Cenové srovnání obvodového zdiva se stejným tepelným odporem

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
29. 8. 2013
0 komentářů
Cenové srovnání obvodového zdiva se stejným tepelným odporem
Příspěvek stavebníka
Současná doba si žádá úspory na každém kroku a úspory ve stavebnictví tedy nejsou žádnou výjimkou. Zaměříme se tedy na srovnání zdících materiálů, které by měly vykazovat dostatečný tepelný odpor, což nověji označujeme jako co nejnižší součinitel prostupu tepla.

Současní výrobci zdících materiálů velmi pružně zareagovali na požadavky nízkoenergetických konstrukcí a vyrábějí materiály, které stavebníkům umožňují rychlé a snadné provádění staveb, navíc s ohledem na šetrnost k životnímu prostředí. Na rozdíl od minulosti se také více zaměřují na tepelně technické parametry.

Masivnost zdících systémů způsobuje velmi dobrou akumulaci tepla, a tak každého stavebníka zajímá, zda materiál, který si zvolil, se blíží běžně dosahované hodnotě součinitele prostupu tepla pohybující se dnes kolem 0,15 – 0,11W/m2K. A právě ony již zmíněné zvětšující se prvky zdících systémů umožňují celkově velmi urychlit dobu výstavby. Hrubá stavba se dá vyzdít v některých případech dokonce za pouhý jeden týden, což je velmi povzbuzující pro ty, kteří se rozhodli stavět dům svépomocí.

Cenové srovnání obvodového zdiva se stejným tepelným odporem
Reklama

Z hlediska zaměření se na nízkoenergetické, pasivní nebo nulové domy můžeme rozdělit zdící systémy do dvou kategorií. Obě tyto kategorie kombinují vždy dva materiály, což jsou zdicí tvárnice s tepelnou izolací. Každá kategorie však využívá jiný princip.  

Cenové srovnání obvodového zdiva se stejným tepelným odporem

Podívejme se nejprve zblízka na jednovrstvé zdící systémy. Ty využívají vysokých schopností tepelné izolace vyplněním dutin moderních cihel tepelnou izolací. Tento druh cihel je využíván na stavbu homogenních stěn, jež není třeba dále zateplovat. Takové cihly jsou pevné, mají vysokou únosnost a dobře chrání i proti hluku. Klíčová pro celou stavbu provedenou z tohoto typu materiálu je eliminace spár, která celkově zlepšuje energetickou bilanci objektu. Jako spojovací materiál těchto druhů cihel se využívají tenkovrstvá lepidla a lepící pěny.

Reklama

Tyto cihly jako izolant využívají buďto minerální vatu anebo polystyren. U minerální vaty, která nesesedá vlivem gravitace, jelikož je stlačená, činí součinitel prostupu tepla (již při tloušťce 36,5cm) U=0,19W/m2K. Navíc je minerální vata nehořlavá.

Stavební prvky s polystyrenem si našly své uplatnění zvláště v domech s extremně sníženou energetickou náročností. Při využití těchto prvků s izolantem o síle 500 mm s tepelně izolační omítkou dosahuje součinitel prostupu tepla až 0,11W/m2K. Další výhody jsou stejné jako v případě cihel s minerální vatou.

Cenové srovnání obvodového zdiva se stejným tepelným odporem
Reklama

Dvouvrstvé zdící systémy jsou další možností, jak docílit vysoké tepelně izolační schopnosti stěn domu. Provádění stavby je logicky v tomto případě složitější. Výhodou je však možnost navrhnout stěnu s takovým součinitelem prostupu tepla, jaký klient vyžaduje. Nosné jádro stěny je tvořeno vápenopískovými tvárnicemi a ty jsou z vnější strany opatřeny libovolnou vrstvou izolantu.

Jelikož jsou vápenopískové bloky vyráběny s dokonalou přesností rozměrů, není nutné je z interiérové strany opatřovat omítkou. Výhodou je vysoká únosnost i při malé tloušťce. Jejich velmi dobré difúzní vlastnosti vytvářejí uvnitř staveb příjemné mikroklima. Izolační vrstva u tohoto typu staveb se obvykle pohybuje v rozpětí 100–200 mm, z čehož vyplývá hodnota součinitele prostupu tepla stěny mezi 0,3 a 0,15 W/m2K.

Cenové srovnání obvodového zdiva se stejným tepelným odporem

Závěrem uvádíme srovnání orientačních hodnot pro lepší přehled v tabulce:

Keramické tvárnice, tloušťka 500 mm (polyst.) U= 0,11 W/m2Kcena: 3900 Kč/m3  
Keramické tvárnice, tloušťka 425 mm (min. v.) U= 0,16 W/m2cena: 3700 Kč/m3 
Keramické tvárnice, tloušťka 365 mm (min. v.) U= 0,19 W/m2cena: 3600 Kč/m3
Vápenopísková cihla s min. vlnou, 560 mm U= 0,14 W/m2K   cena: 1900 Kč/m3
Vápenopísková cihla a polystyren, 550 mm U= 0,15 W/m2K     cena: 1500 Kč/m3
Dvojdílný roletový překlad, d = 1500 mm   cena: 4600Kč/ks
                                                  
Cenové srovnání obvodového zdiva se stejným tepelným odporem

Článek "Cenové srovnání obvodového zdiva se stejným tepelným odporem" vznikl na základě přání stavebníka Rosti Dostála, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o tomto tématu napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Text: Zuzana Bohdalová Foto: soa.utexas.edu, thetinylife.com, i. telegraph.co.uk, applegateinsulation.com, theguardian.com, environment7.uwe.ac.uk.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací