Základy, sklep a deska

Autor: Léňa a Zdenda (6 příspěvků)
24. 9. 2013
2 komentáře
Základy, sklep a deska
Příspěvek stavebníka
Abych se přiznal, docela jsem zvažoval, jestli článek napsat či nenapsat, a to z jednoho prostého důvodu. Celý článek jsem měl téměř dokončený, bohužel jsem si ho neuložil a neopatrně jsem kliknul mimo okno pro psaní a celý text mi zmizel. (pozn. Pavle, tohle by chtělo změnit). Na psaní článků nebylo do teď moc času, protože asi jako každý svépomocný stavebník jsem volné chvíle trávil na stavbě.

Tento text prosím berte, jako shrnutí našich prací, ve sledu, jak šly za sebou, nikoliv jako návod, jak co dělat :-)

Na jaře, když slezl sníh a uschly louky, jsme vyměřili půdorys našich základů a to včetně přístavku na stání aut, které se zatím nerealizovalo. Půdorys jsme vyměřili, vyvápnili a pozvali bagristu k provedení výkopu základových pasů a sklepa pod technickou místností.

Bagrování probíhalo celkem dobře, než bagrista narazil v místě sklepa na skálu, což bylo poměrně velké zdržení a jak se ukázalo, ani technika není všemocná. Při bagrování bagrista ulomil na lžíci jeden ze zubů, až se následně ohnula celá lžíce…nic moc pocit, naštěstí měl s sebou ještě jednu náhradní, a tou odbagroval zbytek, co šlo.

Reklama

Po bagrování jsme měli do soboty čas na rozvážení lomového kamene, kterého bylo cca 25t. Před sobotou se ještě provedlo došalování, osazení prostupů a natažení zemnícího pásku. Na sobotu jsme objednali beton z betonárky, sezvali brigádu a pustili se do práce. Sešlo se nás asi 10 lidí a každý měl co na práci, házelo se kamení, které zmizelo všechno a klidně ho mohlo být i malinko víc. Celkem jsme do pasů nalili 13m3 betonu a naházeli již zmíněných 25t kamene. Když beton zavadnul, ještě jsme do něho napíchali roxory, pro lepší budoucí napojení dalšího betonu.

Po základech na řadu přišel sklep, skála, která se tam objevila, nedovolila, abychom udělali desku, na které by se stavělo dál. Bohužel musely se základy odskákat na výšku ZB. Zdi sklepa jsme dělali ze ztraceného bednění, beton jsme míchali v míchačce. Betonovalo se po maximálně 3 řadách, do každé řady se dávaly 2 roxory na ležato a do každé tvárnice 2 na stojato, vše se k sobě drátovalo. Když jsme se zdmi sklepa vylezli nad terén, přišlo na řadu šalování. Šaloval se celý obvod domu a nosné příčky, abychom se dostali nad terén, protože jsme ve svahu. Na šalování jsme použili šalovací desky, práce celkem dobrá, jen je potřeba mít dobře zapřeno, protože tlak betonu je obrovský.

Opět přišel na řadu beton, nám již známý materiál, do nadzemních pasů padlo celkem 9m3 betonu a 13t kamene. Tady nastala komplikace, když se nám bednění rozvalilo, v místě kde bylo málo zapřené. Oprava nezabrala moc času a beton, který vytekl ven jsme po opravě naházeli zpátky. Výška betonu se uhladila do roviny, napíchaly se další roxory, aby se mohlo provázat ztracené bednění.

Reklama

Dokola celého obvodu domu jsme dali 2 řady ZB 40cm, na sklepě jen jednu a na ní Miako strop. Ve druhé řadě jsme vyřezali okna, aby beton zatekl do každé tvárnice a byla deska spojená. Vnitřek se zavezl hlínou a navrch jednomletkou cca 25t, celé se po etapách dusalo žábou. Udělali se odpady – to bylo poprvé, kdy jsme na stavbě měli řemeslníka :-)  Opět jsme odpady zaházeli a udusali. Do desky se narovnaly kari sítě, které se ještě sdrátovaly k sobě a podložily, aby neležely na zemi. 

Objednali mix a zalili desku, na desku padlo hodně betonu, celkem 21m3. Deska se betonovala 22.7. odpoledne v době největší vlny veder v ČR, desku jsme již večer kropili a chodili jsme kropit následujících cca 10 dní. Celá etapa základů a sklepa zabrala skoro 3 měsíce, protože máme hodně vysoký sokl cca 90cm, který se snad někdy povede zavézt hlínou :-) a taky v červnu nepřálo moc počasí, kdy hodně pršelo. Ve fotogalerii je jen výběr fotek, jak jsme postupovali.  Celkem jsme spotřebovali:

BETONKámen
v zemi 13m325t
nad zemí 9m3 + 4m3 do ZB10t
sklep 10m35t
deska 21m3
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Léňa a Zdenda
Léňa a Zdenda (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací