Hledání pozemku

Autor: Martin a Petra (16 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
11. 12. 2013
2 komentáře
Hledání pozemku
Příspěvek stavebníka
Zdravím všechny stavebníky tohoto skvělého webu. Už několik měsíců čerpám ze stránek stavbadomusvepomoci.cz inspiraci a rozhodl jsem se také poskytnout své laické zkušenosti z budováním rodinného hnízda :-)

Takže jak to všechno začalo? Na jaře v roce 2011 jsme si s přítelkyní (dnes již manželkou :-)) řekli, že bydlení ve dvougeneračním domě mých rodičů je fajn, ale přeci jenom jsme toužili po něčem vlastním, kde bychom se mohli realizovat podle svých představ. Začali jsme sem tam koukat po nějakém pěkném pozemku do 1000 m2 u nás v Mochově a blízkém okolí. Oba pracujeme v Praze a tak jsme chtěli zůstat v tomto regionu. Musím se přiznat, že ceny pozemků v okrese Praha-východ mě nemile překvapily. Cena 1.500-2.000 Kč za m2 není ničím neobvyklým a naše představa o pozemku do 500 000 tisíc se rychle rozplynula.

Reálně se ceny našeho vysněného pozemku pohybovaly kolem 1,5 - 2 mio. Pomalu jsem ztrácel naději … až v červnu r. 2011 přišel zázrak (tedy aspoň pro nás :-))! Na internetu se objevil starý neobydlený menší statek (sedlácký grunt:-))s cenou pod milion a přímo na náměstí naší malebné vesničky. Do dvou dnů jsem u realitního makléře skládal zálohu a během léta jsem vyřídil hypotéku.

Pozemek je obdélníkového tvaru a je umístěn ve staré zástavbě, což se nám líbí, protože téměř ze všech stran hranici pozemku tvoří buď dům sousedů nebo opravdu vysoká zeď. Soukromí je tak parádní. V Mochově bydlím od narození a matně si pamatuju, že ve statku bydlel starý pán, který zemřel někdy kolem roku 1998. Od té doby v usedlosti nikdo nebyl. Dokážete si tedy představit, jak to na pozemku vypadalo :-). Když jsem tam poprvé vstoupil, dostal jsem se asi metr za branku:-)…pak už následovala jen vysoká hradba bezinek, kopřiv, šípku, menších stromků a různého starého harampádí.

Reklama

Na pozemku se nacházely celkem 3 stavby. V zadní části stodola, na kterou vpravo kolmo navazovalo hospodářské stavení s chlívy a obytnou částí. Vlevo se pak nacházel menší, podsklepený „vejminek “. Obě stavení byly již v nerekonstruovatelném stavu a naším záměrem bylo je zbourat a na čistém pozemku jednou postavit malý rodinný domek. Stodola se nám líbila a rozhodli jsme se ji zrekonstruovat a do budoucna využívat jako parkovací stání, dílnu a sklad všeho možného, co se točí kolem domu a zahrady.

Nejdříve bylo potřeba celý pozemek zbavit džungle, která tam za cca 15 let vznikla. Od srpna do října 2011 jsme s přítelkyní na pozemku trávili každý víkend. Křovinořez, hrábě, zahradnické nůžky a další nářadí nám pomalu přirůstalo k rukám. Několik týdnů na pozemku planuly ohně, které požíraly hromady větví, starých dveří a rozpadlých oken. Práce to nebyla zrovna příjemná, ale byli jsme plni sil a odhodlání. Koncem roku 2011 byl stateček kompletně vyčištěný od veškerého porostu a většiny harampádí. Nevybrali jsme si nejjednodušší cestu k pozemku, ale byla cenově přijatelná a práce se nebojíme! V roce 2012 nás čekala mnohem těžší práce a to demolice obou domů…jak jinak než svépomocí, ale o tom už bude další článek.

Zdraví Vás Martin a Péťa

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin a Petra
Martin a Petra (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama