Projekt

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
18. 4. 2013
17 komentářů
Projekt
Příspěvek stavebníka
Tak rok se sešel s rokem a zatímco obyčejný smrtelník by za ten rok postavil řadovku, nám se podařilo doladit projekt. Hurá.

Výběr projektanta byl jednoznačně výhra. Pána jsem si vybral já, protože mě uchvátila jeho osobnost. A navíc měl dva tituly, což byla úplná hotovka. A to doslova. Projekt stál totálně za vyližp.del. A to šlo čistě o to, dům překreslit, protože jsme už měli zpracovanou studii.

Celý projekt nechal orazit autorizovaným statikem s tím, že to stačí a PD elektriky nám taky z SÚ vrátili s tím, že ho orazítkovala osoba s jinou autorizací. A to ani nemluvím o tom, že nám ho pan Mgr. Arch. úplně zprvu poslal mailem, ať si ho vytiskneme a hodíme na SÚ. A to, kolik jsem mu za projekt zaplatil, nebudu zmiňovat už vůbec, protože bych se musel sám sešlehat pravítkem.

Navíc tam chybělo pár zákonem stanovených výpočtů. Např. komplet celá statika :-(. Ale co bych chtěl od statika, že. Když jsem projekt poslal zedníkům k nacenění práce, tak mi projekt vrátili s tím, že nelze poznat, co jsou okna a co dveře a že pokud budu chtít základy dle PD 60 cm do hloubky, tak se stavby odmítají účastnit.

Reklama

Člověka až trochu zamrazí, když si představí, že statik s autorizací ČKAIT vytvoří projekt bez výpočtů a navíc ho takhle zprasí. Na ČKAIT jsem se informoval, zda-li je běžnou praxí, že jejich členové nevědí, co smějí razítkovat a navíc jejich práce ohrožuje lidské životy. Bylo mi odpovězeno, že záleží na tom, co jsme si dohodli ve smlouvě.

Uffff, až zas uvidim nějakou živou diskuzi na téma autorizovaná osoba ČKAIT, které se nedostává odměny dle jejich úžasného ceníku, tak vyhodím notebook z okna. A to si lze pána objednat, jakožto odborníka přes statiku, přímo v hlavním městě. I když jeho webovky odpovídají jeho profesním kvalitám.

Projekt se nechal za bůra (což je prý běžná částka, kterou si architekti berou za to, že něco orazítkujou a nezajímá je co razítkujou) přerazítkovat od paní s autorizací u ČKA. To, že barák zřejmě spadne dřív, než postavíme první patro, paní architektku nezajímalo. Celý projekt jsme si nakonec nechali zpracovat do prováděčky od kluků co nám dělali studii.

Reklama

Teď už víme, kde jsou okna a kde dveře a věřím, že barák bude pár desítek let stát. Tam, kde ho postavíme pochopitelně.

Kromě toho se ani po roce nepodařilo původnímu majiteli pozemku zkolaudovat vodu a odpad a kabely O2 jsou taky furt tam, kde byly. Ale s pánem z O2 jsme téměř v každodenním spojení a i když to nemá ten správný efekt, tak věřím, že se to už konečně někam pohne.

Zatím to vypadá tak, že se jednou za čas s pánem sejdu na pozemku, dáme pár retek, lokalizuje se kabel a pak nic. Jakože vůbec nic. Původnímu majiteli se navíc prý konečně podařilo sehnat razítko od archeologů a prý je kolaudace vody a odpadů na spadnutí. Stejně jako to bylo na spadnutí vloni v dubnu. Jediné pozitivum je, že se nakonec po pár dopisech mezi našimi právníky rozhodl, že uhradí přeložku kabelu O2.

Reklama

Se stavebním úřadem komunikuju už jen prostřednictvím podatelny. V únoru nám paní poslala seznam věcí, které je potřeba doplnit do žádosti, ty jsme v půli března poslali a teď čekáme až jí přestanou bavit rozehrané onlineovky a udělá si čas na trochu té práce. Na emaily stále nereaguje, telefony stále nezvedá.

Nad stavebním úřadem v Úvalech jsem zlomil hůl už koncem loňského roku, kdy mi paní sdělila, že po nás „může“ nově žádat i vyjádření pozemkového fondu (nemyslím tím vynětí). Prý je to brnkačka. Na pozemkovém fondu mi po několikerém přepojení pán sdělil, že si ze mě zřejmě dělají na stavebním úřadě srandu a že podobná vyjádření dávají pouze, když se staví na státním pozemku, v CHKO nebo v blízkosti vodního zdroje.

To mi řekli na PF v Praze, kde by člověk očekával, že vědí všechno.  Vedoucí SÚ jsem tedy napsal, že se mi jejich jednání až tak uplně nezamlouvá a tím jsem se zřejmě dostal na černou listinu. SÚ totiž skutečně „může“ takové vyjádření žádat, i když se normálně nežádá, protože je to prostě totální nesmysl. Jako ovšem celý stavební úřad. Naštěstí se nedá říct, že by mi něco z výše zmíněného rvalo žíly. Ke stavbě vodu a odpad nepotřebujeme, elektrika je připravená, projekt konečně dodělanej a se stavebním povolenim dneska stavěj už jen másla.

Takže hned jak se O2 rozhoupe a přeloží kabel (za což si mimochodem nechávaj královsky zaplatit, takže nechápu, proč to takhle zdržujou), tak se pojedou základy a koncem května, počítam, bude stěhování :-). Teď se věnuju poptávání dodavatelů a naceňování lahůdek jako hliníková okna, interiérový dveře, spirolly a cihly, což už mi tak trochu žíly rve, ale dá se to :-). Ještě mě tak napadá, že kromě toho všeho jsem opět změnil zaměstnavatele. Takže i když jsme prošli skóringem u KB, s hypotékou musíme počkat až do konce června, kdy mi končí zkušebka. Na druhou stranu, díky rychlosti O2, co se přeložek týká, to je spíše výhra.

Přílohy

Projekt
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací