Zdící materiály

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
29. 10. 2012
0 komentářů
Zdící materiály
Příspěvek stavebníka
Chystáte se stavět a zvažujete volbu zdícího materiálu. V tomto případě je dobré si uvědomit, že náklady na zdi se většinou pohybují v rozpětí 9 - 15% z celkových nákladů na stavbu.  Z toho je patrné, že není ani tak velký rozdíl v cenách zdících materiálů, jako spíše  v jejich vlastnostech.

A co od obvodových zdí vlastně očekáváme? Trvanlivost, ochranu před chladem a hlukem, tepelnou izolaci a akumulaci tepla, vytvoření zdravého mikroklimatu uvnitř budoucího domu. Základem nejčastěji používaných stavebních materiálů, to je cihel, je tzv. cihelný střep. Jejich různé zbarvení je způsobeno různým obsahem oxidu železa, což však na technické parametry cihel nemá žádný vliv.

Zdící materiály

Cihly se mohou lišit tvarem a počtem otvorů, výplní, velikostí tvarovky, zazubením. Většina v současnosti vyráběných cihel splňuje požadavky na tepelný odpor, akumulaci tepla, nehořlavost, zdravé mikroklima, difuzi vodních par atd.

Reklama

V poslední době si svou oblibu mezi stavebníky našly cihly plněné izolantem. Tepelně  izolační parametry  totiž ovlivňují tepelnou pohodu domu a také náklady na vytápění. Dům  postavený z moderních pálených cihel plněných izolantem se totiž nemusí dodatečně zateplovat. Tepelným izolantem v cihlách mohou být například minerální vata anebo polystyren.

Zdící materiály

Velkou výhodou vápenopískových cihel je zase mrazuvzdornost vlivem velmi nízké nasákavosti. Jsou to cihly z vápna a přírodního křemičitého písku, které tvrdnou účinkem  páry při vysokém tlaku. Dalšími jejich výhodami jsou velmi dobré zvukově izolační vlastnosti, vysoká únosnost a tepelná akumulační schopnost.

Reklama

Nyní se dostáváme k pórobetonu jako další volbě zdícího materiálu. Jeho základ je tvořen křemičitým pískem, cementem, vápencem a vodou. U šedé varianty pórobetonu je náhradou za křemičitý písek elektrárenský popílek. Vylehčení tohoto materiálu plynem plní funkci  přirozeně tepelného izolantu. Čistě minerálním složením patří pórobeton mezi nehořlavé  stavební materiály.

Pórobetonové tvárnice jsou snadno opracovatelné, dobře se řežou, frézují či brousí, navíc mají nízkou hmotnost, takže celkově se s nimi dobře pracuje a stavba rychle přibývá. K dostání jsou buďto v hladkém provedení anebo se systémem umožňujícím pokládku sousedících tvárnic bez lepení, tj. systém pero-drážka.

Zdící materiály
Reklama

Mezi další zdící materiály lze zařadit tzv. sendvičové panely plněné izolací a opláštěné dřevotřískovými deskami. Řadíme je k montovaným systémům, u kterých odpadá mokrý proces stavby. V případě jejich použití vám odpadnou problémy s bedněním a se stavbou lešení.

Zdící materiály

Zuzana Bohdalová Foto: yesicanusechopsticks.com, stonehengemasonry.ca, supplierlist.com, ebawe.de, thebowls.blogspot.com, brickmachine-kehai.com, bosch-presse.de, brunsbuilding.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací