Úvod do portálu

Autor: Radka a Michal (8 příspěvků)
29. 4. 2013
2 komentáře
Úvod do portálu
Příspěvek stavebníka
Dobrý den, vážení stavitelé nebo budoucí stavitelé, rozhodli jsme se s Vámi podělit o naše zkušenosti a poznatky při stavbě našeho RD. Portál Stavba Domu Svépomocí nám pomohl na začátek pochopit spoustu procesů a operací, které jsme nikde jinde nenašli, proto děkujeme tvůrcům za tento dobrý nápad :o)

Naše stavba je v mnoha směrech atypická, nejedná se o klasickou stavbu se zemními pracemi a  standardní základovou deskou. Rozhodli jsme se pro technologii, která není zas až tak známá, ale dle našich propočtů a zkušeností z obdobného RD se zdá velice ekonomicky příznivá.

Jedná se o základní systém Skelet z prefabrikovaných dílců kotvených do patek. Pro tuto variantu jsme se rozhodli z časového hlediska a tím pádem také z ekonomického hlediska. Skelet systém umožňuje velkou časovou úsporu nejen ohledně základových prací, ale také v rámci samotného vyzdění, protože se jedná pouze o zdění výplní otvorů.

Naší hlavní prioritou byla úspora energií a nákladů na pořizovací cenu RD. Ohledně vytápění jsme zvolili kapilární systém cirkulace media ve zdivu a to jak ve svislém, tak i ve vodorovném směru. Zkrátka nás bude obklopovat 4x4 kapilárních rohoží v místnostech. Jedná se o medium hnané kombinací čerpadla: země voda (v našem případě) a nebo lze také použít ostatní typy tepelných čerpadel.

Reklama

Kapilární systém umožňuje celoroční teplotu 19-26°C. Dle našeho zjištění nejsou ani tak velké náklady na vytopení domu jako na jeho vychlazení. Do budoucna jsme proto zohlednili otázku provozních nákladů, tak aby provoz domu byl co možná nejlevnější. Preferujeme také do budoucna nezávislost na energiích.

V mnoha případech jsme zohlednili větší pořizovací cenu oproti měsíčním nákladům na provoz, které by v celkové roční bilanci měly být až o několik desítek procent nižší! Jsme na začátku realizace a tak pevně věříme, že se nám vše povede dle našich představ :o)

Náš RD stavíme výhradně svépomocí, kdy nepoptáváme žádné stavební společnosti ani prostředníky, kteří organizují stavební práce, protože s těmito celky máme své zkušenosti :o), ale o tom až v některé z dalších částí našeho stavitelského deníku :o)

Reklama

Chceme Vás informovat o cenách, realizacích a přístupu jednotlivých firem a jedinců a tím se s Vámi podělit o cenné rady a zkušenosti v oblasti stavebních prací, kde my jsme naprostými laiky :o) Ale díky informacím, jako jsou na portálu Stavba Domu Svépomocí, se dostáváme postupně do reálného světa stavitelství :o)

S přáním klidného dne Radka a Michal

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Radka a Michal
Radka a Michal (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama