Výběr a koupě pozemku

Autor: Ondra a Klárka (5 příspěvků)
26. 2. 2013
0 komentářů
Výběr a koupě pozemku
Příspěvek stavebníka
První článek a o čem jiném jiném by měl být, než o výběru a kupi pozemku:-) Nedlouho potom, co jsme se potkali, tehdy ještě s mou přítelkyní, nyní již s manželkou (je to láska jako trám :-) ) jsme začali přemýšlet o bydlení v rodinném domku.

Manželka vyrůstala v rodinném domě a já jsem panelákovej kluk. Oba jsme od malička snili o svém vlastním domě. Začali jsme tedy hledat pozemek. Oba pracujeme a společně bydlíme v Hradci Králové, tak cílem bylo najít pozemek v okruhu 20km od  centra města v rozloze 700-1000m2.

Samozřejmě, že bychom nejraději byli hned na periférii, kde jezdí MHD, ale 2500,- Kč/m jsme odmítali zaplatit. Proto jsme hledali spíše na hranici 15km od HK.

Asi po dvouměsíčním hledání jsme na internetu narazili na náš pozemek. Nachází se v obci Sendražice a do práce to máme krásných 13km. Bývalý majitel ho koupil od obce za pár kaček na kšeft. Bohužel, pro nás díky bohu, se mu ho nedařilo cca 6 let prodat. Možná to bylo tím, že se ho snažil prodat, přes ne příliš standardní realitku a za 250tisíc vyšší cenu.

Reklama

Vlastnili jí manželé a obchodováním s realitami si jen přivydělávali. Po několika telefonátech, osobním setkáním a po návštěvě budoucích sousedů, jsme složili zálohu. Bohužel jsme neměli tak vysokou hotovost, tak jsme nákup pozemku museli realizovat hypotékou. Tak jsme tedy začali obíhat hypoteční banky, abychom měli zajištěné financování. Zdálo se mi, že jsme pro pracovníky na přepážkách bank jen obtížný hmyz a ne zákazníci.

Jednání pracovníků hypotečních bank tedy hrozné. Naštěstí žena již znala jednu finanční poradkyni, co pracuje především pro Wuestenrot. Sepsali jsme tedy žádost o úvěr a čekali jak to dopadne.

V rezervační smlouvě jsme si stanovili 30 dní na vyřízení hypotéky, což se pak ukázalo jako velká chyba. Bohužel pracovnice centrály Wuestonrotu v Praze nám házela jeden klacek po druhém pod nohy. Nebudu zde vše rozepisovat, jinak bych popsal alespoň 10 A4, ale shrnu to do několika bodů.

Reklama

Nejdříve dotyčná byla 14 dní na dovolené a nikdo jiný to za ní nemohl vyřídit, pak se ztratili dokumenty z mnou odeslané složky – bohužel originály (14 dní zdržení), doplněné ztracené a zkontrolované dokumenty lokální pracovnicí byly nakonec špatné (dalších 14 dní zpoždění), poté napadli kupní smlouvu mezi předchozím majitelem a obcí (cca týden zpoždění), pak ještě nějaké tahanice a spousty telefonátů… No díky pracovnici centrály a neschopnosti jejich kolegů, nám trvalo uhrazení hypotéky 3x déle, než jsme se původně dohodli.

Nyní pár informací o pozemku. Jak jsem již napsal, nachází se v obci Sendražice, je poslední v řadě, rozlohu má 801 m2, je mírně svažitý, je u něj vybudována silnice, nájezdy na pozemek, přivedena elektrika, plyn, voda, dešťová kanalizace a Telefonica (telefon, televize, net).

Menší nevýhodou je, že se pozemek nachází v památkově chráněném území, tak tím nám padla myšlena na nízkoenergetickou kostku a dům musí být klasického vzhledu. Jak se nám dům podařilo nakonec vymyslet a vyprojektovat, bude v následujících článcích.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Cena pozemku
641 000 Kč
Celkem641 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Ondra a Klárka
Ondra a Klárka (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací