Jak to vše začalo :-)

Autor: Zdenda (1 příspěvek)
31. 12. 2013
4 komentáře
Jak to vše začalo :-)
Příspěvek stavebníka
Ahoj, zdravím všechny odvážné, kteří v této době, kdy si nejsme nikdo jistý prací, skočí do stavby RD :-)

Tento web se mě osobně moc líbí, hodně poznatků a spousta fotek, ve kterých se nechá hodně přiučit...

Jako většina z vás, tak i my jsme s rozhodli postavit si dům, ani si nevybavím, jak k tomu přesně došlo, ale s přítelkyní jsme se nějako začali bavit o stavbě a koupi pozemku, občas jsme se podívali na Sreality, a jelikož na dům nespěcháme, nechali jsme tomu volný průběh.

Jednoho dne se na Srealitách objevil pozemek cca 5 km od našeho nynějšího bydliště a hned se nám zalíbil, jenom cena byla trochu dost vysoká (3.266 m = 420tis.), tak jsme to nechali být, a tak nějak jsme vyčkávali... Po nějaké době se pozemek ukázal znovu a to s cenou 380tis., tak jsme se dohodli, že to zkusime:-).

Reklama

Přes internet jsem zjistil adresu přímo na majitele a tel. číslo (chtěl jsem to řešit mimo realitku), majitel byl až z Českých Budějovic, ale i tak jsme se za ním, po telefonickém rozhovoru, vydali. Bohužel majitel s naší nabídkou, kdy jsem mu nabídl 200tis. a zbytek formou splátek do roka doplatit - notářsky podloženo, nesouhlasil no, ale aspoň jsme si udělali výlet.

Netrvalo to ani měsíc a pozemek se objevil znovu s cenou 320tis. To už jsme byli rozhodnuti koupit i přes realitku, dříve, než jsem zavolal na realitku, dojel jsem na stavební úřad, abych se informoval, jestli je pozemek skutečně určený k zastavění, jak bylo inzerováno, tam mi to potvrdili, takže už to vypadalo, že nic nebrání v koupi. Kontaktovali jsme realitku a složili zálohu, po složení zalohy nám kdosi poradil, abychom si zkontrolovali sítě, zda tam opravdu jsou (v nabídce samozřejmě byli komplet sítě na hranici - el. voda,plyn), no a jaké nás čekalo překvapení - voda cca 200m samozřejmě přes soukromý pozemek, el. podél silnice cca 120m nebo za silnici cca  50m, plyn je nejblíž cca 20m, vše měřeno od hranice pozemku. 

Tak a co dál, vzal jsem telefon a kontaktoval realitku, že bych byl rád, kdyby mě buď vrátili zálohu nebo dali slevu, samozřejmě slevu sami od sebe dát nemohli, a tak mě bylo řečeno, že to zjistí a dají vědět. Druhý den se ozvali s tím, že pokud by jsme souhlasili s cenou 220tis za pozemek, tak je náš, s tím jsme souhlasili, realitka připravila smlouvy a dne 28.8.2012 jsme je podepsali, netrvalo to ani celý měsíc a na katastru byl pozemek zapsán na naše jména, jako na nové majitele.

Reklama

A v tu dobu jsme si mysleli, že větší problémy už nebudou...Po roce, kdy je pozemek náš, vidím, že problémy budou pořád.

Do konce roku 2012 se stihli koupit sloupky a ještě je zabetonovat.

30.1.2013 byla podaná žádost a zaplacena záloha na Čez kvůli přípojce el., jelikož Čez má na připojení 15 měsíců, tak přípojka není do dnes tj. 30.12.2013.

Reklama

V únoru 2013 nás čekalo další milé překvapení, o kterém by asi měli vědět na úřadech, ale bohužel to nikdo nevěděl, přímo přes pozemek vede optická síť, která má ochranné pásmo 2m z každé strany. Takže se volalo na telekomunikace, kde nám doporučily různé firmy kvůli vyměření zmíněného kabelu a hned přišly zbytečné náklady 1.300,- za vyměření kabelu.

6.3.2013 přivezli cihly, které jsem sehnal přes známého, myslím, že za pěknou cenu - HELUZ 30 na lepidlo 2.592ks za 20kč/ks.

8.3.2013 se nám povedlo sehnat stavební boudu (bedna z avie). Jediné, co bylo zapotřebí, tak doprava, ale vzhledem k tomu, že mám dodávku a velký vlek (plato na auta), tak jsem naložil Lucu a bratra a jelo se do Třebíče, když jsme dorazili na místo, zjistili jsme, že to s nakládkou nebude tak jednoduché, jak jsme si mysleli. Po hodině doslova mordování jsme měli boudu naloženou, zaplatili (2.500,-) a vyrazili k domovu cesta cca 100km, složení zabralo cca max. 5minut to byla pohoda.

Začátkem května 2013 jsme kontaktovali projektanta, dům byl vybrán jako typový, ale po našich úpravách už je to originál :-), projekt měl být hotov do konce června s vizí takovou, že do konce prázdnin max. září by mohlo být povolení. Ještě by se stihly na podzim udělat základy, bohužel se nedařilo.

Nejdříve CHKO, kvůli kterému jsme museli upravit sklon střech, několikrát se předělávalo a posílalo na kontrolu, potom nám tam chtěli nahnat archeology a nakonec se zjistilo, že za silnicí, která sousedí se severovýchodní stranou pozemku, je vysokotlaký plynovod, který má ochranné pásmo 150m, a co by jste neřekli, celý pozemek je v tomto pásmu, v této fázi už jsme skoro rezignovali :-( ale nakonec jsme to tak nějak ustáli. U plynařů se požádalo o vyjímku, kterou nám udělili, archeology nám tam nakonec neposlali a CHKO si prosadilo své a musel se změnit sklon střech z 36° na 45° a po tomto všem se nám povedlo dát veškeré podklady v půlce prosince na stavební uřad :-) a teď už jenom počkat na vyjádření a třeba se konečně začne na jaře kopat...

Galerie

Jak to vše začalo :-)
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací