Jak se staví sen aneb Pat a Mat chtějí stavět domeček

Autor: Honza a Lucka (7 příspěvků)
1. 11. 2013
2 komentáře
Jak se staví sen aneb Pat a Mat chtějí stavět domeček
Příspěvek stavebníka
Rádi bychom se s vámi podělili o informace týkající se stavby našeho vysněného baráčku. Zatím jsme na úplném začátku, ale čím víc věcí máme vyřízených, tím větší máme radost. Ale popořádku. Co nás vlastně nakoplo a i tak trošku donutilo k výstavbě baráčku?

Loni na jaře (2012) jsme si koupili v Plzni byt 3+1. Měli jsme z něj s Honzou ohromnou radost. Obě tchýně daleko, nikdo nám nekecá do bydlení, nečekané návštěvy nehrozí. Ale zase na druhou stranu, rodina je daleko. Honza je z Tábora, já z Mladé Vožice, od Plzně daleko. Jižní Čechy jsou krásné, chybí nám možnost si v létě ugrilovat masíčko na zahradě a posedět s přáteli.

Oba zjišťujeme, že jsme v Plzni vlastně sami. V zimě jsme poprvé vážně uvažovali o možném prodeji bytu a výstavbě malého baráčku. Na jaře to rozsekly dvě věci, jednak nám moji rodičové koupili v Mladé Vožici parcelu s příšernou dvě stě let starou kamennou ruinou a já otěhotněla. Teď v létě jsme zavolali do realitky, že chceme prodat byt a začali jsme vybírat typový projekt.

Z počátku jsme se nemohli shodnout, zda dáme přednost patrovému domu nebo nízkému bungalovu. Vzhledem k tomu, že náš pozemek je malý a hlavně úzký (na šířku má 14 metrů) a z obou stran máme nalepený sousedy, uvažovali jsme o patrovém. Pak nám poradili postavit si nízký a vybrat si typový dům na stránkách jedné nejmenované firmy, která má celou škálu projektů.

Reklama

Vybrali jsme si typový dům tak, aby nám seděl do parcely a byl i správně orientovaný kvůli sluníčku. Budeme tedy stavět 4kk o rozměrech 8,5m x 15,5m. Typový projekt jsme objednali přes táborského obchodního zástupce, se kterým jsme rovnou dohodli i drobné úpravy příček a pan architekt nám navrhl i garáž. Projekt nám přišel do 14 dnů.

Mezitím už měsíc obíháme sousedy, aby nám podepsali souhlas s výstavbou domečku. Samozřejmě sousedi jsou šťouraví a pořád se na něco ptají (vždycky si přečtou nějaké moudro na internetu a pak to na nás vytáhnou). Byt v Plzni jsme prodali celkem rychle a za příjemnou cenu, takže na část hrubé stavby máme + nám schválili úvěr na výstavbu.

Teď jsme ve fázi vyřizování stavebního povolení a povolení k demolici. V plánu máme do konce roku zbourat stávající dům, který je v havarijním stavu. Co půjde, tak použít na výstavbu nového domu a zbytek nabídnout "spoluvesničanům" v Mladé Vožici. Když se zadaří, tak po novém roce, až se počasí umoudří, vezmeme lopaty a hurá na stavbu!

Reklama

Pokračování příště :-) Lucka a Honza

Přílohy

situaaka.jpg
Půdorys domečku
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Lucka
Honza a Lucka (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama