jsem se s majitelkou na přímém prodeji :).

Domek jsem tedy, po prohlídce se známou stavbyvedoucí, koupil a začal pracovat na projektu rekonstrukce. Snažil jsem se maximálně ušetřit vstupní investice tak, aby mi zbyl dostatek peněz na materiál. Obrátil jsem se na známého, který mi předkreslil RD v Archicadu a mě nezbylo nic jiného, než se v tomto programu naučit kreslit a upravit jej podle našich představ. Jakmile jsme se shodli s odborníky, že to, co vidime na monitoru, je nejefektivnější realizace rekonstrukce, předal jsem plány zpět známým, aby z něj zpracovali stavební povolení. Nepamatuji si již přesně, jak dlouho nám to trvalo, ale odhadl bych to tak na 3/4 roku od první čárky v CADu, do povolení úřadů.

Dům měl téměř čtvercovou základnu 10x10m na nadzemní žulové obezdívce, která skrývá sklepní prostory pod celou plochou stavby. Sklep je přístupný jak z venku, tak zevnitř a je napojen na funkční studnu. Veranda byla řešena malým přístavkem se samostatnou střechou. 1.NP bylo tvořeno kuchyní sloučenou se spíží a koupelnou, obyvacím pokojem a dalšími dvěma pokoji. Do 2.NP se šlo po schodech, které měly ve středu uzkou podestu a tvořily ho pouze dva pokoje ve střední části stavby a dále něco jako půdní prostory z jedné strany otevřené až do podkroví. Obvodové stěny se směrem od středu do rohu stavby ztenčovaly (střed byl 40 a v rozích už jen 15cm). Střecha byla sedlová ve tvaru T se štíty po stranách a z přední strany s eternitovou krytinou a bídnými krovy a neměla přesah přes fasádu.

Reklama

Naše představa byla taková, že horní patro je, co se týče obvodové zdi a střechy, tak nevyhovujicí, že jej celé zbouráme a postavíme znovu s novou střechou s přesahy. Dole už šlo pouze o spojeni několika pokoju do uceleného prostoru. Vyšlo nám tedy. Spodní patro: jedna velká místnost spojující kuchyň, jídelnu a obývací pokoj (tvar "L"), koupelna, WC. Horní patro: ložnice, 2 dětské pokoje, koupelna, WC. A jde se na to! :D

Náklady

Název položkyCena
koupě pozemku s RD k rekonstrukci
1 500 000 Kč
Celkem1 500 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tomáš (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama