Vrtaná studna

Autor: Luděk a Hana (3 příspěvky)
Kategorie: Vrt, studna
27. 1. 2013
1 komentář
Vrtaná studna
Příspěvek stavebníka
Dne 06.12.2012 po vyběhání všech patřičných povolení, přijela na Náš pozemek odborná firma, která prováděla vrtanou studnu, která bude sloužit jako hlavní zdroj vody pro dům, kam bude napojena.

Místo vrtu bylo předem určeno hydrogeologem a to 10 metrů od komunikace. Vzhledem k tomu, že hydrogeolog měl k dispozici jen mapy o výskytu vody, tak jsem si ještě povolal proutkaře, který mi sdělil, že voda zde opravdu je a to v hloubce od 13 metrů.

Po uvedeném jsem kontaktoval odbornou firmu a vše jsem jí sdělil. Vrt proběhl v zimním měsíci z toho důvodu, jelikož místo nebylo moc dobře přístupné a vozidlo Tatra 815 se musela dostat na část sousedova pole. Půda byla vymrzlá a tak se auto o váze 25 tun až tak nebořilo.

Vrt probíhal celkem v pořádku a vše šlo jak po másle. První známky vody byly v 19 metrech a vrt byl proveden do hloubky 24 metrů. Po vyvrtání se začalo okamžitě vypažovat. Po zdárném vypažení a obsypání, přišlo na řadu čerpadlo Malyš a začalo se čerpat. Po ponoření čerpadla do vrtu se voda dotkla čerpadla v 11 metrech. Čerpalo se 40 minut. Vydatnost byla změřena jen orientačně a to 11- 14 litrů za minutu. Zatím je voda dosti zakalená a proto se musí odčerpávat. Průměr vypažená je 11,5 cm.

Reklama

Po vyčerpání vrtu jsem počkal 30 - 45 minut opět jsem čerpal v délce asi 25 minut. Na jaře 2013 bude provedena vodoměrná šachta s kompletním připojením. Já jsem studnu musel vyřešit, jelikož v obci je daleko vodovodní přípojka a Náš pozemek je v mírném svahu a tak je zde i slabý tlak.

V domě pak bude instalována nádrž na vodu s čidlem, které bude hlídat hladinu vody v nádrži a při klesnutí se spustí čerpadlo, které uvedenou vodu do této nádoby dopustí. Vody ze studny, tak bude použita na kompletní provoz domu.

Na jaře ještě nechám udělat rozbory vody, zda se dá voda pít a mělo by to být všechno. 

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Vrt včetně vypažení
24 000 Kč
Proutkař
2 000 Kč
Celkem26 000 Kč

Galerie

Vrtaná studnaVrtaná studnaVrtaná studna
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Luděk a Hana
Luděk a Hana (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací