Snad i my už začneme stavět

Autor: Marcela a Pavel (2 příspěvky)
14. 3. 2013
0 komentářů
Snad i my už začneme stavět
Příspěvek stavebníka
Milý stavebníci, rozhodli jsme se, že přispějeme také svou troškou do mlýna a třeba tím někomu z Vás pomůžeme, jako Vy svými články pomáháte nám :). Proč jsme se rozhodli pro baráček a ne pro byt?

Důvodů je víc. Zatím bydlíme v paneláku v podnájmu a jako mínus vidíme to, že je tady všechno slyšet – výtah, když si soused pustí televizi, když si sousedka zve domů návštěvy, když o 2 patra níž štěká pes, atp.

Z okna máme výhled na sídliště paneláků, a když chceme jít někam do klidu do přírody, musíme dojít na okraj města. A taky to nicnedělání.. Milionáři nejsme, abychom si každou chvíli platili bazén, bruslení, squash, kino, divadlo, muzea atp.

A tak budeme trávit čas u baráčku, na zahrádce u zvířátek a budeme dřít u nich :).

Reklama

U baráčku bude klídek a pohodička, na terásce:) nebo třeba časem u bazénu :). Budeme tam mít i zahrádku s vlastní zeleninou a ovocem a do přírody to budeme mít pár kroků. A důvod číslo 2, přeci jen když si budeme stavět baráček svépomocí, tak nás to vyjde levněji, než koupě nového bytu. Nemluvě o tom, že užitková plocha bude mnohem větší.

Jak to všechno začalo? Pozemek jsme dostali od táty. Vzor darovací smlouvy jsem vylovila na internetu, podepsali jsme. Nechali jsme si ověřit podpisy na poště (60 Kč za oba podpisy) – je to potřeba kvůli katastru. Za vklad na katastru jsem platila (rok 2012) 1000 Kč.

V té době už manžel dávno vymýšlel půdorys baráčku. Nechtěli jsme projekt na klíč, chtěli jsme náš baráček, podle našich představ. Musím tady manžela veřejně pochválit:). Opravdu se mi moc líbí, jak to vymyslel!

A začal velký kolotoč s projektanty a úřady. Říká to každý, a i my Vám to poradíme: OBRŇTE SI NERVY! Ale nebojte, zvládnete to;) Když se Vám nebude na úřadě něco zdát, nebojte se ozvat. Nám to ušetřilo spousty času, starostí a hlavně peněz:)   Studna V září 2012 jsme pozvali proutkaře (studnaře), vodu našel (snad opravdu ano), a protože nám vyprávěl, jak je náročné si ty papíry oběhat sám, a kdo se nevyzná, tak blablabla... Tak jsme ho poslechli a nechali si dělat papíry od něj. No, co Vám budeme říkat. Nakonec jsme tohle jeho papírování zastavili (za práci jsme mu dali 500 Kč) a zbytek si dodělali sami. Opravdu na tom nic není. Jen vyplnit pár papírů.

Reklama

Hydrogeologický posudek (2000 Kč) byl hotov v 2. polovině září 2012.Projekt (2000 Kč) byl hotov začátkem října. Od 22.října. se čekalo na souhrnné stanovisko odboru životního prostředí (prý to trvalo tak dlouho, protože zrovna paní, která vyřizuje naši oblast byla nemocná).

6. prosince se studna dostala na stavební úřad (správní poplatek 1000 Kč), kde bylo zahájeno územní řízení a pozvání k veřejnému ústnímu jednání. Na konci ledna 2013 bylo vydáno územní rozhodnutí o umístění stavby. Ještě tam běží nějaké lhůty například i kvůli odvolání. Obešli jsme sousedy, kteří se nám podepsali, že se nebudou proti naší studni odvolávat a proto se nám podařilo o 15 dní uspíšit přesun na Odbor životního prostředí. Tam jsme podávali žádost o stavební povolení (správní poplatek 300 Kč) ke konci února. Když to dobře půjde, tak snad do měsíce bude studna už vyřízená.

Čistička (ČOV) Na začátku prosince 2012, jsme podávali žádost o územní souhlas, který nám přišel za 14 dní. Vzápětí jsme na úřadě ohlašovali stavbu ČOV, která na začátku ledna 2013 byla schválena. Projekt stál 5500 Kč.

Reklama

Elektřina V srpnu 2012 přišel první dopis od ČEZu. Hned jsme zaplatili celou částku 12500 Kč. Od té doby běžela půl roku lhůta, aby nám ČEZ upravil jejich kabely k napojení a nám, abychom zřídili věcná břemena, odběrné místo, atd. V říjnu přišel další dopis, že stavbu bude provádět Elmoz czech. A pak ke konci ledna 2013 dopis, že stavbu dokončili – my ještě ani nezačaliJ. Termín byl cca do poloviny února a tak jsme žádali o prodloužení lhůty. Byla nám prodloužena do konce června. Projekt (2500 Kč) jsme dostali na začátku prosince 2012. Územní souhlas jsme měli v polovině prosince od stavebního úřadu.

Baráček V srpnu 2012 jsme začali řešit projekt RD. Projektantovi jsme předali manželův návrh a čekali, až bude projekt hotov. Občas jsme za panem projektantem došli a prodiskutovali nové nápady jeho nebo manžela. Projekt (29100 Kč) měl být hotov v listopadu, ale nakonec byl až v polovině ledna 2013. Energetický štítek 3200 Kč a změření radonu, které proběhlo na konci října, stálo 2750 Kč.

Pozemek Na začátku května 2012 jsme na obec dali žádost kvůli kácení dřevin. Ta byla schválena na začátku června s tím, že do 2 let od kolaudace musíme na oplátku vysázet pár stromečků. Hned v říjnu se manžel vrhl do kácení. Protože 2 stromy byly nakloněné k sousedovi a my měli strach, aby mu nespadly na plot nebo na stodolu, pozvali jsme na pomoc lesáky s traktorem. To nás vyšlo na 2000 Kč.

Jak to všechno dopadlo? Dovyřízení studny opravdu trvalo měsíc. Na konci března jsme měli stavební povolení na vrtanou studnu. Ihned jsme dovezli projekt baráčku na stavební úřad, kde jsme současně podávali územní souhlas a ohlášení stavby (správní poplatek 1500Kč). A jak nám bylo slíbeno, tak za 14 dní na e-mail, přišla krásná zpráva :). „…Chcete se zastavit pro povolení osobně nebo ho máme poslat?“  

A co jsme dělali mezitím my?

Dostali jsme skvělou nabídku na střechu. Místo vazníků od firmy za 200 tisíc (bez laťování) budeme mít krov od tesaře za 120 tisíc s laťováním :). Takže manžel jel zaplatit zálohu 70 000 Kč. Byl nám geodetem zaměřen baráček (1500 Kč), koupili jsme IBC kontejner - 1000 litrů (600 Kč), krycí folie a plachty (362 Kč) a prodlužovák 400V (1150 Kč).

Do projektu jsme ještě museli nechat dodělat výkres a řezy venkovního zpevněného stání a schodů, které vedou k domu (800 Kč). Byli jsme seznámeni se zedníkem, který nám pomůže zakládat stavbu a našel si ve svém nabitém programu na nás čas, tak jsme ho odměnili jeho oblíbeným nápojem :) (rum 121 Kč). Proběhl první nákup stavebního materiálu – vápno, šalovací tvárnice, profilované folie a záloha za palety celkem činily 11627 Kč.    

Náklady

Název položkyCena
Rum
121 Kč
Stavební materiál
11 627 Kč
Geodet
1 500 Kč
Dodělání výkresů a řezů k RD
800 Kč
Záloha na krov
70 000 Kč
IBC kontejner
600 Kč
Krycí folie a plachty
362 Kč
Prodlužovák 400V
1 150 Kč
Územní souhlas a ohlášení stavby
1 500 Kč
Kácení stromů
2 000 Kč
Energetický štítek
3 200 Kč
Změření radonu
2 750 Kč
Projekt RD
29 100 Kč
Elektřina (Čez, projekt)
15 000 Kč
Čistička
5 500 Kč
Studna (projekt, hydrogeologický posudek, poplatky)
5 800 Kč
Vklad na katastr
1 000 Kč
Ověření podpisů na darovací smlouvě
60 Kč
Celkem152 070 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Marcela a Pavel
Marcela a Pavel (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama