Rozhodnutí stavět a příprava na stavbu

Autor: Zdenek a Simča (1 příspěvek)
22. 4. 2013
5 komentářů
Rozhodnutí stavět a příprava na stavbu
Příspěvek stavebníka
Ahoj stavebníci. Vzhledem k tomu, že jsem z tohoto webu načerpal mnoho informací k našemu stavitelskému záměru, rozhodl jsem se, že i já přispěji svými zkušenostmi, a tak doufám, že podobně pomůžu i dalším stavebníkům-amaterům.

Plán postavit dům a osamostatnit se v soužití s rodiči vznikl o prázdninách 2010.

Nejdříve jsem na trhu sledoval domečky k případné rekonstrukci, ale po zjištění dalších informací jsme se čím dál více přikláněli k novostavbě.

Během roku 2011 jsem zajišťoval převod vlastnictví pozemku, který jsem dostal darem od tety. Shodou okolností je to v místě kde bydlím, proto mám do budoucna určitou výhodu v tom, že to budu mít vše po ruce..

Reklama

Po vyřizování na katastrálním úřadu přišel na řadu výběr domku. Doma jsem měl asi 30 katalogů, ale nakonec jsme vybrali dům dle vzorového domu na BVV. Tam jsme si to prolezli a opravdu to nabere reálnější rysy, když to člověk může někde obhlédnout..

Následoval výběr služeb projektanta, nakonec jsem přes poptávkový server vybral nejlepšího. Chtěl jsem mít všechny nutné dokumenty od jednoho odborníka a taky rozhodovala cena.

Ke konci roku jsem podal ohlášení stavby na SÚ, takže jsem to měl bez dalších zbytečných poplatků, které se zaváděly začátkem tohoto roku. Vše bylo ok a sousedi, starosta i pracovnice úřadu mi vycházeli vstříc, za to jim děkuji.

Reklama

Nakonec jsme vybrali patrový dům s napojenou zimní zahradou a garáží, částečně podsklepený. Stavět budu kompletně ze zdiva od heluzu, obvod bude FAMILY 50. Zateplovat neplánuji.

Začátek výkopových prací plánujeme na začátek června 2013, k tomuto datu musím mít připraven veškerý matroš, protože letos bychom chtěli mít stavbu po fázi základové desky.

Od ZD výš bych začal na jaře 2014. Stavět bude strýc, táta s bratrem, já a snad nám pomůže i přítelkyně Simonka. V rámci úspor bychom si chtěli co nejvíce prací udělat sami. Netroufám si odhadnout, jak to vše půjde od ruky, proto doufám, že časový plán dodržíme..

Reklama

Mometálně shromažďuji veškeré nářadí, zajišťuji materiály, pracovní síly, bagr a dovoz písků, zaměření laviček..

Rada - pokud někdo plánujete cihly vysypávat drceným polyšem.. Letos v lednu jsem si zajistil ze sběrného dvora zbytkový polystyren, který jsem rozsekal v drtičce na ovoce a tím získal frakci, která by měla jít pohodlně vsypávat do jednotlivých šárů. Takto si chci zvýšit tepelně-izolační vlastnosti s minimem námahy a skoro zadarmo. Za pár hodin jsem toho měl namleto asi 4m3. 

Od zítra navážím kameny do základů.. taky svépomocí. Mám to štěstí, že vlastníme vcelku kamenitý les, tak spojíme příjemné s užitečným a kamenivo budu mít za náklady traktorové nafty.

Budu rád za každý koment a pokud vás něco zajímá, ptejte se.. rád se podělím pokud bude oč :)

Ať se dílo daří.

Náklady

Název položkyCena
Míchačka a další nářadí
8 550 Kč
Projekt, dozor, PBŘ, PENB, radon
36 300 Kč
Výškové zaměření
4 500 Kč
Eon
12 500 Kč
Rozdělení pozemku
7 000 Kč
Celkem68 850 Kč

Přílohy

Sklep
2NP
1NP
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zdenek a Simča
Zdenek a Simča (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama