Jak vybrat "vhodný" pozemek

Autor: Matěj a Jitka (3 příspěvky)
Kategorie: Pozemek
25. 9. 2012
0 komentářů
Jak vybrat "vhodný" pozemek
Příspěvek stavebníka
Rád bych se podělil o zkušenosti s výběrem pozemku. Když jsem poprvé viděl náš pozemek tak vypadal moc pěkně. Rovinnatý kus hlíny o rozloze 1040m2 na konci slepé ulice, nikde žadný statelit (a to jsme 4km od Prahy), ideální orientace na světové strany, prostě vše vypadá ideálně.

Zdání však může klamat.

Jen co jsme si nechali zpracovat studii krásnýho bungalovu tak jsme narazili na první úskalí - územní plán který naši pultovou střechu se sklonem 7 stupňů poslal do háje s nařízením minimálního sklonu 25 stupňů. Stálo to pár dalších sezení s architektem a nakonec jsme to trochu pozměnili a máme stále moderní stavbu ale se sedlovou střechou. Bohužel to však pro nás znamená vícenáklady.

Bohužel to tím nekončilo.

V rámci přípravy projektové dokumenace jsem nechal udělat inženýrsko-geologický průzkum pro lepší pracování statiky a založení stavby. No, a tak nás čekalo další překvapení. před asi 150ti lety (jak jsem si pak i sám našel v historických mapách na www.cuzk.cz) byla na místě našeho pozemku přehrada.

Co z toho vyplývá? Přibližne od 50cm pod zemí člověk může narazit na vodu a  podloží se často stává z organických směsí které můžou při suších měsících vysychat, klesat a tím neblaze působit na základy stavby.. A k tomu ještě je podloží agresivní..

Reklama

Co z toho vyplývá? Základové pasy z betonu 30/37 XA3, základová deska s železobetonu o tloušťce 30cm kde jenom v betonářské oceli při využití kari sítí bychom na tom byli za 120tis CZK, takže jdeme nakonec do výztuže vázané a uvidíme jak to půjde...

Galerie

Jak vybrat "vhodný" pozemekJak vybrat "vhodný" pozemekJak vybrat "vhodný" pozemek
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Matěj a Jitka
Matěj a Jitka (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací