Povodně i dotace stimulují stavebnictví, daří se i stavebnímu veletrhu FOR ARCH

Autor: ABF (47 příspěvků)
1. 9. 2013
0 komentářů
Povodně i dotace stimulují stavebnictví, daří se i stavebnímu veletrhu FOR ARCH
Příspěvek stavebníka
Červnové rozsáhlé povodně budou mít značný dopad také na český stavební průmysl. Po řádění vodního živlu přišel na řadu úklid a nezbytné rekonstrukce. Pružně zareagovali na vzniklou situaci organizátoři veletrhu FOR ARCH a do programu nově zařadili např. konferenci o protivodňových opatřeních a sanaci staveb po řádění velké vody.

Také významní vystavovatelé, kterých bude na veletrhu ve srovnání s loňským rokem minimálně o 5 % více, se zaměří na pomoc lidem poškozeným povodněmi. Veletrh si však chce udržet i své původní téma rekonstrukce a revitalizace budov. Rozsáhlé poradenské centrum k dotačnímu programu Nová zelená úsporám 2013 pomůže lidem k financování energeticky šetrných rekonstrukcí. FOR ARCH proběhne ve dnech 17. – 21. 9. 2013 na výstavišti PVA EXPO PRAHA současně s  veletrhy FOR THERM, FOR WOOD, BAZÉNY, SAUNY&SPA a FOR WASTE.

Větší zájem stavebních firem

Vyšší poptávka po stavebních pracích, materiálech a technologiích určených k rekonstrukcím budov poškozených povodněmi, ale i státní dotace podporující nízkoenergetické bydlení, to jsou dva hlavní impulsy, které mohou pomoci k oživení stavebního průmyslu. Zvýšenou poptávku zaznamenává i veletrh FOR ARCH, kde opět roste zájem firem o prezentaci na této nejnavštěvovanější události ve stavebnictví. „V porovnání s loňskem evidujeme až o 5 % více zájemců o výstavní plochu. Přední české i zahraniční firmy vidí současnou situaci, kdy výrazně vzrostla poptávka po povodních a zároveň dochází ke stimulaci trhu dotačními programy, jako ideální pro získání nových zákazníků a obchodních kontaktů,“ vysvětluje Martin František Přívětivý, ředitel obchodního týmu veletrhu.  

Sanace dřevostaveb i budovy do záplavových oblastí

Aktuální situaci přizpůsobili organizátoři FOR ARCHU také doprovodný program. V úterý 17. září proběhne konference „Zásady a opatření na stavbách v povodňových územích“, která má za cíl informovat o možnostech prevence před velkou vodou a následném minimalizování škod. Odborníci představí protipovodňové a vsakovací systémy, prostor ale dostanou i užitečná témata pro majitele domů v záplavových oblastech.

Reklama

O výhodách dřevostaveb při povodních bude hovořit architekt Josef Smola: „Pokud se již rozhodneme stavět v záplavové oblasti, rozhodně bych doporučoval zvolit dřevostavbu. Právě dřevo má v porovnání s jinými rozšířenými zdícími materiály vynikající vlastnosti, jako např. nízkou nasákavost. V praxi to pak znamená, že zatímco zatopená dřevostavba vyschne rychle, dům postavený z pórovitých materiálů se bude vody zbavovat měsíce, někdy i roky.“ Josef Smola seznámí přítomné i s konkrétním příkladem energeticky úsporného dřevěného rodinného domu se zaplavovacím suterénem, který úspěšně obstál při povodních v roce 2002. Autor svůj projekt představuje slovy: „Dům jsme navrhli se zděným přízemím, které se v případě velké vody cíleně zaplaví, a ochrání tak před poškozením dřevěné obytné patro.“

Možnosti, jak po povodních rychle sanovat dřevostavby a montované domy, přiblíží Václav Zahradníček z architektonického studia DOMESI, jež se specializuje na dřevostavby. Na způsoby jejich vysoušení se zaměří zástupci společnosti HAAS Fertigbau Chanovice.

Společnost JaP – Jacina na konferenci vystoupí s příspěvkem na téma montovaných protipovodňových zábran, jež dokážou ochránit nemovitosti i volné plochy před vniknutím vody. Jak zmírnit negativní důsledky nadměrných srážek, tedy samotné příčiny povodní, se bude ve své přednášce zabývat zástupce společnosti Glynwed. Prezentována zde budou různá technická opatření, která dokážou snížit množství vody odtékající do kanalizace a do vodních toků.

Reklama

Odborníci poradí, jak na úspory energií

Velkou návštěvnost očekávají pořadatelé u poradenského centra Nové zelené úsporám 2013. Za podpory Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí ČR zde budou návštěvníkům k dispozici specialisté na problematiku čerpání dotací. „Na jednom místě získají zájemci veškeré informace i odpovědi na dotazy týkající se snižování energetické náročnosti rodinného domu, efektivního využívání zdrojů energií nebo stavby nového domu s nízkou energetickou náročností,“ doplňuje Přívětivý. Dotační program Nová zelená úsporám 2013 je generálním partnerem veletrhu.

Zájemci o návštěvu veletrh FOR ARCH, mohou využít ZLEVNĚNÉ elektronické vstupenky zde www.forarch.cz/2013/cz/vstupenka.asp.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací