Jak jsme k pozemku přišli

Autor: Tomáš a Lucie (2 příspěvky)
Kategorie: Pozemek
28. 1. 2013
0 komentářů
Jak jsme k pozemku přišli
Příspěvek stavebníka
Už možná od roku 2009 si říkáme, že bydlet v pronajaté garsonce je perspektiva do budoucna naprosto hrozivá. Protože jsme chtěli oba co nejdříve vypadnout, začali jsme vymýšlet, co a jak. Prvním nápadem bylo koupit starší domek a opravit ho.

Po nějaké té prohlídce nemovitostí jsme to vzdali, protože ceny naprosto neodpovídaly stavu prodávaného. V konečném důsledku by se totiž náklady na nové bydlení dostaly daleko nad dva miliony. Ovšem s pozemky to také nebylo zrovna lehké. V nejbližších vsích od města to bylo nemyslitelné, protože jsme zkrátka 850 - 1400 Kč za metr dát nemohli. Koukali jsme proto po místech dále od města, dokonce jsme měli již dva pozemky zarezervované, a v jednom případě jsme již měli zažádáno o úvěr...protože úvěrový účet byl otevřený déle jak rok, odmítla nám ho banka prodloužit - nic jsme nekoupili. Překážka se většinou objevila v podobě nevyhovující komunikace u pozemku (nutnost vybudování nové, včetně infrastruktury - v řádech milionů), nebo například v nevyřešených majetkových sporech...

Až nakonec nám v roce 2011 padl do oka pozemek v hodně malé vísce mezi dvěma okresními městy, u hlavního tahu na Prahu...kontaktovala jsem majitelku a rozjelo se pátrání co a jak, a hlavně za kolik.

K dispozici byly dvě parcely, na kterých se dalo okamžitě stavět - tj. byly schválené územním plánem k výstavbě RD. Problém ovšem byl, že ve spodní části parcel vedly dráty VN, a na jedné parcele v rohu trafostanice s napětím 22kV...To ovšem nebylo vše, po celé délce, zhruba metr od plotu vede středotlaká plynová přípojka. Samé dobré zprávy...ovšem cena velmi zajímavá.

Reklama

Rozjela jsem tedy rozsáhlé pátrání, poučená z předchozích nezdarů při koupi pozemků a začla jsem ověřovat co šlo - EON - ochranná pásma všech podzemních i nadzemních vedení, vodovody, kanalizace, kabely, jestli náhodou v tom pozemku nevede třeba ropovod:-D Dopravák  - zda jim vyhovuje stávající komunikace...No zkrátka, bylo toho hodně, taková malá příprava na stavební ohlášku:)

Zjistili jsme, že ochranná pásma náš budoucí domek vůbec neomezí ani neohrozí, pod dráty bude ovocná zahrada, a od plotu stejně musí být vzdálenost alespoň 3 metry, a v případě naší STL trubky, která má ochranné pásmo pouze metr na každou stranu od své osy nám to může být šumák.

Na konci října jsme si s majitelkou plácli, vysolili 300 tisíc, a asi po týdnu byl pozemek náš s přiděleným číslem LV 666...Snad na to jednou nedojedem.

Reklama

Ano, opravdu jsme koupili pozemek s VN, trafostanicí a plynovou trubkou:-D V obci s 65 obyvateli, bez vodovodu, pouze s dešťovou kanalizací, zato s krásným výhledem, milými sousedy a parádním lesem se spoustou hub nad domem. Jen je nám trošku líto, že jsme na koupi tak spěchali, dosud nemáme žádné sousedy,a kdybychom, věděli, že bude o pozemky takový "zájem", myslím, že by majitelka byla ráda, kdybychom jí za to dali tak 200...ale co už.

To byl tedy říjen 2011, přes zimu jsme si dali trochu oraz, listovali katalogy, kreslili a kreslili, abychom začli na jaře kreslit navostro...ale to už v dalším článku:)

Náklady

Název položkyCena
Parcela
300 000 Kč
Celkem300 000 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tomáš a Lucie
Tomáš a Lucie (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací