Jak probíhá návrh domu a kolik času zabere

Autor: Jana Martochová (5 příspěvků)
28. 4. 2013
0 komentářů
Jak probíhá návrh domu a kolik času zabere
Příspěvek stavebníka
Rozhodli jste se, že si postavíte dům? Pozemek máte koupený, oslovíte architekta, který vám dům navrhne dle vašich přání a potřeb. Po návrhu následuje kolečko přípravy dokumentace pro územní a stavební řízení a až po veškerém schválení se můžete s chutí pustit do realizace. Jak jednoduché, zdá se na začátku. Ovšem realita je často úplně jiná.

Když se plni motivace a chuti pustíte do vyřizování dokumentace, zjistíte, že je to mnohem složitější než se zpočátku zdálo. Nehledě na to, že mnohdy ani nevíte kde začít, kolik vás to bude stát, co všechno musíte vyřídit? Proto jsem se rozhodla udělat toto stručné schéma procesu návrhu domu až po jeho realizaci. Tedy s chutí do toho, půl je hotovo…

Jak probíhá návrh domu a kolik času zabere

Toto schéma obsahuje výčet všech záležitostí, které doprovázejí vznik domu od studie po realizaci. Jelikož každý dům nebo pozemek může mít různé specifikace a jiné požadavky z hlediska územního rozhodování, vybrala jsem konkrétní příklad.

Reklama

Jedná se o návrh rodinného domu architektem. Dům se nachází na pozemku bez inženýrských sítí. Velikost domu je nad 150 m2. Na pozemku nejsou zřízené inženýrské sítě, součástí stavebního povolení bude také územní rozhodnutí.

Pro více informací a hlubším prozkoumání souvislostí o stavbě, doporučuji přečíst novelu Stavebního zákona 350/2012 Sb., která platí od ledna 2013.

Upozorňuji, že ceny i délka trvání jednotlivých činností uvedených v obrázku jsou pouze orientační. V cenách projektu nejsou zahrnuty ceny za poplatky na stavebním úřadě. Jejich výši můžete naleznout například zde: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/spravni-poplatky/sazebnik-cast-1.aspx

Reklama

Proces návrhu domu včetně zpracování dokumentace je docela náročný proces pro toho, kdo to dříve nedělal a setkal se se spousty požadavky poprvé. Na obrázku níže je možné vidět stručné orientační schéma, abyste dostali všeobecný přehled.

Je zde také možnost, že pokud nemáte čas na vyřizování na úřadech, je možné si objednat tzv. inženýrink. Jedná se o člověka, který se živí přímo tím, že Vám s dokumentací na úřad zajde a vše vyřídí za Vás. Inženýrinku se často využívá v případech, kdy má klient problém povolení ze stavebního úřadu dostat. Tento člověk zná poměry na místním úřadě a ví, jak se dostat k vyjádření, jehož výsledkem je „STAVBA POVOLENA“.

Doufám, že tento dokument pro vás bude pomocnou rukou, když se pustíte do návrhu domu a vyřizování celé dokumentace. Ačkoli cesta k výsledku se mnohdy může zdát komplikovaná, určitě stojí za to vydržet, neboť vás čeká bydlení ve vysněném domě. Těším se na Vaše komentáře, jestli je toto schéma pro Vás nápomocné, nebo až se ozvete, že potřebujete pomoci s návrhem domu.

Reklama

Přílohy

schema_navrh_domu.jpg
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Martochová (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací