Popis domu a funkčnost

Autor: Roman a Monča (2 příspěvky)
Kategorie: Projekt domu
13. 1. 2014
6 komentářů
Popis domu a funkčnost
Příspěvek stavebníka
Nazdar stavebníci, druhým článkem bych rád popsal alespoň okrajově celý dům a pokusil se uvést jeho funkčnost.

Důležité je baráčekk hned pojmenovat ať k němu získáte citový vztah :-) Ten náš se jmenuje Oskar a má půdorys nepravidelného písmene L o rozměrech 10,7x15,6m a je rozdělen do dvou částí.

Západní trakt je zaměřen na denní činnosti, takže je tam jídelna s kuchyňským koutem, obývací pokoj, předsíň, pracovna, technická místnost, WC a spojovací chodba. Mezi jídelnou a obývacím pokojem jsem instaloval pouzdro pro 2,5m široké zásuvné dveře, takže při větší návštěvě se potřebný prostor pro jídelnu nebo naopak pro dění v obývacím pokoji o dost zvětší. 

Druhé křídlo na východ je klidová část. Je v ní koupelna s druhým wc, ložnice, dva dětské pokoje a pokračování spojovací chodby. Celý je natočen přesně na jih osazen velkými prosklenými okny na jižní straně, které pomáhají v zimě ohřívat vzduch v místnostech. Pro letní provoz má vestavěné venkovní žaluzie, které odrážejí teplo, ale pouští dovnitř světlo. Vchod je na západ, stejně tak i okno z kuchyně a balkonové dveře pracovny. Na východní stěně je jediné okno a to do ložnice... asi abychom brzo vstávali :-) Na severní straně není žádné prosklení. To kvůli velké tepelné ztrátě pokud by tam bylo.

Reklama

Jedná se o lehkou dřevěnou konstrukci z dřevěných panelů na klasických betonových základech. Panely jsou pouze po obvodu a středem rozděluje na dvě křídla domu. Z předělu klidové a denní poloviny je pořízena fotografie stavby panelu. Ne nemáme vymalováno na růžovo, za to může foťák :-)

Jak vidíte, tak se jedná o 6 vrstev křižně skládaného, k sobě lisovaného a lepeného masivního smrkového dřeva. Toto dřevo je vysušeno na max 8% vlhkosti takže červotočům by škrabalo v krku :-) Pokud někdo přemýšlí nad ohněm tak věřte, že prohoření trvá 2x déle než u konstrukcí, které se staví u jiných dřevodomků. Je to logické, protože špalek taky prohořívá déle než deska. Vnitřní příčky a strop je sádrokarton a v příčkách je většina rozvodů. Střecha je sedlová se sklonem 30° a dvěma štíty v průčelí. Konstrukce je řešena vazníky "tzv bindry" se záklopem z OSB desek, pod nimi je falešný těsnící strop z desek durelis a jako střešní krytinu jsem použil pálenou tašku.

Dům je pasivní, takže je celý vzduchotěsně zabezpečen, k čemuž se snad dostaneme v dalších článcích. Podmínkou je tedy pochopitelně řízené větrání s rekuperací a díky dobré izolaci přihřívám teplým vzduchem. Vyústění vzduchu z teplovzdušných kanálků je u každého okna v podlaze a nasávání ve stropě takže nemám žádný komín, kotel, trubky ani radiátory. Což přidává prostoru a také nejsem omezen cokoli a kamkoli umístit, například nábytek.

Reklama

Na střeše mám trubicové solární panely, které nahřívají vodu v akumulační nádobě a ta se používá jak pro užitkovou vodu tak i pro  topení. Do domu je z inženýrských sítí přivedena pouze elektřina a voda. Svody dešťové vody jsou vyústěny v zemních trativodech a jelikož máme postaveno na samotě cca 350m od obce s kanalizací tak tu máme prozatím svedenou do jímky. Až se jednou zastaví blíž a protáhne obecní kanalizace tak se budu muset napojit a jímku využiju na dešťovku pro zalévání zahrady. Vše je v zemi částečně předchystáno.

Jako výhodu této konstrukce vidím v tom, že dřevěný panel je silný pouze 8,5cm (pro patrový dům 12,5cm) jak je vidět na fotce a jelikož se pro ohlášku počítá, dle stavebního zákona, obvodové zdivo bez venkovní izolace tak jsem maximálně využil plochu. Pro porovnání pokud bych obvod stavěl z ytongu nebo cihly 40cm tak zmenším prostor v součtu o jeden celý pokoj.  Nutno ovšem stavbu pro katastr zaměřit než obložíte polystyrenem! Další výhodou je, že pokud máte rádi dřevo jako my, tak stačí panel "přiznat" a zevnitř pouze nalakovat a máte hotovou interiérovou zeď.

Bydlím tu s přítelkyní už tři měsíce a musím pochválit komfort bydlení. Vše probíhá zcela automaticky a ani okna nemusím otvírat. Dům se zkrátka vyvětrá kdykoli sám potřebuje a když klesne teplota tak si vezme vodu z akumulačky a přihřeje. Okna se nerosí, prach se do domu z venku nedostane a v případě jeho výskytu jej zachytí filtr v rekuperaci. Stejně tak i pyly a pach.

Reklama

Tak zase příště a stavbě svépomocí zdar! :-)

Velikost místností: Předsíň  - 5,2m2 Jídelna + kuchyňka  -  21,5m2 Obývací pokoj  -  24,5m2 Pracovna  -  13m2 Technická místnost  -  6,8m2 WC - 1,7m2 Koupelna + WC -  8,4m2 Ložnice  -  13,6m2 Dětské pokoje  -  oba po 13,4m2 Spojovací chodby  - 13,7m2

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Roman a Monča
Roman a Monča (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama