Jak jsme se rozhodly stavět

Autor: Aneta a Šárka (8 příspěvků)
3. 9. 2014
1 komentář
Jak jsme se rozhodly stavět
Příspěvek stavebníka
Narodila jsem se v rodinném domku, ale od svých osmi let jsem až donedávna žila v bytě v centru města. V době, kdy jsem musela začít uvažovat o vlastním bydlení (a i dlouho potom), jsem zarytě tvrdila "domek nikdy". Kdo by si byl pomyslel, že jednou budu psát svůj "stavební příběh" sem na web... Tak jsme teď tady a společně s Anett, pro kterou byl vlastní dům snem, plánujeme vlastní dům.

Jsme na úplném začátku, ale na všechno, co nás čeká se strašně těšíme. Vždyť si budujeme společný domov a všechno záleží jenom na nás!

Hledání pozemku nebylo nijak jednoduché, trvalo nám to asi půl roku, ale nakonec jsme našly to, co jsme hledaly... dobře dostupný autobusem, nedaleko Prahy, kde pracuji a navíc máme v blízkosti rodiče, takže ani dojíždění k nim nebude problém. Nechtěly jsme pozemek příliš velký, aby z nás následná údržba neudělala otrokářky, ale ani příliš malý, abychom měly dostatek soukromí.

Hlavním kritériem byla orientace pozemku - přístup ze severu, abychom měly zadní část domu orientovanou na jih a mohly využít sluníčko pro "ohřev" domu v zimě. Původní myšlenka zněla pasivní dům, abychom maximálně snížily energetickou náročnost a vyhnuly se do budoucna placení drahých energií. Po mnoha konzultacích s nejrůznějším odborníky i neodborníky jsme pasívní dům vyměnily za stavbu, která bude energeticky nenáročná, ale přitom velmi jednoduchá (bez vzduchotechniky atd.).

Reklama

Takže máme pozemek, zatím na něm jenom sečeme trávu :-) a absolvovaly jsme první schůzku z projektantem. Protože bydlení považujeme za hodně osobní věc, vsadily jsme na individuální projekt. Víme, co má dům obsahovat, jak by zhruba měl vypadat, ale ve výsledku je to pěknej guláš. Proto doufáme, že projektant naše myšlenky a požadavky utřídí pěkně na papír a bude z toho nakonec smysluplný obrázek. Drže palce!

Galerie

Jak jsme se rozhodly stavětJak jsme se rozhodly stavět
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Aneta a Šárka
Aneta a Šárka (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama